Minimalistinen Tietokone

Tämä on ensimmäinen sarjasta kirjoituksia erilaisista pienistä asioista, joihin voimme hyödyntää minimalismia.

Tietokone on tärkein työvälineeni, joten aloitan kertomisen siitä. Sivuhuomiona: olen leikkinyt tietokoneiden kanssa viimeiset 15 vuotta, joten kaikenlainen hienosäätö teknologian kanssa tulee minulle luonnollisesti.

Minimalistisen tietokoneen tarkoitus

Tietokone on apuväline. Väline, jonka avulla on tarkoitus saada asioita aikaan. Teknologian tehtävä on helpottaa meitä. Tehdä asioista yksinkertaisempia ja nopeampia. Minimalistinen tietokone tekee juuri sen.

1. Ei turhaa. Mikä on tärkeintä? Poista muut. Haluan systeemin, missä ei ole turhia häiriötekijöitä viemästä keskittymistäni muualle. Tyhjä työpöytä, ei turhia ohjelmia ja puhtaat valikot.

2. Selkeyttä. Haluan selkeyttä ja nopeutta. Ohjelmiin ja käyttöjärjestelmiin lisätään jatkuvasti uusi ominaisuuksia tehdä lisää. Asioita, joilla en tee mitään, jotka häiritsevät minua ja hidastavat minua. Pienellä hiomisella ne saadaan pois.

3. Yksinkertaisuutta. Pidän yksinkertaisista ohjelmista. Niihin tiivistyy kaksi aiempaa kohtaa. Ei mitään turhaa ja hyvin selkeä. Monta eri asiaa tekevät ohjelmat ovat usein hitaita, jäykkiä ja monimutkaisia. Kun haluan kirjoittaa, tarvitsen vain kirjoitusominaisuuden. Ohjelma, missä on samalla kuvien editointia, taustamusiikkia ja taulukkolaskentaa hidastaa minua.

Valitse asiat mitkä toimivat sinulle. Pysy niissä. Älä etsi jatkuvasti uutta ja parempaa. Se on turhaa ja vie aikaa.

Käytän tietokonetta pääasiassa työntekoon. Työntekoni on kirjoittamista ja asioiden tutkimista. Suurin osa Macin tai Windowsin mukana tulevista ohjelmista ja ominaisuuksista ovat vain tielläni. Käytän tietokoneeseen samaa menetelmää kuin asuntoon: Poista turha, laita mahdollisimman paljon pois näkyvistä ja tuo esille inspiroivia tai iloa tuovia asioita.

Siirryin käyttämään Macin koneita kolme vuotta sitten, joten osa ohjelmista on vain Macille. Kaikille ohjelmille löytyy kuitenkin korvaava PC:lle. Minimalistisen tietokoneen periaatteet ja hallinta sopii myös PC:lle suoraan.

Näin järjestän tietokoneeni sekä ohjelmat mitä käytän:

Minimalistisen tietokoneen selkeys

1. Tyhjä ja selkeä työpöytä. Voit tutustua työpöytääni yläpuolella olevasta kuvasta. Pidän tyhjästä ja selkeästä. Silloin voin keskittyä parhaiten asiaan, jota olen tekemässä.

2. Tyhjät valikot. Macin menu bar on jatkuvasti näkyvissä, joten olen raivannut siitä kaiken epäolennaisen pois, kuten ohjelmien pikakuvakkeet, käyttäjätiedot ja kellon.

3. Turhat asiat piilossa. Dock – valikon otin pois näkyviltä ja poistin sieltä kaikki kuvakkeet.

4. Yksinkertainen käyttäminen. Käytän hyvin vähän erilaisia ohjelmia, joten haluan niiden käyttämisen ja avaamisen olevan yksinkertaista. Minulla ei ole hiirtä käytössä, joten näppäimistön käyttäminen on kätevintä. Käytän LaunchBar – nimistä ohjelmaa, jonka avulla voin näppäinyhdistelmillä avata ohjelmia. En tarvitse silloin lainkaan pikakuvakkeita.

Minimalistista hallintaa

Jotta kaikki tiedostot pysyisivät järjestyksessä, käytän seuraavaa yksinkertaista hallintajärjestelmää.

Minulla on tietokoneella neljä kansiota: Inbox, Työn alla, Lukeminen ja Arkisto.

1. Inbox (Downloads). Inboxiin laitan kaiken sisään tulevan materiaalin, kuten tiedostot ja kuvat. Inboxini on tietokoneella oleva ”downloads” – kansio. Järjestelen ne sieltä eteenpäin. Turhat poistan. Projektiin liittyvät tiedostot siirrän ”työn alla” – tai ”lukeminen” – kansioon. Arkistoitavat päätyvät omaan kansioonsa. Inboxin tyhjennän päivittäin.

2. Työn alla & Lukeminen. Säilytän molempia kansioita Google Drive:ssa, jossa ne tallentuvat automaattisesti verkkoon ja ovat työstettävissä missä vain. Säilytän tiedostoja, jotka liittyvät työn alla oleviin projekteihin. Siivoan kansion viikottain. Poistan tai arkistoin tiedostoja.

3. Arkisto. Säilytän arkistoitavia tiedostoja Dropboxissa. Kirjoituksiani (yksinkertaisina tekstitiedostoina), projekteihin liittyviä tiedostoja sekä yhteisten projektien tiedostoja. Pyrin säilyttämään mahdollisimman vähän arkistossa.

Voit tehdä kaiken tietokoneen kovalevyllä tai pelkässä Dropboxissa. Olen päättänyt hoitaa varmuuskopioinnin hyödyntämällä Dropboxia ja Google Driveä.

Yksinkertaiset ohjelmat

Ohjelmat riippuvat tietokoneen käyttötarkoituksesta. Minä käytän pääasiassa kirjoittamiseen ja tutkimiseen.

Tärkeimmät:

Selain: Chrome. Yksinkertaisin, nopein ja toimii hyvin yhdessä muiden Googlen palveluiden kanssa.

Kirjoittaminen, Muistiinpanot ja Todo: Notational Velocity. Yksinkertainen, pelkkiä tekstitiedostoja käyttävä ohjelma, joka on erittäin nopea. Tallentaa tiedostot suoraan Dropboxiin tai Driveen.

Muut:

Kalenteri & Sähköposti: Käytän Gmailia ja Googlen kalenteria verkossa.

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter ja Google+. Käytän kaikkia selaimen kautta verkossa.

Tiedostojen säilytys: Dropbox ja Google Drive. Molemmat ovat ilmaisia ja hyvin toimivia. Dropbox on mielestäni nopeampi tällä hetkellä.

Muihin käyttötarkoitukseen olevia ohjelmia: videot, pfd-tiedostot ja kuvat, FTP, musiikkikirjat, kuvat, puhelut ja pidemmät kirjoitukset.

Share This