5 hyvää syytä ryhtyä minimalistiksi

Miksi sinun tai minun tai kenenkään kannattaisi ryhtyä minimalistiksi? Tässä viisi hyvää syytä. Aiheesta löytyy myös video.

1. Tyytyväisyys
Ihan ensimmäisenä kannattaa pohtia, että oletko tällä hetkellä tyytyväinen elämääsi. Oletko onnellinen ja kiitollinen kaikesta siitä, mitä sinulla on? Vai oletko koko ajan jotakin vailla ja pyrkimässä jonnekin? Onko elämä pelkkää oravanpyörässä juoksemista ja päivästä toiseen selviämistä vai osaatko myös pysähtyä ja nauttia elämästä silloinkin, kun kaikki ei mene omien suunnitelmien tai odotusten mukaan? Jos koet itsesi täysin tyytyväiseksi, ei välttämättä ole syytä tehdä muutoksia, mutta mikäli näin ei ole, on syytä miettiä, mitä oikeasti elämästään haluaa. Välillä tyytyväisenäkin kannattaa arvioida onko oma elämä jämähtänyt sohvanpohjalle vai riittääkö aikaa ja energiaa myös uteliaisuusalueelle ja uuden oppimiseen.

2. Tasapaino
Toinen tärkeä kysymys kuuluu, että millainen tasapaino elämässä vallitsee. Teetkö ylipitkää työpäivää tai oletko koko ajan töissä? Onko se välttämätöntä, että saat ylläpidettyä nykyistä elintasoa? Elätkö tehdäksesi töitä vai teetkö töitä elääksesi? Itsellekin kannattaa säännöllisesti pitää kehityskeskustelut ja arvioida omaa hyvinvointia fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti. Onko elämässäsi riittävästi vapaa-aikaa? Aikaa liikunnalle, perheelle, ystäville ja ihan vain sinulle itsellesi? Elämän eri osa-alueiden epätasapaino alkaa syödä jaksamista, motivaatiota ja ihmissuhteita.

3. Tavaranpaljous
Kolmas merkki siitä, että minimalismista on hyötyä elämään, on kodin ja lähiympäristön täyttävä tavaranpaljous. Onko ympärilläsi ahdasta, sotkuista tai joka paikka täynnä tavaraa? Löytyykö pöytäpinnoilta, lattioilta tai hyllyiltä erinäisiä kasoja, jotka olisi syytä käydä läpi? Onko teilläkin kaappi, johon vain työnnetään kaikki rojut pois silmistä, ja ne sedimentoituvat sinne tulevaisuuden arkeologien ihmeteltäväksi? Ihmiset ovat tietysti erilaisia siisteysvaatimuksiltaan ja tottuneita erilaisiin tavaramääriin, mutta usein ympäröivä sekasorto vaikuttaa tai kertoo myös sisäisen maailmamme tilasta.

4. Turha kuluttaminen
Seuraavana on syytä pohtia omia kulutustottumuksia. Onko sinunkin koko ajan saatava jotakin lisää? Ostatko jatkuvasti uudempia, parempia, kalliimpia, nopeampia tai suurempia asioita elämääsi vai osaatko olla tyytyväinen siihen mitä sinulla jo on? Teetkö paljon heräteostoksia? Ostatko kaksi yhden hinnalla ihan vain, koska halvalla saa? Ostatko velaksi tai visalla? Kaduttaako turhat shoppailut jälkikäteen? Ostatko sinäkin asioita, joita et tarvitse, rahalla, jota sinulla ei ole, tehdäksesi vaikutuksen ihmisiin, joista et edes pidä?

5. Tuijottelu
Viidentenä kohtana on ruutuajankäyttö. Kuluuko kaikki työ- tai vapaa-aikasi erilaisten hohtavien näyttöjen äärellä? Kuinka paljon selaat puhelinta, pläräät facebookkia tai muita sosiaalisia medioita? Katsotko ketjussa netflixiä tai illat pitkät tv:tä? Minkälainen vointisi on tällaisen ajankäytön jäljiltä? Maltatko laittaa puhelimen pois, kun vietät aikaa ihmisten kanssa livenä? Oletko läsnä vai ainoastaan paikalla? Piippailevatko älylaitteesi aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä?

Mikäli yksi tai useampi kohta kolahti, olen varma, että minimalismi ja yksinkertaistaminen parantaa myös sinun elämänlaatuasi ja lisää tyytyväisyyttä elämään. Onko sinulla muita hyviä syitä? Kerro ihmeessä omasi kommentoimalla.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s