Älä osta mitään -vuosi 2018

Hyvää tätä vuotta! Päätin rauhoittaa loppuvuoden lepäämiselle ja jätin viimeiset suunnittelemani blogitekstit ja videot tekemättä. Nyt jälleen uudella innolla uuteen vuoteen ja uusiin haasteisiin. Harjoittelin jo joulukuun ajan kahdeksan tunnin yöunien nukkumista ja onnistuin melko hyvin. Muutama yö tuli juhliessa valvottua, mutta aika hyvin sain otettua univelat takaisinkin. Jatkan samaan mallin tänä vuonna. Pyrin jo valmistautumaan tulevaan helvetinviikkoon ja menemään vielä tavallista aiemmin nukkumaan. Aikaistan myös aamuheräämistä pikku hiljaa 20 minuutilla joka päivä. Testasitko itse uudenvuodenlupauksia jo etukäteen? Miten onnistui?

Parempien yöunien lisäksi haastan itseni tänä vuonna juoksemaan jälleen enemmän. Ilmoittauduin elokuussa juostavalle ensimmäiselle maratonilleni ja aloitan valmistautumisen heti huomenna (mañana). Päätin myös kieltää itseltäni sokerin, roskaruoan ja muut herkut, koska niitä on jälleen syksyn mittaan tullut syötyä liiankin kanssa. Tänään vielä kävin Pietarsaaren Korv Göransin legendaarisella kebabilla, mutta huomisesta alkaen myös ruokavalion muutokset astuvat voimaan. Olen nyt ollut neljä kuukautta myös ilman alkoholia. Uudenvuoden yönä maistoin lusikallisen single malt -viskiä, mutta onneksi kyseessä oli sen verran heikompi yksilö, että totesin etten olisi menettänyt mitään, vaikka olisin jättänyt väliin. Alkoholitonta linjaa siis jatketaan ainakin elokuussa vietettäviin nelikymppisiini asti. Onko sinulla terveyteen tai liikuntaan liittyviä tavoitteita tälle vuodelle?

Edellisten lisäksi vielä ehkä kaikkein suurimpana haasteena päätin toteuttaa haaveilemani älä osta mitään -vuoden. Ostan tietenkin ruokaa ja muita pakollisia päivittäistavaroita, mutta en tee yhtäkään isompaa hankintaa tänä vuonna. Kuvastamme poiketen kyseessä eivät ole siis ostohousut, vaan perjantaina hankitut ainoat farkkuni, joilla aion pärjätä koko vuoden. Lähes kaikissa farkuissahan on nykyään elastaania, mikä tekee niistä mukavat jalassa, mutta myös omassa käytössäni kestämättömät. Kaikki viimeaikaiset farkkuni ovat kuluneet haaroista puhki reilussa puolessa vuodessa. Kerroin ongelmani paikallisen Carlingsin myyjälle, jolta sain muuten erittäin hyvää palvelua. Hän tarjosi ratkaisuksi mm. uudehkon Neuw-merkin käyttämää japanilaista denimiä, jonka pitäisi kestää paremmin. Näillä on siis tarkoitus selvitä vähintään koko vuodesta. Mikäli joku vaate tai muu välttämätön kuitenkin hajoaa, annan itselleni luvan korvata rikkinäisen ehjällä. Muuten ei shoppailulle ole tänä vuonna kalenterissani tilaa. Oletko kokeillut älä osta mitään -haastetta? Mikä sinulle oli siinä kaikkein vaikeinta?

18 comments

 1. Hienoja ja hyvin järkeviä tavoitteita. Toivottavasti onnistut. :)

  Itsellä uuden vuoden lupauksena on jatkaa minimalistista elämäntapaa ja löytää sen kautta lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään. Itse koen, että silloin tällöin tapahtuva nautiskelu ei ole pahitteeksi, mutta toki niistäkin luopumalla hyvät rahat saisi säästettyä. Alkoholi ja turhat herkut on kallita pidemmän päälle.

  Terveellinen elämäntapa varmasti helpottuu sitä mukaa, mitä pidemälle oman minimalistisen elämäntapansa vie. Yksi hyvä esimerkki on Fumio Sasaki. Kun rahaa säästyy turhien ostoksien välttämisellä, jää sitä enemmän mieleisiin harrastuksiin ja hyvään ravintoon. Myös sielu eri tavalla lepää, kun kaikki turha on karsittu.

  Mukavaa ja terveellistä uutta vuotta sinulle Teemu. :) Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  1. Näinhän se on. Satunnainen nautiskelu on ehdottomasti hyvästä enkä aio itseäni loputtomasti kieltää, mutta täytyy välillä vähän haastaa omaa mukavuusalueilua.

   Kiitos samoin sinulle!

 2. Tietoni minimalismista ovat puutteelliset. Siis kysyn: Mitä tulee tuon kaiken askeettisuuden tilalle? Millä täytät elämäsi?

  1. Tervetuloa lukemaan aiheesta lisää! Itse en miellä turhasta ostamisesta ja epäterveellisestä syömisestä luopumista askeettisuutena. Tilalle saan paremman olon, enemmän vapaa-aikaa juoksemiseen, lukemiseen (luin viime vuonna 60 kirjaa), lapsille, kulttuuriin, ihmissuhteisiin, blogin kirjoittamiseen ja tubettamiseen yms. asioihin joista nautin. 😊

 3. Kuulostaa ihan mahtavalta ! Itse vietin juuri älä osta mitään vuoden ja voin sanoa että hankalaa oli. Toki ryhmässä jossa olin oli erittäin hyvä henki ja jos lipsui sai anteeksi. Ja tämän pystyi kiertämään siten, että toinen sai ostaa sinulle. Tänä vuonna jatkan samalla linjalla, mutta ostan vain jos jotain menee rikki enkä pärjää ilman. Myös ilman alkoholia aion olla vuoden, tavoitteena olla 5-kymppisenä hyvässä kuosissa (tämä siis odotettavissa jo joulukuussa). Samalla pienennän aktiivisesti kodissa vyöryvää tavaratulvaa. Tsemppiä Sinulle tämän vuoden haasteisiin 👍

  1. Hienoa! Ryhmässä varmasti tääkin haaste on mukavampi toteuttaa. Tsemppiä sulle myös!

 4. Tekemäsi muutokset ja uuden vuoden lupaukset kuulostavat tosi hyville, toivottavasti ne jäävät päälle. Toisaalta jos joskus lipsahtaa, ei kannata liikaa itseään rangaista!

  Itse suosittelen tuota alkoholittomuutta, tai ainakin sen vähentämistä. Kokeilin pari vuotta sitten 100 päivän tipatonta – helppoa se ei ollut (varsinkin kun juhlia oli paljon keväällä), mutta haasteen jälkeen huomasin, että minulle oli jäänyt paljon rahaa konkreettisiin asioihin, joista todella pidin. Puhumattakaan siitä kuinka kroppa varmasti kiitti, kun mentiinkin vesilinjalla.

  Hyvää uutta vuotta!
  Helvetinviikko-päivityksiä odotellen ,)

  1. Joo kyllä näistä itekin toivoo tietysti pysyvämpiä muutoksia elämään. Hyvää uutta vuotta sinullekin, päivityksiä on varmasti tulossa.

 5. Itse aloitin saman älä osta mitään – vuoden. Lähes samoilla rajoituksilla, että rikkoutuneen vaatteen saa korvata uudella, jos välttämätöntä. Ja tätäkin mietin, että jos jotain uutta (vaatetta) on pakko ostaa, niin rahat tähän pitää kerättä myymällä jotain turhaa pois.
  Itse olen (ollut) huoleton rahankäyttäjä ja ostelen myös kotiin ’kaikkea kivaa’. Toistaiseksi raha on riittänyt, mutta mitään järkeä tässä ei ole. Vaikka pääkaupunkiseudulla asuvana pääsee suht helposti tavaroista eroon myös erilaisilla nettikirppiksillä. Mietin myös, että onko joku tarve tai tyhjiö, jota turhalla ostelulla yritän täyttää.
  Toivon siis ostolakolla pääseväni tyhmästä tavastani (shoppailu) eroon.

  Olen lukenut tätä blogia hetken. Kerroit joskus että otit aiemmin kulutusluottoja tai vastaavia. Uteliauudesta kysyn, mitä olet ostellut silloin? Itselleni luotot ovat ihan vieras juttu, onneksi.
  Mukavaa alkanutta vuotta ja tsemppiä haasteeseen!

  1. Kiitos samoin sinulle! Ostelin elektroniikkaa, vaatteita, huonekaluja jne. Kaikki olisi tullut pikkuhiljaa maksetuksi, mutta halusin kaiken heti. 🙈

 6. Uudenvuoden tavoitteena on terveempi ja vauraampi elämä joten ensimmäisenä listalla on tupakoinnin lopettaminen. Tämä turha tapa estää kummankin tavoitteeni toteutumista ja tämän kun ymmärsin oli helppo lopettaa. Muitakin tapoja aion viilata parempaan suuntaan. Kiitos hyvistä kirjoituksista, ne antavat lisää potkua tavoitteiden saavuttamiseen.

  1. Voi kiitos palautteesta ja tsemppiä kovasti tupakoinnin lopettamiseen! Mä lopetin lisätyn sokerin syömisen ja tuntui että olin viikon ihan voimaton. 😅

 7. Oii älä osta mitään vuosi kuulostaa niin hyvältä haasteelta! :) Itse kokeilen älä osta mitään-tammikuuta, mutta voi olla, että jatkan haastetta puoleenkin vuoteen ellei lasketa pakollisia hankintoja vauvalle! Tai miksei vaikka kokanaiseenkin vuoteen!! :)

  1. Tää on tosi hyvä haaste! Ja vapauttaa jotenkin älyttömästi energiaa, kun ei voi edes miettiä mitä mahdollisesti seuraavaksi keksisi tarvita ja ostaa.

 8. On kyllä mielenkiintosta olla ostamatta mitään sellasta mitä juuri nyt tarvitse itselle. Lapset on toki erikseen. Kun on yh-äiti niin koittaa pitää itsensä kurissa.mutta muksuille ostan liikaaki. Nyt oon yrittäny olla heillekki ostamatta mitää turhaa,ja heräteostoksia. Oon siinä itte tosi huouno.ja kun pitäisi muksuillekki opettaa samaa,että ei se tavaroiden määrä ratkase mitää. Siksi huushollissamme onkin sellanen jarkuvan raivauksen aika.kun ei tahdo kello riittää siihen kun johonkin asiaan oikein syventyy niin hupsis.aika menee siivillä. Mutta mukava kuulla menneisyydestäsi. Mulla on isäni vähän sellainen älä heitä pois-voi viä tarvita.,mutta äitini ei.ja olen ollu myös hyvä palkkaises työs,en oo enää. Mutta mielenkiinnolla kuuntelen ja luen juttujas. Ja opettelen lyömään itteeni sormille kaupas kun sellanen hetki tulee. Tuo parturissa käynti on näin naiselle vähä erilaista ja kun yritän lukee itseni työttömäksi parturi-kampaajaksi tällä hetkellä niin onhan se näkökulma.

  1. Mulla on se hyvä puoli, että x-vaimo hoitaa suurimman osan lasten hankinnoista. Lupasin kyllä osallistua vanhimman tyttären rippilahjaläppäriin kylmällä käteisellä. Muuten on ostamattomuus sujunut kyllä hämmentävän helposti.

 9. Kiva blogi sinulla, jatkan vanhojen kirjoitusten lukemista :) Pari vuotta mantrani on ollut ”älä osta mitään”, mikä tarkoittaa sitä että ostan vain vähän tavaraa ja senkin vähän suunnitellusti. Aion jatkaa samaan malliin, olen yksinkertaistanut elämääni jo vuosia. Tänä vuonna myös kirjaan ylös kaikki tavaraostokset, että näen mitä oikeasti ostan. Tammikuun ostokset löytyvät blogista jo.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s