Sähköinen Minimalismi

Kategoria Minimalismi

Lukija kysyi vinkkejä sähköiseen minimalismiin, joten päätin kirjoitella niitä auki.

Minun neuvoni eivät ala yleensä sillä, että kehottaisin lataamaan tämän tai tämän ohjelman, joilla voit nostaa tehoa, säästää aikaa jne. Se ei ole tarkoitus. Okei, ehkä se on tarkoitus, mutta vasta kun tiedät mikä on olennaista.

Periaatteet

Minimalismin periaate on turhan poistaminen, jotta voi keskittyä olennaiseen. Tehdä vähemmän, mutta enemmän tärkeitä asioita. Samat periaatteet ohjaavat sähköistä maailmaa.

Mitä haluat saada aikaan

Mitä on tarkoituksena tehdä ja missä järjestyksessä? Kuinka priorisoit asioita?

Minulla tärkein käyttötarkoitus on työn tekeminen. Se tarkoittaa kirjoittamista ja nettisivujen muokkaamista. Seuraavat asiat listalla ovat yhteydenpito ja opiskeleminen eli lukeminen, audiot ja videot. Kaikille on oma aikansa ja omat ohjelmansa.

Kaiken turhan poistaminen ja häiriöiden pois sulkeminen

Less is more. Työpöytä, valikot ja kaikki mikä näkyy tyhjäksi turhasta. Jos et tarvitse sitä, miksi sen pitäisi olla siellä?

Voit käyttää ohjelmia, jotka sulkevat sinut pois kaikesta muusta määräajaksi, esimerkiksi 45 minuutin sessioiksi. Monet ohjelmat saa avattua koko näytölle niin ettei mitään muuta näy juuri sillä hetkellä. Mitä vähemmän ruudulla näkyy asioita, joihin voit tarttua, sitä helpommin pystyt keskittymään siihen mitä teet ja haluat saada aikaan. Sitä helpompaa on mennä suoraan asiaan.

Kuulostaa yksinkertaiselta. Ehkä niin yksinkertaiselta, että luulet ettei sillä ole mitään vaikutusta. Kokeile. Sillä se selviää. Usein se alkaa ahdistamaan, kun joutuu oikeasti keskittymään siihen, mitä pitäisi tehdä sen sijaan, että hyppii useiden asioiden välillä.

Keskittyminen vain yhteen asiaan

Kuten äsken sanoin niin yritä keskittyä yhteen asiaan kerralla. Se vaatii aluksi keskittymistä, sillä himo hyppiä asioiden välillä ja tehdä useita asioita pikkaisen sieltä täältä on voimakas.

Selkeät työ/käyttöajat

Selkeät työajat asettamalla voit auttaa keskittymistä. Liian pitkän keskittymisen vaatiminen itseltä on turhaa, ainakin aluksi. Sitäkin voi harjoitella. 45 minuuttia tehokasta työskentelyä riittää jo monen asian tekemiseen. Aika voi olla aluksi lyhyempi, vaikka 20 minuuttia. Kokeile ja etsi sopivaa.

Kokeile sulkea itsesi kaikesta 45 minuutiksi, keskity yhteen asiaan ja tykitä sitä täysillä eteenpäin. Kun aika on täynnä voit palkita itsesi. Sopivan ajan valitsemalla voi unohtaa häiriötekijät ja käyttää niitä palkintoina. Silloin keskittyminen on helpompaa, kun tietää kuinka kauan tarvitsee olla erosta vaikka Facebookista.

Työkalut

Kevyitä, yksinkertaisia ja juuri siihen tarkoitukseen(tarpeeseen) suunniteltuja ohjelmia. Yksinkertaisuutta, nopeutta ja varmuutta. Ohjelmien pitäisi olla niin yksinkertaisia, että haluat tutustua niiden ominaisuuksiin tai sitten ne eivät vaadi mitään muutoksia oletuksena oleviin asetuksiin. Sen takia käytän kirjoitusohjelmana Bywordia, jolla ei voi juuri muuta tehdä kuin kirjoittaa. Sama koskee muita ohjelmia.

Jukka haastatteli minua työtavoistani ja sähköisistä prosesseista blogiinsa, voit lukea kirjoitukset täältä ja täältä. Siellä on vinkkejä esimerkiksi käyttämistäni ohjelmista.

Prosessi

1. Valitse aika milloin teet sitä mitä haluat tehdä

Työpaikalla työaika on useimmilla selkeä ja tekemiseen on helppoa orientoitua. Kotoa käsin töitä tekevillä se vaihtelee. Mitä ikinä teetkin niin valitse paras aika tehdä sitä. Useimmat luovat asiat itseasiassa hoituvat parhaiten heti aamusta tai myöhään illalla. Se on yksilöllistä ja sitä pitää kokeilla.

2. Päätä asiat mitä haluat saada aikaan

Valitse ne asiat, jotka muuten vaivaavat sinua ja jäävät harmittamaan, jos et ole tehnyt niitä iltaan/nukkumaan mennessä. Aloita niistä. Ota 1-3 asiaa. Etsi sopivaa määrää. Liian suuria tavoitellessa (alussa) rakentaa itselleen helposti muurin, jonka yli on vaikea päästä ja todella aloittaa tekemistä. Sopiva työmäärä ei tunnu mahdottomalta tehtäväksi, joten helpota itseäsi valitsemalla muutama tärkein asia.

3. Sulje kaikki häiriöt

Asetukset, työkalut ja ympäristö muokkautuvat ajan kanssa. Toivottavasti olet hionut ne sinulle sopivaksi. Ennen tekemisen aloittamista kannattaa sulkea kaikki mahdollinen pois, mikä ei liity juuri siihen tekemiseen. Kaikki.

4. Aloita tekemään

Aloittaminen on joskus vaikeaa, joten anna lupa itsellesi hutiloida alussa. Aloita likaisesti. Luova työ tai uuden tekeminen on aluksi haasteellista. Silloin on parempi roiskia pitkin paperia kuin tuskastella täydellisten viivojen vetämisen kanssa.

Joskus vaikeinta on alas istuminen, ei itse tekeminen. Anna itsellesi mahdollisuus tekemiseen ja istu alas. Mielellään joka päivä.

Lisää aloittamisesta tässä e-kirjassa.

Yleisimmät sudenkuopat

Sudenkuopat ovat asioita, joihin saa ajan hukkumaan. Ne pistävät pääkopan sekaisin. Niitähän on toki useita, mutta kolme yleisintä lienevät sähköposti, sosiaalinen media ja uutispalvelut. Jokaisella on omat kuluttajansa. Joillekin maistuu useampi tai kaikki.

Sähköposti 

Sähköpostin käyttäminen on yksi yleisimmistä kompastuskivistä. Osalle se on luonteva osa työntekoa. Toisille loputon häiriön aihe. Ongelmat:

1. Luetaan sähköposteja, mutta ei vastata tai tehdä niille mitään. Silloin sähköpostit jäävät valtaamaan ajatuksiasi ja niitä on vaikea siirtää pois ellei asioille tee jotain. Tätä on vaikea nähdä ongelmaksi, jos se sitä ei ole. Psykologinen vaikutus on kuitenkin huima. Jos keräät parin päivän ajan sähköpostiviestejä juoksemaan ajatuksiisi vapaasti ilman, että teet niille mitään, on soppa valmis. Silloin rakennetaan sellaista ajatusten viidakkoa päähän ja muureja aloittaa edes työstämään sähköpostia tyhjäksi.

2. Pidetään sähköpostia jatkuvasti auki. Reagoidaan muiden tärkeisiin asioihin omien tärkeiden tehtävien kustannuksella.

Jos et tee työksesi asiakaspalvelua sähköpostin kautta niin ei ole mitään järkeä pitää inboxia auki koko aikaa tai varsinkaan vapaa-ajalla. Se vain häiritsee ja vie ajatuksesi pois sieltä, missä niiden pitäisi olla.

Ratkaisu on hyvin yksinkertainen, mutta silti kovin vaikea toteuttaa, aluksi. Aseta 1-2 aikaa päivässä milloin luet sähköpostin. Varaa aikaa tarpeeksi, että ehdit tehdä tulleille viesteille jotain. Tavoittele aina tyhjää inboxia.

Sosiaalinen media, uutispalvelut ja foorumit

Facebook, twitter, instagram jne. Jokaiselle löytyy jotain, mikä nappaa huomion ja saa sormet syyhyämään.

Samat sävelet pätevät näiden kanssa. Aseta mieluummin selkeät ajat, milloin käyt katsomassa uusimmat päivitykset tai hyödynnä päivittämiseen ohjelmia, jotka eivät vaadi uutisvirran lukemista.

– Joona

 

Share This