Minimalistin aamurutiinit

Pari viikkoa sitten oman elämänsä Linkedin-supertähti Mark Sloan (v)ihastutti yliluonnollisuutta hipovalla aamurutiinipäivityksellään. Olen itse jo vuosia haaveillut rauhallisesta, hyviä asioita täynnä olevasta aamuhetkestä, mutta edelleen se omalla kohdalla koostuu useimmiten lähinnä kolmen vartin torkuttamisesta ja hätäisestä kupillisesta kahvia puhelinta selaten. Jälleen kerran ajattelin kokeilla jotain muuta, ja päätinkin ottaa syyskuun ajaksi testiin puhelimettoman aamun. Laitan illalla iPhonen lataukseen eteisen laatikoston päälle ja otan sen käteen vasta lähtiessäni töihin. Tähän asti minulla on aina ollut herätys puhelimessa, joten siihen on tullut tartuttua heti aamulla ensimmäisenä. Olen ajatellut, etten herää rannekellon piipitykseen, mutta ainakin perjantaina se toimi aivan mainiosti.

Mitä sitten tilalle? Rakastan hitaita aamuja ja viikonloppuisin saatankin juoda kahvia sängyssä ja käyttää aamiaiseen paljon aikaa. Usein kuuntelen myös musiikkia tai luen kirjaa aamukahvin yhteydessä. Haluaisin, että aamuni olisivat rauhallisia myös arkisin, mutta koska olen myös aamu-uninen, pyrin siihen, että minulla on noin tunnin verran omaa aikaa ennen töihinlähtöä. Syksyn mittaan on tarkoitus myös opetella menemään nukkumaan nykyistä noin puoltayötä aiemmin, mutta se olkoon sitten vaikka lokakuun projekti.

Aamun tuntiin pyrin mahduttamaan ainakin seuraavia asioita:

 • nousen heti, kun kello herättää
 • mukillinen hyvää kahvia on elinehto heräämiselle
 • vähän venyttelyä sillä aikaa, kun kahvi tippuu
 • 10 minuutin mindfulness-harjoitus Headspace:n avulla
 • aamupalan syöminen, pari ruispalaa tai rahkaa/puuroa mustikoilla
 • muutama sivu hyvää kirjaa aamupalan ohessa
 • haluaisin myös kirjoittaa edes vähän joka aamu
 • ellen ole illalla käynyt lenkillä ja saunassa, käyn suihkussa aamuisin
 • sänky jää liian usein petaamatta, pyrin ryhdistäytymään tässäkin
 • töihin kävellessä kuuntelen usein musiikkia, mutta voisin aloittaa sen myös jo kotona

Näillä eväillä aion syyskuun aikana tehdä aamuistani leppoisampia ja päivistä entistäkin parempia. Enkä ota stressiä, vaikka välillä päätyisin perinteiseen torkutteluun, mutta uskon kuitenkin, että pirteät syysaamut ovat uusi musta. Be more with less -blogista löytyi muuten hyviä vinkkejä aamurutiinien rakentamiseen pienin askelin. Millaisista palasista sinun aamusi koostuvat?

 

6 comments

 1. Täällä kanssa yksi joka haaveilee rauhallisista ja inspiroivista aamuista. Kolmen lapsen kera aamut tuntuvat olevan aika haastavia, tuntuu että on kaikkensa antanut klo 8.45, jolloin koululaiset ovat lähteneet ja kotiin jää vain taapero😬

  Mulla on nyt kokeilussa someton aamu, mikä tarkoittaa mulla sitä että kun nousen ylös niin en enää katso puhelinta kunnes vasta kun lapset on saatu kouluun. Tosin yleensä herään ennen kellon soittoa ja saatan siinä kohti vilkaista puhelimesta facen, sään ja uutiset. Ideaali tietty olis etten puhelimeen tarttuis ollenkaan, mut tärkeetä on nyt ainakin se etten näplää aamulla puhelinta kun lapset tekee lähtöä kouluun.

  Käyn myös aamutoimien ohella kiitollisuuden aiheita lävitse päässäni. Ideaalia olis jos ehtis kirjoittamaan, mut nyt ei pysty tässä elämäntilanteessa.

  Rasvakahvi kuuluu kans erottamattomasti aamuun:)

  Pienillä muutoksilla menen kohti parempaa ja laadukkaampaa arkea.

  1. Pienten lasten kanssa aamuista saa harvoin kovin rauhallisia, mutta kyllä se siitä pikku hiljaa helpottaa. Puhelimeton aamu on haastava, mutta ehdottomasti hyvä suunta.

 2. Kiitos antoisasta blogistasi. Siitä tuli kertaheitolla yksi lempi blogeistani.

  Kertomasi oli kuin suoraan omasta arkiaamustani. Ihanaa (ja ikävää), että joku muukin taistelee samojen asioiden kanssa.
  Aamu-unisena olen ottanut Sleep Calculatorin käyttöön. En tiedä onko tuolla vain lumevaikutusta, mutta olen herännyt virkeänä otettuani tuon käyttöön. Valitettavasti kolmen vartin torkku on siirtynyt kolmen vartin someksi. Kun jättäisi tupn kännykän aamusta pois, voisi oikeasti tehdä jotain itselle tärkeää ja hyödyllistä – voisi mennä suihkuun vaikka jo hieman aiemmin.

  1. Kiitos, kiva kuulla! Torkutus ja sometus on aikamoisia aamun energiasyöppöjä. Niiden selätys on kyllä haastavaa, mutta myös palkitsevaa.

 3. Moi Teemu, kiva löytää blogisi. Minulla on ollut pitkä tie minimalismiin, lienee vieläkin kesken, mutta aamu ei ole kovasti muuttunut. Nousen, keitän veden ja jauhan kahvin, puuroa, marjoja, raejuustoa. Katselen ohi virtaavaa jokea ja lataan päivän ohjelman aivoihin. Jotain keskustelua voi olla avopuolison ja hänen lastensa kanssa ennenkuin pesen hampaat, pukeudun, heitän repun selkään ja lähden töihin, pyörällä tai autolla jos lasten kuljetusvuorossa. Tällöin tietty myös lasten aamusta huolehtiminen kuuluu ohjelmaan. Se ja pyöräily varmasti paras aamurutiini kaikesta. Hyvä olo säilyy pitkään hankalanakin päivänä.

  1. Kiva kun löysit. Itsejauhettu kahvi ja ohi virtaava joki kuulostaa aika lyömättömältä yhdistelmältä! Töihin kävely on mulle luovuttamaton osa aamua, herää kunnolla ja päivä käynnistyy hapekkaasti.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s