Prioriteetit

Kategoria Minimalismi

Mitkä ovat sinun prioriteettisi? Mitä asioita pidät tärkeimpinä?

Pysähdy hetkeksi ja listaa asioita. Listaa vain tärkeimmät asiat. Ne mitkä pistät kaiken yläpuolelle, mihin haluat käyttää eniten aikaasi.

Useimpien listalle päätyvät asiat kuten parisuhde, perhe, ystävät, työ, terveys, oppiminen jne.

Mutta oikeita vastauksia ei ole, eikä oikeaa määrää. Tämä ei ole kilpajuoksu tai kisa kenellä on eniten tai kuka saavuttaa eniten. Jokaiselle löytyy omat oikeat vastaukset. Kirjoita omasi rauhassa ylös.

Jos katsot aikatauluasi viime viikolta, kuinka paljon olet käyttänyt aikaa prioriteetteihisi? Katso oikein tarkasti ja totuudenmukaisesti.

Halusit saada mitä tahansa, nauttia mistä tahansa tai kehittyä missä tahansa, vaatii se aikaa. Sen takia se on prioriteetti.

Valitettavan harvoin listaamamme asiat käyvät yhteen tekemiemme asioiden kanssa. Ja totta puhuttuna niin kauan kuin asiaan ei käytetä aikaa, ei se ole prioriteetti. Ehkä haluaisit sen olevan, mutta valitettavasti se ei ole. Mitkä sitten ovat prioriteettejasi? Katso aikatauluasi uudestaan. Mihin käytät aikasi? Ne ovat prioriteettisi. Voit väittää muuta, mutta käytäntö osoittaa toista.

Mitä oikein haluat

Elämä muodostuu tekemistämme asioista eli mihin käytämme aikamme.

Sekoitamme joskus tekemisen omistamiseen. Sekoitamme joskus oikeiden asioiden tekemisen tunteeseen, että teemme asioita. Sekoitamme joskus asioiden tärkeysjärjestyksen totaalisesti.

Otetaan esimerkkejä:

Aina ei riitä tieto siitä, mitä haluat tehdä. Tarvitaan tekoja. Silloin kun pitää tehdä valintoja, voit huomata ettet hallitse valintojasi niin paljon kuin uskot. Harva valitsee olla tekemättä tai nauttimatta. Suurin osa kuitenkin ohjautuu muille raiteille. Jätämme väliin, siirrämme asioita tai kohdistamme huomiomme johonkin muuhun kuin pitäisi.

Kun tiedät, että valintoja on vaikea tehdä, voit ryhtyä rakentamaan raiteita niin, että ne ohjaavat sinut aina oikeaan suuntaan.

Miten keskityn oikeisiin prioriteetteihini

Minulla on yksi hyvin yksinkertainen ratkaisu. Heitä turhat pois. Luovu niistä. Leikkaa ne pois. Sulje ne pois.

Tätä kirjoittaessani mieleni tekisi jatkuvasti käydä kurkistamassa Facebookin ja Twitterin ihmeellisiin maailmoihin. Tiesin sen ja odotin sitä, joten suljin ne pois. Laitoin SelfControl – ohjelman päälle, enkä nyt pääse katsomaan kumpaakaan. Ja lopputulos on näin paljon parempi. Sen sijaan, että selaisin usean ikkunan ja eri ohjelmien välillä seuraavat kaksi tai kolme tuntia, pystyn keskittymään rauhassa kirjoittamiseen seuraavan tunnin ajan ja saan tämän kirjoituksen julkaistuksi.

Yleisiä tapoja hukata paljon aikaa ovat televisio, lehdet ja muut mediat. Niissä ei ole mitään vikaa, mutta jos ne estävät sinua tekemästä asioita joita todella haluat tehdä, eikö niistä luopuminen ole hyvä vaihtokauppa? Tai ainakin voit kovasti rajoittaa niiden käyttöä. Ehkä jossain vaiheessa ne osoittautuvat täysin tarpeettomiksi.

Ne asiat, mitkä eivät ole prioriteettejäsi, todennäköisesti estävät sinua tekemästä niitä. Usein ne ovat pieniä asioita. Sellaisia mitkä vaikuttavat harmittomilta, mutta aiheuttavat huomaamatta suurta vahinkoa.

Mitkä asiat estävät sinua keskittymästä prioriteetteihisi ja miten voisit luopua niistä?

Kun tiedät prioriteettisi, ole valmis työskentelemään niiden eteen. Tee ne todella hyvin. Älä anna pelon estää sinua. Kyse ei ole kilpajuoksusta tai aikatauluista. Et tarvitse 14 askeleen tai 30 päivän ohjelmaa. Tarvitset vain halun sitoutua.

Sitoudu. Istu alas. Ryhdy tekemään.

Share This