Miten pääsin eroon torkuttamisesta?

Joululoma on jälleen nautiskeltu ja huomenna on aika palata arkeen. Lomarytmi on päässyt kääntymään melko iltapainotteiseksi, mutta eiköhän jet lagistä taas muutamassa päivässä selvitä. Yleensä loman viimeinen yö on aina hieman katkonainen, vaikkei töihin paluussa mitään ihmeellistä olekaan. Tarkoitukseni oli mennä jo eilen ajoissa unille, mutta en sitten malttanut kuitenkaan, vaan tuli vielä yökyöpelöityä. Heräsin kuitenkin kohtuullisen ajoissa aamulla, joten eiköhän se uni maistu tänään.

Parasta mitä korona- ja etätyövuosi toivat omaan elämääni, ovat paremmat yöunet ja totaalinen torkuttamisen lopettaminen aamuisin. Aiemmin minulla on ollut tapana painaa torkku-nappia ainakin pari kertaa joka aamu, ja niinpä olenkin ollut kroonisesti vartin myöhässä aamuistani jo monta vuotta. Kesän jäljiltä päätin jälleen kerran ryhdistäytyä aamuheräämisten kanssa, mutta koska pelkkä tahdonvoima ei riitä mihinkään, päätin etsiä parempia keinoja.

Epätoivoiset ajat, epätoivoiset keinot?

Niin kauan kuin olen käyttänyt herätyskellona puhelinta, jossa on ollut mahdollisuus torkuttaa, olen torkuttanut. Ostin ensimmäisen nokialaiseni vuonna 1999, joten yli 20 vuotta olen kiusannut itseäni lähes joka aamu. Välillä on ollut parempia kausia, mutta olen palannut vanhoihin tapoihin poikkeuksetta. Koska ongelma on lopulta yksinkertainen, niin on sen ratkaisukin. Tarvitsin herätyksen, jota ei voi torkuttaa!

Ilmeisesti jo jonkin aikaa älypuhelimissa on ollut mahdollisuus ottaa torkkuominaisuus pois käytöstä, mutta se ei minulle ainakaan riittänyt. Aamu-unisena ihmisenä onnistuin puolinukuksissakin käyttämään sen verran luovuutta, että suljin herätyksen ja asetin uuden 10 minuutin päähän. Tarvitsin järeämpiä aseita.

Tajusin, että ainut tapa päästä herätyksen soidessa oikeasti ylös, on viedä puhelin illalla toiseen huoneeseen, josta se aamulla herättää mahdollisimman isolla mekkalalla. Mutta tämäkään ei riittänyt. Pehmeä peitto ja lämmin sänky olivat liian kutsuvia edelleen, vaikka sieltä oli jo kerran päässyt kömpimään pois. Alkoi tuntua toivottomalta.

Kovaääninen herätyskello olisi varmasti ollut kaikkein yksinkertaisin ratkaisu, mutta lapsuusmuistot rämisevästä wanhan ajan vekkarista olivat liian traumaattisia. En halunnut pompata sängystä ylös kauhun vallassa. Olin vuosien ajan harkinnut myös kirkasvalolampun kokeilemista. Josko siitä löytyisi apu ja virkistys aamuihin. En kuitenkaan halunnut ostaa erillistä lamppua pelkästään tähän tarkoitukseen.

Miten torkuttamisesta pääsee irti?

Päätin siirtyä valaistuksessakin nykyaikaan ja hankin kaikkiin valaisimiini Philips Hue -älylamput. Ne ovat wifin kautta yhdistettynä ohjausyksikköön, jonka avulla valoja voi säätää ja ajastaa haluamallaan tavalla. Syksyn alkaessa hämärtää säädin kaikki asuntoni valot kirkastumaan aamuisin mahdollisimman kylmäsävyisinä pikkuhiljaa viidessätoista minuutissa. Syttyminen alkaa viisi minuuttia ennen varsinaista herätystä ja useimmiten heräänkin pelkkään valoon, ennen kuin Apple Watch ranteessani alkaa edes värisemään. Enkä tarvitse herätykseen siis enää ollenkaan ääntä tai puhelinta! Valon asteittainen lisääntyminen onnistuu ilmeisesti huijaamaan elimistöäni virkistymään, vaikka ulkona onkin vielä säkkipimeää.

Illalla valot myös himmenevät automaattisesti hyvissä ajoin ennen kuin on aika siirtyä unten maille. Kello muistuttaa vielä varttia ennen nukkumaanmenoa, että on aika rauhoittua ja viedä puhelin työhuoneeseen lataukseen. Useimmiten pyrin kuitenkin lopettamaan ruutujen tuijottelun jo vähän aiemmin, ja tarttumaan vaikka kirjaan mieluummin.

Olen myös mitannut unen kestoa ja laatua kellolla koko vuoden ajan. Tuloksena on tietysti vain karkea arvio, mutta kyllä se suuntaa antaa. Olen joutunut hyväksymään, että jos haluan olla unessa vähintään 7,5 tuntia yössä, täytyy minun olla sängyssä silmät kiinni yli kahdeksan tuntia. Sen verran yöllä tulee kuitenkin heräiltyä kylkeä kääntämään tai käymään vessassa. Olen onneksi aina ollut nopea nukahtamaan uudelleen, joten heräilyt eivät sinänsä haittaa. Aivan viimeisinä viikkoina ennen joulua pääsin jopa lähemmäs 8 tunnin unia. Tähän haluan palata mahdollisimman pian myös loman jälkeen.

Viime syksystä alkaen olen ollut joka aamu tasan kahdeksalta läppäri auki firman Slackissä toivottamassa hyvää huomenta. Yhden kerran taisin unohtaa ja pari kertaa olin muutaman minuutin myöhässä. Joka tapauksessa huomattava parannus aiempaan!

Onko sinulla vinkkejä parempiin yöuniin? Miten olet selvinnyt torkutuksen vaaroista?

5 comments

 1. Mielenkiintoinen aihe (ja niin tuttu ilmiö). Valojärjestelmä kuulostaa loistavalta. Olen todennut, että nopein ja tehokkain herätyskello on rillejä nukkujan nenälle sangat rutisten sovitteleva kakantuoksuinen taapero. Mutta jos sellaista ei ole saatavilla, unisyklin mukaan herääminen helpottaa aamuväsyä. Syklien pituus on n. 90 minuuttia mutta vaihtelee, yöheräämiset voivat auttaa laskemisessa (tai se kellojuttu joka suoltaa uni-infoa). Jos heräämisen ajoittaa unisyklin päättymiseen, ei kropalla ole uni ”kesken”. Itselläni on sisäisen kellon mukainen paras aika herätä, jolloin saadun unen pituudesta riippumatta herää pirteänä jos havahtuu. Raastaahan se laittaa kello tiukuttamaan kukonpierun aikaan niinä aikoina kun se ajoittuu hyvinkin varhaiseen aamuun, siinä voi sitten valita herääkö helposti vai nukkuuko puoli tuntia pidempään ja kaapii sänkyä irti selästä kunnes on pakko juosta.

  Yöuni parani myös huomattavasti kun muisti tehdä jonkin rentoutusharjoituksen ennen nukahtamista, vaikka kaikkien lihasryhmien jännittäminen ja rentouttaminen vuorollaan pari kertaa. Etenkin kasvoihin ja niskaan meinaa päivän jäljiltä jämähtää jännitteitä joita ei edes huomaa nukkumaan mennessä.

  P.S. Erik Bertrand Larssenin vinkki ”mitä mukavaa tapahtuu tänään?” ensimmäiseksi ajatukseksi aamulla auttaa myös, jos siis olen niin tajuissani että saan luettua herätykseen kirjoitetun kysymyksen onnistuneesti.

  1. Joo käytin aiemmin puhelimessa Sleep Cycle -sovellusta, joka pyrki seuraamaan myös unisyklin vaiheita. Philips Huet toimii myös yhteistyössä sen kanssa. Mutta silloin ei pääse säätämään valon sävyä (katso alempi kommentti). Ja nykyään Applen oma unenseuranta on minulle toimivampi. Parasta olisi tietenkin, jos siihen voisi vielä yhdistää unisyklien seurannan. En ihmettelisi vaikka tämä toiminto olisi pian saatavilla. ☺️

 2. Moi! Kiitos heräämisvinkeistä. Miten sait Hue-valon herättämään valkoisella valolla? Minulla se laittaa sytyttäessä aina keltaisen. Asetuksissa on ”Toiminta kun sytytetään” -valikko mutta se on ainut toiminto josta olen huomannut että ei toimi.

  1. Huen oma herätystoiminto ei anna säätää valon sävyä, joten tein vain ihan tavallisen ajastuksen sen tilalle. :)

 3. Aivan pakko tulla sanomaan, että älä hyvä ihminen lataa puhelinta, tai mitään sähkölaitetta yksin öisin. 😮 Se on todella vaarallista sekä turvallisuudelle, että akulle.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s