Kuinka Luovut Tärkeistä Asioista

Kategoria Minimalismi

Meillä kaikilla on tärkeitä asioita, tavaroita. Asioita joilla on tunnearvoa. Asioita joille olemme antaneet jotain normaalia suurempaa arvoa elämässämme. Ehkä olet saanut sen lahjaksi tai perinnöksi. Ehkä se muistuttaa sinua vanhasta ystävyydestä tai parisuhteesta. Asiaan on liitetty paljon muistoja. Asia täyttää tarpeemme monella eri tasolla tai ainakin niin luulemme.

Tuollaisista tavaroista luopuminen on vaikeaa. Mutta se on jokaisella edessä joskus.

Ehkä luopuminen tapahtuu vahingossa. Saatat rikkoa tai hävittää esineen. Mitä silloin?

Ehkä haluat luopua mutta osaa tai uskalla.

Kun tein alkuvuodesta lopullisen siivouksen(myin, lahjoitin, heitin pois) tavaroideni kanssa, oli jäljellä paljon esineitä joihin olin kiinnitänyt jonkinlaisen tunnesidoksen. Niistä oli kaikkein vaikein luopua. Kaikkien tavaroiden kohdalla en suostunut tunnesidosta myöntämään, mutta tarkemman tarkastelun jälkeen jouduin toteamaan sen. Joukossa oli lahjaksi saatuja tavaroita ja asioita muistuttamassa vanhoista ihmissuhteista.

Vähän kerrallaan luovuin niistä.

Tässä on mitä opin siitä:

1. Tavarat eivät määrittele meitä. Omistamme tavaroita, mutta emme ole mitä omistamme.

2. Muistot ovat sisällämme, eivät tavaroissa kiinni.

3. Säilyttäminen voi olla iso taakka. En puhu vain fyysisestä taakasta vaan henkisestä. Taakka voi olla suuri tunnetasolla.

4. Esineestä voi olla iloa ja hyötyä muille.

Sain muutamia vuosia sitten hienon laukun lahjaksi. Laukun jota käytin hyvin säännöllisesti parin vuoden ajan. Tiesin, että laukku on arvokas rahallisesti. Mutta arvostin vielä enemmän ihmistä joka antoi laukun ja tilannetta jossa sain laukun. Vähitellen kun luovuin tavaroistani en tarvinnut enää laukkua. Kaikki tavarani mahtuivat reppuun ja tietokonelaukkuun. Laukku jäi ylimääräiseksi. Mutta en halunnut myydä sitä tai viedä kierrätyskeskukseen. Säilytin laukkua näkyvillä odottamassa käyttöä. Sitä tilannetta ei tullut.

Viimein keräsin rohkeutta ja kävin laukkuun käsiksi. Totesin, että muisto jää minulle vaikka luopuisin laukusta. Totesin, että muisto on arvokkaampi minulle kuin laukku itsessään. En halunnut silti myydä laukkua vaan päätin antaa sen eteenpäin. Uskoin että laukun antaja myös arvostaisi tätä. Annoin laukun yllätyslahjana ja saaja oli erittäin onnellinen. Sain vanhan muiston lisäksi uuden muiston. Uusi omistaja on erittäin tyytyväinen laukkuun ja käyttää sitä aktiivisesti. Minulle muistoesineeksi jääneestä laukusta tuli toiselle hyödyllinen asia.

Mitä sinun tulisi tehdä kun haluat luopua asiasta jolla on tunneside.

1. Muistele tilannetta tai henkilöä mihin esine liittyy ja totea muiston olevan sinun sisälläsi.

2. Päästä irti ja tunne helpostus tehdystä päätöksestä.

3. Valitse paras tapa luopua tavarasta.

4. Jos koet tarpeelliseksi, ota valokuva muistoksi.

Tärkeintä on tehdä päätös. Luovu tai pidä.

Onko sinulla tavaroita joihin olet säilyttänyt muistojen vuoksi? Mitä aiot tehdä niille? (tänään)

Share This