Raha

Kategoria Minimalismi

Puhutaan rahasta. Mietin pitkään miten kirjoittaisin aiheesta. Koen, että se on tärkeä aihe, mutta haluan löytää oikean näkökulman siihen. Päätin lopulta, että keskityn vain yhteen asiaan. Unelmiin.

Mitä minimalisti ajattelee rahasta?

En pidä rahaa pahana tai huonona asiana. En ole sen ansaitsemista vastaan, päinvastoin. Raha on hyödyllinen työkalu. Tarpeellinen määrä rahaa oikein käytettynä lisää onnellisuutta, myös tutkimusten mukaan.

Raha ja rahasta puhuminen nostaa monelle karvat pystyyn. Sitä ei osata käsitellä, joten sitä ei myöskään hallita. Silloin valta annetaan rahalle. En pidä siitä minkä vallan annamme rahalle. Tai mitä raha saa meidät tekemään.

Rahan pitäisi auttaa meitä. Sen pitäisi olla työkalu. Tavoittelemme onnellisuutta, iloa ja jännitystä elämään. Tietty määrä rahaa voi auttaa siinä. Suurin osa suomalaisista ansaitsee kyllä tarpeeksi, mutta raha ei päädy välttämättä niitä tuottaviin asioihin.

Rahasta voidaan ajatella niin kuin tavaroista. Sen arvostus nousee yli sen todellisen arvon, kuten tavaroidenkin. Vaikka molemmat ovat tärkeitä, ovatko ne niin tärkeitä kun annat niille arvon? Itseasiassa koko asia on hullunkurinen, koska arvostamme rahaa niin paljon, olemme valmiita tekemään sen saamiseksi vaikka mitä. Olemme valmiita menemään oman kestävyysalueen ulkopuolelle. Sitten kun saamme rahaa, käytämme sitä aivan päättömästi. Ja mitä enemmän ansaitsemme, sitä enemmän kulutamme.

Omat kokemukseni rahasta ovat vastaavia. Kun ansaitsin enemmän, keksin erilaisia tapoja käyttää rahaa aina hieman enemmän. Asioita mitä en tarvinnut. Tilasin lehtiä mitä en lukenut. Ostin kirjoja vain kirjahyllyn täytteeksi. Vietin vähän kalliimpia baari-iltoja. Enkä sano, että olisin täydellinen nyt.

Tämä tapahtuu huomaamattomasti. Tarkoitukseni ei ollut tehdä niin. En koe sitä elintason nostamisena. Ostokset eivät tuoneet hyötyä ja harvoin iloa elämääni, varsinkaan ostohuumaan vaikutuksen jälkeen. Itseasiassa ne toivat päinvastaista. Lehdet jäivät lukematta ja painoivat mieltä aina kun katsoin pinoa pöydällä. Kirjat tekivät saman kirjahyllyssä.

On useita syitä miksi näin tapahtuu.

Teemme asioita työksemme, joista emme välitä, jotta saisimme rahaa. Raha on yksistään huono motivaattori, varsinkin pitkällä aikavälillä. Joten into työtä kohtaan lakkaa nopeasti. Töihin uppoavaa energiaa, jonka pitäisi olla itseään ruokkivaa, halutaan takaisin hyvänolon tunteena, jota saadaan ostamisesta. Silloin itse ostaminen on tärkeämpää kuin mitä ostetaan. Siitä yleensä seuraa se, että ostetaan ja kulutetaan enemmän kuin rahaa tulee sisään, joudutaan tekemään yhä enemmän töitä. Mutta tästä ei opita vaan kulutetaan jatkossakin enemmän kuin tienataan.

Kuluttamisen sijaan pitäisi tietää mihin raha sekä aika kohdistetaan.

Jo siitä syystä olisi vain järkevää tietää omat unelmat ja uskaltaa etsiä niitä. Kaikki eivät vaadi rahaa, ehkä vain aikaa. Osalle saattaisi riittää pienemmät tulot, jos aikaa vapautuisi työstä.

Uhraamme unelmat, koska emme tiedä mitä niiden toteuttaminen vaatii. Hyvin todennäköisesti se on aikalailla jotain muuta mitä olet ajatellut. Meillä on tapana yliarvioida unelmien toteuttamisen mahdollisuuksia sekä aika – ja rahavaatimuksia.

Suurin syy on kuitenkin unelmien kohtaaminen. Se on pelottavaa. Unelmat ovat maagisia asioita. Niitä halutaan pitää unelmina ettei se mielikuva, jonka olemme luoneet niistä rikkoudu toteutettaessa. Joten olemme aina valmistautumassa niiden toteuttamiseen, mutta emme koskaan tee sitä. Sanomme: ”sitten kun” ja keksimme jonkun syyn miksi pitäisi vielä odottaa.

“We are always getting ready to live but never living.” – Ralph Waldo Emerson

Pelko ei aina salli unelmien etsimistä, joten emme tiedä omia unelmiamme.

Suurin osa unelmista vaatii toteutuakseen jonkin verran rahaa ja luultavasti aikaa. Joten kaikki alkaa omien unelmien tiedostamisesta. Unelmia voi ja saa olla erilaisia. Ne voivat olla myös tavaroita, jos koet niiden tuovan lisää arvoa ja merkitystä elämääsi. Unelmat voivat olla kokemuksia tai jokapäiväisiä asioita, kuten oman intohimon toteuttamista.

Laske mitä unelmasi maksavat. Jos ne ovat ilmaisia, hienoa, toteuta ne! Suurin askel niiden toteuttamiseen on laskea rahallinen ja ajallinen vaatimus. Olet heti askeleen lähempänä sen jälkeen. Ajatuksilla on myös taianomainen tapa ryhtyä käymään läpi vaihtoehtoja tuon skenaarion toteuttamiseksi.

Kun tiedät unelmasi, ryhdy suunnittelemaan kuinka toteutat ne. Kuinka paljon rahaa pitää ansaita ja kuinka paljon säästää.

Kun tiedät hintalapun, voit ryhtyä seuraamaan minne rahasi menevät ja minne niitä pitäisi ohjata. Sen jälkeen on helppoa hyödyntää muutamaa strategiaa rahahanojen sulkemiseksi ja uudelleen ohjaamiseksi.

En tarkoita, että rahaa pitäisi tallettaa pankkiin, elää kituutellen kunnes pääsee eläkkeelle. Päin vastoin. Toteuta unelmasi nyt. Useimmilla olisi varaa toteuttaa unelmat, ainakin rahan puolesta, jos ne ohjautuisivat unelmiin.

Kaikkia rahoja ei tarvitse laittaa pelkästään sinun unelmiisi. Voit myös auttaa muita rahoillasi. Sama koskee myös rahan ansaitsemista. Muita auttamalla on mukavampi tehdä rahaa. Osta kokemuksia, ei tavaroita. Osta asioita, jotka tuovat hyötyä ja merkitystä elämään.

Suosittelen asioiden, joiden tekeminen ei ole valtava nautinto, automatisointia. Tämä koskee myös talouden ylläpitoa. Vaikka se onkin ajankäytön kannalta hyvä ratkaisu, voi täysin käsin tekeminen olla parempi ratkaisu aluksi tai tilanteessa, jossa rahankäyttö ei ole varmalla pohjalla. Joskus mukavuustasojen laskemisesta seuraa tietoisuuden nouseminen.

Käsin tekemällä tarkoitan kaikkien laskujen maksamista erikseen, käteisen käyttämistä pankki – tai luottokortin sijaan ja budjetin ylläpitoa. Tiedosta todella mihin rahaa menee. Kerää kaikki kuitit ja lisää niistä ostoksien tiedot exceliin tai etasku – palveluun.

Vertaa mikä on järkevää: auton omistaminen vai julkisen liikenteen käyttäminen, asunnon omistaminen vai asunnon vuokraaminen.

Kaupassa kannattaa pitää mukana 30 päivän listaa (jos et tiedä mikä se on, kannattaa lukea tämä kirjoitus). Seuraa asioita mitä haluat, mutta siirrä ostopäätöstä kuukaudella. Huomaat kyllä tarvitsetko ja haluatko sitä oikeasti. Jos tiedät tuntipalkkasi, voit myös laskea jokaiselle ostokselle arvon ajassasi. Aika on arvokkainta mitä meillä on. Onko ostos sen arvoinen ajassasi?

Toivon aina, että kirjoituksistani löytyisi yksi asia, minkä voisit viedä käytäntöön. Mielestäni tämän kirjoituksen tärkein asia on oppia laittamaan unelmille hintalappu niin rahassa kuin ajassa. Oppiminen vaatii rohkeutta, mutta se kannattaa.

Kaksi viimeisintä (suurempaa) unelmaani vaativat pelon määrittelemisen, hintalapun laittamisen. Toisen hintaa olin pitänyt, ilman todellista tietoa, liian korkeana toteutettavaksi ennen kuin rahaa olisi todella paljon, mutta näin ei ollut. Toinen vaati aikaa, mutta paljon vähemmän kuin luulin.

Share This