Vieraskirjoitus: Mitä kolme vuotta Lapissa opetti minulle

Otin lomaa omasta elämästäni ja muutin perheen kanssa Lappiin, lähes kolmeksi vuodeksi. Hoitovapaalla ollessa oli mahdollisuus ottaa etäisyyttä kaikkeen tuttuun ja turvalliseen, ja suunnata kohti tuntematonta. Kuitenkin ilman suurempia taloudellisia riskejä, koska työpaikka odotti paluumuuttajaa.

1

Ensimmäinen vuosi Lapissa meni uuteen totutellessa. Kulttuurieroja oli paljon, pieniä ja isompia. Löysin sieltä kuitenkin sellaista välittämistä ja läheisten elämässä läsnäoloa, jota en tiennyt enää olevan olemassa. Toisille ihmisille annettiin tilaa olla juuri sellaisia kuin he ovat, mutta samaan aikaan läheistä autettiin pyydettäessä ja pyytämättä. Huomasin olevani ainoa, joka huusi aina perään ’kiitos’. Muille auttaminen oli niin itsestäänselvyys, ettei siitä tarvinnut erikseen kiitellä.

Toisena vuonna olin oppinut tavoille, ja keskityin vain nauttimaan rauhallisesta elämästä. On uskomatonta sielunravintoa elää noin kauniissa paikassa. Olin tottunut kovaan keskustelukulttuuriin, jossa nokkelilla sanoilla sivalletaan, ja kilpaillaan viimeisestä sanasta. Ja yhtäkkiä sain nauttia elämästä, jossa sanoilla on merkitystä, mutta teot ovat kaikista tärkeintä. Läsnäolo, toisten auttaminen ja pettämätön turvaverkko, niiden varaan tuntui turvalliselta rakentaa oma arki.

Kolmantena vuonna alkoi mielessä painaa jo haikeus. Kohta pitäisi lähteä. Aina tiesin, että vierailu Lapissa on juurikin sitä, vierailu. Väliaikaista. Ja se väliaikaisuuden tunne vaikuttaa paljon, se vaikuttaa kaikkeen mitä tekee ja mitä tuntee. Olin Lapissa kuin kotonani, vaikka tiesin jo tullessani että koti vaihtuisi taas kolmen vuoden päästä. Mutta ehkä siksi sitä osasikin heittäytyä täysillä ja nauttia, kun ei tarvinnut huolehtia esim. työpaikan hankkimisesta.

Täytyy sanoa, että elämän yksinkertaistaminen, taloudellinen tyytyminen vähempään ja ulkopuolisten virikkeiden vähentäminen elämästäni on tehnyt minulle pelkästään hyvää. Ennen harrastin paljon ja olin aina kiireinen. Lapin vuosina olen tottunut pärjäämään vähemmällä enkä tarvitse enää materiaa samalla tavalla kuin ennen. Olen oppinut keskittymään oleelliseen, ja oppinut kuuntelemaan sisintäni. Kuulen enemmän ja näen enemmän. Maailma, ja elämä siinä tuntuu jotenkin järkevämmältä kuin ennen. Palat ovat loksahtaneet paremmin paikalleen. Uskallan heittäytyä paremmin kuin ennen, mutta myös sanoa paremmin ei.

2

Hoitovapaa loppui ja muutimme takaisin etelään. Turvallisen työuran jatkamisen sijaan kuitenkin irtisanoin itseni ja perustin oman yrityksen, rupesin tekemään digitaalisia tuotteita. Etäisyys kaikkeen entiseen ja elämän yksinkertaistaminen oli johtanut minut lähemmäksi itseäni, ja sain paremmin laitettua asiat oikeaan perspektiiviin. Tiesin paremmin, mitä haluan.

Julkaisin ensimmäisen e-kirjani ‘Koti kuntoon – ilman rahaa tai rakentamista’. Taloudellisesti elämä on epävarmempaa, mutta jostain syystä en pelkää lainkaan. Saan palkkani monessa muussakin muodossa kuin rahana. Saan toteuttaa itseäni, kehittää ja luoda, ja toisaalta rauhoittua silloin kun sille on tarve. Vaikka yrittäjänä olenkin töissä aina, on minulla enemmän aikaa perheelleni ja vapaus ei vain haaveilla, vaan myös toteuttaa haaveitani.

Vuodet Lapissa opettivat minulle paljon:

Pärjäät paljon vähemmällä mitä kuvittelet 

Jos liikaa sidot mielesi tavaroihin ja virikkeisiin, estät itseltäsi vapauden. Vapauden löytää sellaisia asioita itsessäsi, jotka havaitset vasta kun rauhoitut ja vietät hetken aikaa itsesi kanssa. Ja ne ovat niitä asioita, jotka opettavat sinua kaikista tärkeimmässä suhteessa elämässäsi, ihmisestä jonka kanssa vietät koko elämäsi. Sinusta itsestäsi.

Jos olet jumissa itsesi kanssa, etäisyys tekee ihmeitä

Jos vain on mahdollista, kannattaa aina välillä lähteä pois omista peruskuvioista. Itsensä ja elämänsä näkee paremmin, kun katsoo sitä vähän kauempaa.

Asiat selkeytyvät ja tärkeysjärjestys asettuu kohdalleen. Mutta älä mene uuteen paikkaan kiirehtimään ja hosumaan, vaan rauhoittumaan ja yksinkertaistamaan. Silloin alkaa ihmeellinen prosessi, joka on nimeltään itseensä tutustuminen.

Älä yritä liikaa määritellä tulevaisuuttasi

Jos et anna tilaa ja mahdollisuutta sille, että elämässäsi voi tapahtua ihmeellisiä ja odottamattomia asioita, niitä tuskin tapahtuu. Ja vaikka tapahtuisikin, tuskin huomaisit niitä. Ole avoin, ja anna elämälle mahdollisuus yllättää positiivisesti. Ei ole huono asia, jos elämä ei aina olekaan niin ennalta arvattavaa.

Pidä lähellä ne ihmiset, jotka aidosti toivovat sinulle vain parasta 

Tämä on tärkeää varsinkin silloin, kun olet tutustumassa tarkemmin itseesi ja löytämässä uusia vivahteita elämääsi. Prosessi on herkkä, eikä sitä kannata riskeerata vääränlaisten ihmisten huonolla energialla. Eikä aina tarvitse olla tärkeisiinkään ihmisiin tiiviisti yhteydessä, jos ei siltä tunnu. Hyvä ystävyyssuhde kestää pitkänkin tauon yhteydenpidosta. Kuuntele itseäsi ja panosta mielummin laatuun kuin määrään. Hyvät ystävät ovat kultaakin kalliimpia. 

Kun perusasiat on järjestyksessä, on helpompi heittäytyä elämän vietäväksi

Asiat jotka painavat mieltä, vievät tilaa luovuudelta ja rauhalta sisälläsi. On sitten kyse vaikka sekasotkusta kodissasi tai hoitamattomista asioista. Vapauta itsesi niistä, niin elämä näyttää taas aivan erilaiselta. Jos odotat sitä, että saat jonkin asian hoidettua täydellisesti, se tuskin tulee hoidettua lainkaan. Ole itsellesi armollinen ja muista että tarpeeksi hyvä riittää. Päätä mikä on sinulle tarpeeksi hyvä, hoida asia sen mukaisesti ja jatka eteenpäin. Tärkeintä ei ole täydellisyys, vaan matkan jatkaminen.

Kirjoittamani kirja ’Koti kuntoon – ilman rahaa tai rakentamista’ tarjoaa kaikki työkalut, joita tarvitsee turhasta tavarasta eroon pääsemiseen ja kodin järjestämiseen. Se tarjoaa mahdollisuuden nauttia viihtyisästä ja vähemmän stressaavasta kodista. Kaikki tavarat mahtuvat paikoilleen ja myös löytyvät helposti. Siistissä ja toimivassa kodissa ei tarvitse murehtia sotkuista ja epäjärjestyksestä, vaan jää enemmän aikaa ja energiaa tehdä niitä asioita, joita todella haluaa. 

3

Olen Minna Koivisto, järvenpääläinen yrittäjä. Olen koulutukseltani diplomi-insinööri ja olen työelämässä tehnyt pitkän uran konsulttina ja joukkoliikennesuunnittelijana. Syksyllä 2014 irtisanouduin kuitenkin työstäni, perustin yrityksen nimeltä Verkkokatu ja rupesin lifestyle-yrittäjäksi. Yritykseni valmistaa digitaalisia tuotteita, ensimmäisenä julkaisuna e-kirja ‘Koti kuntoon – ilman rahaa ja rakentamista’.

Share This