Minimalistin arvot

Olen lähiviikkoina keskustellut useamman ihmisen kanssa siitä, miten heilläkin on elämässään joskus ollut kaikki ulkonaiset puitteet viimeisen päälle kuosissa, mutta silti olennaisin on puuttunut: onnellisuus. Sitä on etsitty kodin, kesämökin ja autojen omistamisesta, puolisosta, työstä, uusista vaatteista, trendikkäästä sisustuksesta, viimeisimmistä vekottimista tai jännittävistä harrastuksista. Ja itsekin olen vielä hiljattain juossut samassa oravanpyörässä 24/7. Mutta ongelma näissä ympyröissä on se, että vaikka juoksisit kuinka nopeasti, olet loppuviimein kuitenkin orava. Ja orava on vain kaunishäntäinen rotta. Tästä rottarallista uloshyppääminen on usein ainut tie tyytyväisyyteen ja onnellisuuteen. Se voi tarkoittaa eri asioita eri elämäntilanteissa, mutta selvää on, että pelkästään vauhtia lisäämällä huomaa pian vain pyörivänsä hyrrän mukana tai lentävänsä ulos olosuhteiden pakottamana.

Mikä sinulle on oikeasti elämässä tärkeää, mistä haaveilet ja unelmoit, millainen ihminen haluat olla tai minkälaiseksi tulla? Ihminen on onnellinen silloin, kun hän elää tasapainossa omien arvojensa kanssa. Enkä puhu nyt kahvin paahtoasteesta tai muista mieltymyksistä, vaan todellisista pysyvistä arvoista, kuten terveys, ihmissuhteet ja intohimo omaan tekemiseen. Mitkä ovat niitä asioita, jotka saavat sinut nousemaan aamulla lämpimän peiton alta innostuneena uudesta päivästä? Jos oma arki on kaukana näistä ydinarvoista, voi oravanpyörässä juokseminen masentaa lopullisesti.

Haaveilin vuoden alussa lisääväni elämääni minulle tärkeitä asioita ja uskoin aidosti, että sen myötä epäolennaisemmat resurssisyöpöt jäisivät vähemmälle. Käytännössä se ei ollut kuitenkaan aivan niin yksinkertaista. Oikeastaan vasta keväällä, kun oikeasti raivasin elämästäni pois asioita, joihin en enää halunnut käyttää aikaa enkä rahaa, sain tilaa ja mahdollisuuksia oikeasti tärkeiden asioiden tekemiselle. On suorastaan hämmästyttävää, miten paljon ihmisellä on aikaa esim. lukea tai lenkkeillä, kun suurin osa siitä ei kulu rahan perässä juostessa tai Netflixin äärellä.

Olen viimeisen kuukauden ajan kulkenut rikkinäisissa farkuissa, koska ne ovat olleet ainoat housut jotka omistan kotoilucollareiden lisäksi. Housuja yritettiin ommella kuosiin pariinkin otteeseen, mutta ei niistä enää tullut kestäviä, vaan tilanne sen kuin paheni. En halunnut ostaa uusia, ennenkö hankinta on ollut kuukauden ostoslistallani. Eikä minulla oikeastaan ole ollut edes varaa uusiin, koska lempifarkkuni ovat kallista merkkiä, jolle olen vannonut uskollisuutta jo vuosia. Yleensä ne ovat kestäneet käytössäni lähes vuoden, mutta nämä rikkoutuneet olivat vasta kaksi kuukautta vanhat! Kyseistä merkkiä ei myöskään tämän kaupungin kaupoista edes löydy, joten tilanne on ollut äärimmäisen vakava.

Tänään viimein tein päätöksen, että minun on pakko ostaa uudet farkut, joiden tärkein kriteeri on, että ne ovat ehjät. Hinnan tulisi myös olla huomattavasti aiempaa edullisempi. Päätin luopua merkkiuskollisuudesta. Tämä oli jopa kaltaiselleni minimalistille vaikea ja suuri askel. En oikeastaan edes tiedä miksi. Olen jotenkin antanut itseni kuvitella, että olen onnellisempi tai parempi ihminen, jos housuni edustavat tiettyä brändiä. Miten älytön ajatus! Ymmärrän kyllä, että laatu usein maksaa, mutta tässä tapauksessa kallis hinta ei edes ole ollut mikään laadun tae. Marssin kauppaan, jossa oli onnekseni jonkilaiset alennusmyynnit menossa ja löysin edulliset housut, jotka ovat ennen kaikkea ehjät ja vielä oikein hyvän malliset. Tajusin, että on nykyisten arvojeni mukaista ostaa järkevänhintaiset housut, joita aivan oikeasti tarvitsen. En muista milloin viimeksi olisin saanut näin paljon iloa farkkujen ostamisesta.

Näytä minulle kalenterisi ja tiliotteesi, niin kerron, mikä sinulle on oikeasti tärkeää ja mitkä ovat todelliset arkielämän arvosi. Edustavatko ne sitä, millainen ihminen haluat olla?

5 comments

 1. Hyviä pohdintoja!
  Itsellänikin minimalismi on kummitellut jo hyvin nuoresta asti takaraivossa, mutta silti tuli tehtyä liikaa töitä ja juostua kuin sähköjänis.
  Tietoinen pyrkimys kohti minimalistista elämää alkoi muutama vuosi sitten, kun päätin lopulta ottaa ohjat omiin käsiini ja pohtia mistä oikeasti unelmoin.
  Tämä johti lopulta siihen, että siirryimme nomadielämää reppujen varassa pari viikkoa sitten.
  Alkusysäyksenä oli miehen yt:iden kautta saamat potkut kesken puolen vuoden reissumme. Hän oli silloin vuorotteluvapaalla, itse olin tehnyt reissutyötä jo vuosikymmenen ja elänyt kiireistä yrittäjän arkea melkein kaksi vuosikymmentä.

  Nyt opettelemme päästämään irti kaikesta mikä ei ole välttämätöntä ja keskittymään asioihin, joista oikeasti nautimme. Töitä on toki tehtävä edelleen paljon toimeentulon hankkimiseksi, mutta nyt saamme matkustaa pidempään ja voimme keskittyä niihin töihin, mitkä tuntuvat itsestä mielekkäimmiltä. Tavaraa emme kaipaa, joten repusta eläminen on minimalistille yksi haaveiden täyttymys.

  1. Kiitos!
   Toisilla on taipumusta duracell-pupuilla enemmän kuin toisilla, mutta olennaisinta lienee varmasti olla noiden omien arvojen kanssa linjassa. Itse en yhtään haaveile reppureissuelämästä, mutta ihana kuulla miten se teille toimii! 🖤

 2. Hianoa löytää lisää suomalaisia minimalismi blogeja!

  ”Sitä on etsitty kodin, kesämökin ja autojen omistamisesta, puolisosta, työstä, uusista vaatteista, trendikkäästä sisustuksesta, viimeisimmistä vekottimista tai jännittävistä harrastuksista. ”
  Olen etsinyt onnellisuutta haluamalla aloittaa uusia harrastuksia, joita en kuitenkaan ole ikinä aloittanut.
  Mietin että olen tyytyväisempi jos harrastan jotain coolia tai mistä ihmiset voisivat minua arvostaa.
  Sitten ymmärsin vain etten ollut edes kunnolla panostanut nykyisiin harrastuksiin, piirtämiseen sekä kirjoitamiseen. Tyytymättömys tuli vain siitä etten osannut käyttää sitä energiaa minkä käytän uusien harrastusten haaveiluun, niihin harrastuksiin mitkä ovat NYT tärkeitä.

  Se on totta että minimalismina ei innosta hankkia uutta vaatetta, mutta jos tietää jo että jossain vaiheessa on pakko hankkia, niin kannattaa vain luottaa heti päätökseensä ja mennä ostamaan jotta se vaate ja sen ostaminen ei pyöri mielessä. Kumman paljon jonkun asian ostamisen vitkasteleminen vie aikaa ja ahdistaa. Sen vuoksi itse teen päätökset aina parin päivän sisällä, muuten alan stressaamaan helposti asiasta (mieluiten seuraavana aamuna kun on nukkunut ja syönyt kunnolla jne, kun ei ole kiirettä.)
  Joskus sitä tekee huonoja päätöksiä, mutta minusta on hyvä että uskaltaa tehdä sen päätöksen eikä pelkää että tekee väärän. Vääristä kuuluu oppia ja virheet kuuluvat elämään. Minimalismin ei kannata pelätä valintoja vaikka tuloksena voi olla taakka, ylimääräinen tavara.

  Välillä tuntuu että osa minimalisteista ei pääse irti siitä kahleesta tavaraan, ensin karsitaan koska se kahlitsee jonka jälkeen kahliinnutaan siihen että pitää olla mahdollisimman vähän.

  Olen kulkenut minimalismin polkua jo n.2 vuotta ja haluan jakaa omia näkemyksiäni muiden minimalistijen kanssa ja olla tukena muille.
  Mutta hiano blogi ja on aina ihana lukea muiden ajatuksia, ne antavat voimaa. Jään odottelemaan uusia postauksia :)

  1. Tervetuloa mukaan!

   Mulla on aiemmin ollut ongelmana nimenomaan liian nopea impulssiostaminen, joten siksi kuukauden parasta jälkeen -ostoslista toimii mulle hyvin. Kyseessä ei siis ole niinkään vitkastelu enkä enää edes ahdistu siitä, että lykkään ostopäätöstä.

   Mutta oon huomannut saman minimalismiblogeja selatessa, että aika monen kohdalla homma ainakin näyttäytyy hyvin tavarakeskeisenä. Itse nimenomaan olen halunnut vapautua tavaroiden ja ostosten jatkuvasta miettimisestä, hankinnasta ja ylläpidosta. Minimalismi on mulle ensisijaisesti vapautta! Siksikin lisään tarpeelliselta näyttävät hankinnat ostoslistalle päivämäärän kanssa ja palaan niihin mahdollisesti kuukauden päästä, mikäli tarve vielä on oikeasti olemassa. Suurin osa ei ole ollut.

 3. Myös käytettyjä farkkuja löytyy. Omistan kahdet farkut. Kestävät noin 1-2 vuotta. Viimeisimmät olen ostanut Kontista 4 euroa/kpl. Minimalismini toki eroaa sinun minimalismista siinä, etteivät vaatteet ole minulle niin tärkeitä. Minulle riittää hyvin istuvat siistit farkut. Uudet ostan kun vanhat hajoaa sen enempää asiaa miettimättä tai aikaa laskematta. Vanhat silppuan räteiksi tai muuten uusiokäytän. Jotain tyydytystä taidan saada siitä kun vaate on kulkenut täysin tiensä päähän. Muotia en seuraa eikä merkeillä ole merkitystä. En edes halua ympärilleni ihmisiä, jotka pitäisivät minusta enemmän, koska verhoutuisin statuksiin. Mitä vähemmän peiliin katson ja vaatteitani mietin, sitä onnellisempi olen.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s