Pakotiet

Kategoria Minimalismi

Yksi syy miksi emme saa asioita tehtyä, säilytämme turhaa ja käytämme aikaa lukuisiin eri asioihin ovat pakotiet.

Pakotiet ovat valintoja, joita meidän täytyy tehdä tai vaihtoehtoja, joita meidän täytyy sulkea pois. Päätöksien ja sulkemisen sijaan lisäämme niitä elämäämme ja ylläpidämme niitä. Meillä kaikilla on niitä, pieniä ja isoja.

Ostamme asioita, jotka tekevät paljon enemmän kuin oikeasti tarvitsemme niiden tekevän. Ostamme ne joka tapauksessa, kaiken varalta, jos jonain päivänä satumme tarvitsemaan sitä toimintoa.

Juoksemme pitkin päivää ympäriinsä tekemässä asioita, mitkä saattavat olla tärkeitä, unohtaen lopulta sen todella tärkeän. Me saatamme pallotella kahden ammatin välillä. Me saatamme pallotella kahden parisuhteen välillä.

Pakotiet tuntuvat turvallisilta. Luulemme, että ne saavat meidän olomme tuntumaan paremmalta. Mutta niin ei käy. Luulemme, että pakotien kautta löydämme asioita, joita on helppo tehdä. Uskomme niiden lisäävän turvaamme, vaikka oikeasti jokainen uusi pakotie on uusi mahdollisuus haavoittumiselle.

Pakotiet voivat ajaa meidät hulluiksi. Ne viettelevät meitä. Meillä on pakkomielle pitää ovia auki, ylläpitää eri vaihtoehtoja. Meidän tulisi silti yrittää sulkea niitä, mutta se on vaikeaa. Ne tuntuvat niin harmittomilta, vaikka oikeasti ne ovat kaikkea muuta.

Jos elät vain pakoteitä varten, ryhdyt kohta toivomaan pelastustien löytymistä. Ryhdyt odottamaan pelastajaa, joka kantaa sinut pois nykytilanteesta. Siinä vaiheessa ryhdytään yleensä myös etsimään taikapillereitä ja muita pikakeinoja vapauden, varallisuuden ja onnen löytämiseksi.

Jotkut hyppivät pelastustieltä toiselle yrittäen löytää pelastajan. Luulemme, että meidän tarvitsee tehdä vain löytäminen. Luemme kirjoja, blogeja, kuuntelemme podcasteja, mitä tahansa. Sitten vaihdamme seuraavaan lupaavalta näyttävään vaihtoehtoon kun mitään ei tapahtunutkaan. Mutta pelastusta ei tule. Vain sinä olet pelastajasi. Vain sinulla on valta pelastaa itsesi.

Jos odotat pelatustietä liian pitkään, tarvitset pelastustien sieltä pois.

Todellisuudessa pakotiet johtavat keskinkertaisiin ratkaisuihin. Usein emme päätä lainkaan, vaan ylläpidämme valintaa kahden tai useamman välillä. Niiden ylläpitäminen vie vähintään yhtä paljon energiaa kuin sen tekeminen mitä todella haluaa niin kuin haluaa.

Meidän tulisi luopua turhista sitoumuksista, jotka syövät aikaamme. Lopettaa turhien asioiden tekeminen. Meidän täytyy oppia valitsemaan tärkeimmät asiat, ne mitkä ovat meille tärkeitä ja unohtaa muut. Meidän tulisi sulkea pakoteitä, koska ne syövät energiaa ja aikaa niiltä reiteiltä, jotka meidän tulisi pitää auki.

Mutta valitseminen on pelottavaa, joten teemme helpon valinnan ja jätämme valitsematta. Sulkeminen tuntuu pelottavalta, koska pelkäämme sulkevamme liikaa.

Voimme voittaa pelon. Pelkästään tiedostamalla sen olemassa olon, olemme jo päässeet pitkälle. Pelkoon ja luopumiseen keskittymisen sijaan voimme keskittyä niihin asioihin, jotka ovat meille tärkeitä.

1. Myönnä, että ylläpidät pakoteitä. Se on ensimmäinen askel ja vaikea sellainen, mutta ei kannata tuntea syyllisyyttä. Pakotien tunnistaminen ei ole helppoa. Ne tuntuvat niin houkuttelevilta. Olen itse pitänyt monia pakoteitä auki ja lähtenyt kulkemaan useita. Olen yrittänyt tehdä liian monia asioita yhtä aikaa. Olen tavoitellut taianomaista vinkkiä, joka pelastaisi minut, kunnes olen lopulta palannut lähtöpisteeseen.

2. Valitse asiat, joita todella haluat tehdä ja merkitsevät sinulle eniten. Kokeile ja valitse. Jos mietimme pitkään kahden valinnan välillä, voimme miettiä, että olisimmeko voineet nauttia toisesta sen koko ajan kun valintaprosessi kesti. Kuinka arvokasta aika on, jonka käytämme valitsemiseen? Kuinka arvokasta on se aika, jonka käytämme ylläpitämiseen?

3. Sulje tai poista pakotiet, turha joka vie keskittymisesi tärkeästä. Pakoteistä luopuminen on vaikeaa, mutta vapauttavaa. Se voi sattua. Sitä voi joutua suremaan. Mutta siitä pääsee yli.

4. Keskity siihen mitä todella haluat. Pakotiet haluvat takaisin elämääsi, joten älä anna niille tilaa. Käytä keskittymisesi niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä. Poistamalla pakotiet, voit keskittyä siihen mitä edessäsi on.

Pakoteiden sulkeminen on luopumista.

Share This