Keneltä ostat

Kategoria Minimalismi

En usein puhu ostamisesta. Tällä kertaa teen poikkeuksen.

Meidän kaikkien tarvitsee kuitenkin ostaa jotain. Tarvitsemme ruokaa, vaatteita ja katon pään päälle.

Mutta keneltä ostamme?

Mietitään asiaa.

Jos haluamme kahvia, voimme valita kahdesta:

1. Voimme mennä suuren ketjun kahvilaan ostamaan kahvia. Tuttua, mutta samalla tuntematonta.

2. Voimme mennä pienen paahtimon kahvilaan, josta saa vastapaahdettua ja- jauhettua, käsin tehtyä kahvia. Seiniltä saatat löytää kuvat aina papujen kerääjistä paahtajaan sekä valmistajaan.

Kumpaa haluat tukea?

Voisin asua hotellissa tai hostellissa, mutta vuokraan mieluummin ihmisten asuntoja. Airbnb:n avulla voin tukea paikallisia ihmisiä ja asua kuten he.

Asia ei tietenkään ole aivan niin yksinkertainen. Usein vaihtoehtoja on vaikea löytää ja ne saattavat maksaa enemmän. Vaihtoehtojen puute on omaa syytämme, mutta asiat ovat muuttumassa parempaan suuntaan.

Suomessa oli parhaimmillaan satakunta pientä paahtimoa. 90 – luvulle tultaessa määrä oli kutistunut alle kymmeneen. Emme välittäneet. Halusimme vain mahdollisimman paljon ja mahdollisimman halvalla. Se on muuttunut. Nyt olemme kiinnostuneita millaista kahvia juomme. Kuka sen kerää, mistä se on peräisin, kuka sen paahtaa ja milloin se on paahdettu. Paahtimoiden määrä on Suomessa jälleen nousussa.

Samaa koskee muitakin aloja ja asioita. Ihmiset haluavat taas tarinoita. Jotain erikoista. Asioita, joissa näkyy muiden ihmisten kosketus.

Minimalistit eivät osta paljoa, joten harvoissa tapauksissa kun ostamme jotain, voimme maksaa siitä hieman enemmän ja nähdä enemmän vaivaa sen hankkimiseksi.

Tue mieluummin niitä ketkä oikeasti välittävät millainen lopputulos on.

Voimme vaikuttaa maailmaan ostamatta jättämällä sekä ostamalla. Vaikka minimalisteina emme ostaisi paljoa, voimme silti vaikuttaa valitsemalla keneltä ostamme kun ostamme.

 

Share This