Arki ja maanantai

Unelmilla on tapana toteutua ja vain isot unelmat toteutuvat isosti. Omani on viimeisen lähes kymmenen vuoden ajan ollut muutto Helsinkiin. Jo vuosia olen ajatellut, että ehkä kahden vuoden päästä. Nuo kaksi venyivät lopulta kahdeksaksi. Mutta kylläpä kannatti odottaa! Vihdoin toukokuun lopulla tapahtuneen muuton seurauksena olen viettänyt Elämäni kesää isolla E:llä. Löysin täydellisen asunnon ja olen saanut paljon uusia ihania ihmisiä elämääni. Enkä ole kieltänyt itseltäni mitään, vaan nauttinut täysin siemauksin kaikista urbaanin kaupunkielämän herkuista.

Pandemian seurauksena repsahtaneet epäterveelliset elintavat on nyt kuitenkin aika laittaa jälleen ojennukseen. Päätin jo alkukesästä, että syksyni alkaa elokuun puolivälissä, jolloin minulla on yhdeksän kuukautta aikaa valmistautua toivottavasti vihdoin ensi keväänä järjestettävään Helsinki City Marathoniin. Koska lenkkeilyni on viettänyt jyrkkään alamäkeen jo parin vuoden ajan, on jälleen kerran aika aloittaa alusta.

Minimalistin juoksuohjelma

Ystävän vinkistä törmäsin Porin kaupungin liikuntatoimen upean minimalistiseen juoksuohjelmaan, joka sopii ihan jokaiselle kokemuksesta ja kunnosta riippumatta. Ohjelman avulla ihan kuka tahansa voi aloittaa juoksuharrastuksen sopivan pienin askelin. Kuuden viikon kuluttua pystyy juoksemaan 6 kilometriä ja yhdentoista viikon jälkeen jo täydet 10 km.

Kun tämä ohjelma on suoritettu, siirryn jo usein ennenkin käyttämääni hyväksihavaittuun Juoksufoorumin Puolimaraton läpi -ohjelmaan. Ja kun siitä on selvitty, on tietysti vuorossa Maraton läpi. Mitään aikatavoitteita en tässä vaiheessa aseta, vaan tärkeintä on saada juoksu jälleen kulkemaan ja lenkkeilystä olennainen osa arkea. Tämä on onnistunut ennenkin, joten minulla on vahva luotto siihen, että homma saadaan tälläkin kertaa maaliin.

Sober curious eli alkoholiminimalismi

Säännöllisen liikuntaharrastuksen loppuvastustajaksi on muodostunut rakkauteni hyviin juomiin ja taipumukseni syödä liikaa epäterveellistä ruokaa. Usein nämä kaksi myös kulkevat käsi kädessä. Niinpä päätin minimalisoida ainakin seuraavan yhdeksän kuukauden ajaksi alkoholin käyttöni lähes kokonaan. Absolutistiksi en ole ryhtymässä, koska siihen minulla ei ole tarvetta, mutta vähennän alkoholinkulutukseni minimiin.

Tätäkin olen kokeillut aiemmin ja todennut vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin ennenkin. Iän myötä olen huomannut, että runsaan alkoholin käytöstä maksettava hinta ylipainona, huonoina yöunina ja alakulona on koventunut. Alkoholittomuus ja siitä seuraava darrattomuus säästävät myös paljon aikaa ja rahaa, jota käytän mieluummin kaikenlaisiin muihin kokemuksiin ja elämyksiin joita rakastamani urbaani kaupunkielämä tarjoaa.

Lähden edelleen mieluusti äfterwörkille tai Helsingin yöhön riekkumaan rajoitusten hellittäessä, mutta valitsen juomani onnekseni koko ajan lisääntyvästä alkoholittomien vaihtoehtojen valikoimasta. Tänään auringon laskiessa korkkaan viimeisen minipalismi-olueni ja nautin sunnuntaijazzista. Kippis!

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s