Tavoitteena Paperiton Elämä

Löydät minut Facebookista ja Twitteristä.

Huomio. Jos et halua luopua paperista, voit lopettaa lukemisen nyt.

Otin keväällä tavoitteeksi paperittoman elämän yhtenä osana tavoitetta minimalismista. Paperista luopumiseen minulle oli kaksi syytä: turhasta luopuminen ja ekologisuus.

Suomessa kulutetaan vuosittain 350 kiloa paperia henkeä kohden. Ottaen huomioon kuinka paljon materiaaleja ja energiaa sen paperimäärän valmistamiseen kuluu niin voi sanoa, että yksikin ihminen voi vaikuttaa paljon.

Totta puhuttuna en elä täysin ilman paperia. Minulla on 2 muistivihkoa ja luen paperikirjoja. Teknologian avulla voisin olla ilman niitäkin. Pidän kuitenkin perinteisistä kirjoista ja kynän kanssa muistivihkoon kirjoittamisesta.

Minulle paperista luopuminen tapahtui kahdessa osassa:
1. vaihe oli sisääntulevan paperin eliminointi.
2. vaihe jo olemassa olevasta paperista luopuminen.

Minulle opetettiin paperin kohdalla sama ajatusmalli kuin tavaroiden. Säilytä, sillä voit tarvita niitä vielä joskus. En ole koskaan tarvinnut.

Jos tiedät muita tekniikoita paperista luopumiseen, toivoisin että jättäisit kommentin siitä. Kiitos!

Mistä suurin osa paperista tulee?

Minulle suurimmat paperin lähteet olivat erilaiset mainokset, kanta-asiakaspostitukset ja lehdet. Vaikka ovessani oli kielto ilmaisjakeluille ja mainoksille, tippui postiluukusta tasaiseen tahtiin nimellä varustettuja asiakaspostituksia.

Seurasin alkuvuodesta noin kuukauden ajan postilaatikosta tippuvia lehtiä ja markkinointikirjeitä ja keräsin ne talteen. Otin yhden aamupäivän ja lähetin jokaiselle viestiä etten jatkossa halua heidän postituksiaan.

Tässä muutama vinkki, mitä voit kokeilla.

1. Laita oveen kielto mainoksille ja ilmaisjakeluille. Suurin osa turhasta postista jää tulematta pelkästään tällä.

2. Lopeta lehtien tilaaminen. Yksinkertaista. Jos vielä luet lehtiä, harkitse niiden lukemista netissä tai käy lukemassa ne kirjastossa tai lähikahvilassa.

3. Lopeta kanta-asiakaslehtien tilaaminen. Suomessa esimerkiksi suurempien kaupparyhmien jäsenasiakkaat saavat kuukausittain lehtiä, joiden tilaamisen voi lopettaa. Sama koskee pankkeja.

4. Markkinointikiellot: Suoramarkkinointiin ja puhelinmyyntiin on tarjolla palveluita, joihin kiellon jättämällä pääsee eroon osasta paperista: Tutustu kuluttajaviraston tarjoamiin linkkeihin ja Robinson palveluun.

5. Netposti on Postin ilmainen palvelu, jonne kirjautumalla saat osan postista sähköisenä. Postia lähettävän yrityksen on täytynyt liittyä Netpostiin, jotta voisit vastaanottaa heidän postinsa. Yhä suurempi määrä yrityksiä liittyy palveluun. Tulevista posteista saa ilmoituksen sähköpostiin.

6. E – Laskut: Parasta on luopua ensin turhista laskuista ja sitten vasta siirtää laskutukset e – laskuiksi. Monista pankeista saa ilmoituksen sähköpostiin kun lasku on saapunut. Talous on helppo automatisoida laittamalla e – laskujen maksu automaattiseksi.

7. Kuiteista luopuminen. Säästin ennen kuitteja talouden seurantaan. Nykyisin käytän käytännössä koko ajan luottokorttia, mikä tallentaa ostokset sähköisesti verkkopankkiin. Joissakin paikoissa takuutodistukset ja kuitit voi pyytää lähetettävän sähköpostiin tai kännykkään. Aina kannattaa kysyä.

8. Muistiinpanojen tekeminen sähköisesti. Evernote on ilmainen palvelu, jonka avulla voit tehdä muistiinpanoja ja säilyttää niitä verkossa.

Kuinka luovut olemassa olevasta paperista

Paperista luopumiseen voi käyttää samoja tekniikoita kuin tavaroista luopumiseen.

Keräsin ennen lähes kaiken paperin mitä sain. Minulla oli useampi mapillinen eri laskuja, kuitteja ja muuta turhaa tallessa. Nykyisin en omista yhtään kansiota.

1. Skannaa tärkeät paperit ja luo Dropbox – kansio. Kävin läpi kaikki paperini ja mappini alkuvuodesta ja valitsin sieltä tärkeimmät paperit. Jäljelle jäi parikymmentä A4 – arkkia. Muutamia talouteen liittyviä papereita ja pari todistusta. Skannasin ne ja tallensin Dropboxiin. Loput silppusin ja vein paperinkierrätykseen.

2. Sähköiset sopimukset: Osa papereista oli sopimuksia. Esimerkiksi pankeista ja vakuutusyhtiöistä tulee suuret niput erilaisia sopimuksia, sopimusehtoja ja liitteitä. Paperiniput vain monistuvat mitä useampi tili tai vakuutus on. Suurin osa pankeista kuitenkin säilyttää sopimuksia jo valmiiksi sähköisenä. Sama tilanne on vakuutusyhtiöillä ja teleyhtiöillä. Luovuin niistä sopimuspapereista heti.

3. Kirjat sähköiseen muotoon: Paperikirjoista on mahdollista luopua, jos haluat. Ipad ja Kindle auttavat siinä eikä tietokoneen ruudultakaan ole mahdotonta lukea. Osan kirjoista olen ostanut suoraan sähköisessä muodossa, mutta en ole vielä valmis luopumaan täysin paperikirjoista. Olen ottanut käytännön, että lahjoitan jokaisen ostamani ja lukemani kirjan eteenpäin sen luettuani.

Yrittäjille

Lopuksi muutama vinkki yrittäjille. Osa aikaisemmista vinkeistä toimii suoraan myös yrityksille, kuten sähköiset laskut, sopimukset ja tarjoukset. Myös erilaisten papereiden skannaaminen sähköiseen muotoon on suositeltavaa. Kokouksetkin voi pitää ilman paperia.

Suuri paperimäärä tulee kirjanpidosta. Yhä useampi tilitoimisto haluaa tai suostuu hoitamaan kirjanpidon sähköisesti. Yksinkertainen tapa on luoda toimiston kanssa yhteinen kansio Dropboxiin, jonne siirrät kuukauden aikana kertyneet materiaalit.

Osa verkkolaskupalveluista tarjoaa myös skannauspalveluita, joilla paperilaskuista pääsee lopullisesti eroon. Siirrät laskutusosoitteesi heille ja he skannaavat sisään tulevat laskut.

Jos koit saavasi hyötyä tämän kirjeen lukemisesta, toivoisin että jakaisit sen. Kiitos!

Share This