Marraskuun digimalismipeli

Viime vuonna pelattiin porukalla 30 päivän minimalismipeliä, jossa hävitettiin tarpeettomia tavaroita joka päivä kasvavassa määrin. Moni on pelannut samaa peliä monta kierrosta sen jälkeenkin yksin tai yhdessä. Tänä vuonna ajattelin haastaa ainakin itseni vielä vaikeampaan peliin – kuukauden digipaastoon eli kokonaiseen marraskuuhun ilman sosiaalista mediaa! Vaikka olen tähänkin mennessä rajoittanut omaa somen käyttöä, kuluu siihen edelleen silti helposti useita tunteja viikossa. Pyrin itse käyttämään säästyneen ajan kirjoittamiseen sekä podcastien ja videoiden tekemiseen. Kokonaan en siis digilaitteita hylkää, mutta addiktoivan kuluttamisen sijaan haluan luoda enemmän itse. Joudun myös työni puolesta jonkun verran päivittämään sisältöä eri somekanaviin, mutta kaikilta omilta tileiltäni kirjaudun ulos. Poistan myös sovellukset puhelimesta. Whatsappilla minuun saa edelleen yhteyden, mutta siitäkin otan ilmoitukset kokonaan pois. Vastaan kyllä, kun ehdin.

Ja tietenkin haastan sinut mukaan peliin #zerowasteoftime -hengessä! Olen melko varma, että jokainen lukija tietää ainakin toisinaan hukkaavansa aikaa turhaan sosiaalisen median selaukseen. Eikä se ole mikään ihme, sillä kaikki nuo käyttäjien tietoja lähinnä mainostuksen kohdistamiseen käyttävät palvelut on nimenomaan suunniteltu synnyttämään riippuvuutta ja pitämään meidät koukussa mahdollisimman pitkään. Jos paasto tuntuu täysin tarpeettomalta, suosittelen luettavaksi Nyt.fi:n artikkelia Addiktion algoritmi. Ethän ole kuin alkoholisti tai tupakoitsija, joka uskottelee itselleen, että voisi kyllä lopettaa, jos vain haluaisi? Kokeile ja mittaa samalla oman addiktiosi syvyys.

Mikäli täysin someton elämä vuoden pimeimpään aikaan tuntuu kuitenkin täysin mahdottomalta, voit lähteä mukaan kevennetyllä versiolla. Tässä muutama vaihtoehto:

 1. Algoritmittomat aamut – älä tartu puhelimeen tai avaa tietokonetta ennenkö olet poistunut aamulla kotoa töihin tai muihin päivän rientoihin.
 2. Illat ilman internettiä – älä käyttä nettiä iltaisin kotona ollenkaan.
 3. Työteho täysille – jätä työajalla sosiaalinen media täysin rauhaan.
 4. Kilinätön kuukausi – ota puhelimesta kaikkien sosiaalisen median sovellusten ilmoitukset ja muut kilahdukset pois päältä.
 5. Pelkkää pulinaa – poista puhelimesta kokonaan kaikki sosiaalisen median sovellukset ja käytä sitä sen sijaan soittamiseen.

Tai voit tietenkin soveltaa täysin oman itsellesi parhaiten sopivan haasteen. Olennaista on rajoittaa sosiaalisen median käyttöä sen verran radikaalisti, että huomaa eron nykytilaan. Kuukauden jälkeen voi sitten miettiä, haluaako vähentää jatkossakin puhelimen ja muiden älylaitteiden parissa vietettyä aikaa. Onnistunutta digipaastoa voimme juhlia yhdessä Pohjanmaan minimalistimiitissä ja pikkujoulussa, tervetuloa mukaan!

Koska en siis marraskuussa pääse jakamaan sisältöjäni sosiaaliseen mediaan itse, toivon että sinä, joka et paastoa, teet sen puolestani. Tietysti vain, jos koet, että ajatuksistani voisi olla hyötyä tai iloa muillekin.🖤

10 comments

 1. Onko oikeasti jollain työaikana aikaa roikkua sosiaalisessa mediassa? Muuten kannatettava haaste.

 2. Tsemppiä! Minulla on käytössä enää instagram. Olen vähentänyt seurattavia alle 10:een, joten paljoa mitään siellä ei tapahdukaan. Silti sovellus aukeaa jokaisena tylsänä hetkenä ja tuijotan samaa näkymää monta kertaa päivässä. Hohhoijaa… Ehkäpä hyppään tämän pelin kelkkaan ja kokeilen olla kokonaan ilman marraskuun ajan!

  1. Kiitos! Vain kymmenen seurattavaa kuulostaakin kyllä melko tylsältä.. Oletko osallistunut peliin?

  2. Kyllä! Instagram on ollut poissa marraskuun alusta lähtien. Itseasiassa niinkin helpolla kikalla, että siirsin sovelluksen kauas oletusnäytöstä. Se siis on puhelimessa, mutta koska se ei pomppaa joka kerta puhelinta käyttäessä esille niin ei tule avattua sitä. Kerran teki mieli avata, kun nappasin hauskan kuvan minkä olisin halunnut jakaa kavereille. Jaoin sen sitten sen sijaan Whatsappissa.

  3. Hienoa! Mäkin huomaan lähettäväni kavereille Whatsappissa kuvia, jotka aiemmin olisi mennyt instastoryyn. Kaipaan silti instagramia.🙈

 3. Todellakin mukana! Oma somerajoittuu ig:hen, mutta kylläpä sitä sinnekin saan hukattua luvattoman paljon aikaa. Voisin ottaa tavoitteekseni vilkaista kuvavirtaa (ja blogielämää) vain kerran viikossa. Omat tapani tuntien tämähän saattais pidentää yöunia…

  1. Hienoa. Yöuniin somen rajoittamisella on ainakin itsellä ollut selkeä positiivinen vaikutus.

 4. Hyvä haaste. Taidanpa aloittaa heti maanantaista. Koska mun piti toteuttaa tää jo kesäkuussa, mutta enpä toteuttanut….

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s