Täydellisyys

Kategoria Minimalismi

Taydellisyys

Unohda täydellisyys. Unohda täydellisyyden tavoittelu ja siitä seuraava itsesi vertaaminen muihin.

En sano, että täydellisen suorituksen tekeminen olisi väärin. Päinvastoin. Jos sen saavuttaminen onnistuu sinulta helposti niin anna palaa. Katson ympärilleni ja näen myös sen toisen puolen. Täydellisyyden tavoittelu saa meidät tyytymättömiksi. Se saa tuntemaan alemmuutta. Se voi lamaannuttaa.

Yhtä hyvään lopputulokseen on mahdollista päästä ilman, että ruoskii itseään maanrakoon ennen kuin on edes aloittanut.

Täydellisyys on kuvitelma, tulkinta asioista.

Yksi yleisimmistä saamistani viesteistä on kertomus kuinka asioita on vaikea saada tehdyksi, kuinka ne kasaantuvat pinoiksi pöydälle. Suurimmat esteet ovat liika täydellisyyden vaatiminen itseltä sekä itsensä vertaaminen muiden suorituksiin, tarkemmin sanottuna omaan mielikuvaan muiden suorituksista.

Olen nähnyt kuinka itse luotu paine omasta suorituksesta nostaa kyyneleet silmiin ennen kuin mitään asian suorittamiseksi on edes tehty. Ja se paine onnistuu luomaan pienistäkin asioista valtavia vuoria.

Se on yksi lamaannuttavimmista esteistä myös omalla kohdalla. Yleensä myös takuu melko kehnosta suorituksesta.

Täydellisyyden tavoittelu voi olla este. Silloin asioiden lykkääminen tuntuu helpoimmalta ratkaisulta. Itse täydellistä saavutusta ei pelätä, mutta mitä jos täydellistä ei tule. Mitä sitten? Niin mitä sitten.

Täydellisiä onnistumisia on vaikea saada, ensimmäisellä kerralla. Jatkuva tavoittelu johtaa lopulta luovuttamiseen. Pienetkin epäonnistumiset tuntuvat katastrofeilta. Syytät itseäsi ja jossain vaiheessa lopetat yrittämisen kokonaan.

Kukaan ei ole täydellinen.

Täydellisyyden tavoittelu ilmenee myös itsesi vertaamisena muihin. Lopeta se. Miksi vertaisit? Et ole he. Olet sinä. Luot omat standardisi. Muilla on heidän. Oletko huomannut, että vertailu on usein epäedullista itseäsi kohtaan.

Kukaan ei ole täydellinen. Et sinä, enkä minä. Turha siis keskittyä muihin. Keskity itseesi. Keskity mahdollisuuksiisi. Siihen mitä voit tehdä nyt.

Mikä on täydellistä? Riippuu keneltä kysytään. Tekijälle täydellistä pitäisi olla nautinnollinen tekeminen ja sillä hetkellä paras suoritus.

Mieti kenelle teet. Usein suunnitellaan niin upeaa ja monimutkaista, että unohdetaan pienten ja yksinkertaisen asioiden tärkeys. Millaista lopputulosta toinen odottaa? Täydellisyys on katsojan silmissä. Omat ajatuksesi täydellisyydestä eivät välttämättä kohtaa vastaanottajan kanssa samalla tavalla.

Täydellisen lopputuloksen saaminen ei ole menestys. Nauttiminen tekemistä samalla kun pääsee itselle sopivimpaan lopputulokseen on. Miksi tehdä jotain, jos ei voi olla onnellinen siitä samalla?

Mitä tahansa hienoa haluatkin tehdä, aloita epätäydellisesti.

Anna itsellesi lupa tehdä työtä, mikä ei ole täydellistä. Täydellisyys tulee kyllä perässä, kun vain aloitat ensin. Riko vastarinta keinoilla millä tahansa. Tulos ei aluksi ole ehkä paras ikinä, mutta sitä voi parantaa. Ja se on varmasti paljon parempi kuin tyhjä paperi.

Varaudu siihen, että olet huono aluksi, kuten kaikessa uudessa. Aloittaminen likaista. Sotketaan värejä sekaisin ja katsotaan mitä syntyy. Ensimmäisen kokeilu on vasta vedos, hahmotelma. Tuotteissa on prototyypit. Löytyy vedoksia, alustavia suunnitelmia ja hahmotelmia. Kaikki ovat välivaiheita ja kaikki hyvin tarpeellisia.

Seuraava vaihe tarkentaa kuvaa jo hieman ja kolmas vielä vähän lisää. Sama jatkuu kunnes kuva näyttää siltä kuin haluat. Epätäydellinen on tärkeä vaihe matkalla kohti täydellistä. Pidä se mielessä. Tämä on vain yksi päivä, yksi kokeilu ja yksi vedos. Sinulla on monta yritystä jäljellä.

Tärkeintä on päästä liikenteeseen ja nauttia itse tekemisestä.

Share This