Odotukset

Kategoria Minimalismi

Odotuksilla voi olla suuri vaikutus päivääsi. Ne aiheuttavat pettymyksiä, turhautumista, stressiä, ärsyyntymistä ja jopa suuttumista. Kaikki syntyy siitä, että asiat eivät suju kuten odotimme niiden sujuvan.

Odotukset syntyvät meistä. Me asetamme niitä muihin. Luomme ajatuksia millaisia toisten pitäisi olla. Odotamme toisten tekevän tiettyä asioita ja toimivan tietyllä tavalla. Yritämme asettaa muut (ja välillä myös itsemme) laatikoihin, jotka sopivat meille.

Kuinka usein odotat jonkun toisen tekevän sinut onnelliseksi? Kuinka usein odotat toisen keksivän teille inspiroivaa tekemistä? Kuinka usein odotat muiden ihmisten tekevän tilaisuuksista hauskempia?

Mitä, jos tilanne käännetään päinvastoin. Otatko itse samaa roolia?

Itse odotukset eivät ole välttämättä ongelma. Ongelma on kuinka reagoimme, kun asiat eivät mene kuten odotimme. Kaikki ei voi sujua aina niin kuin suunnittelemme ja usein syynä on toinen henkilö. Sitä tapahtuu ja sitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessakin. Kun ymmärrämme tämän ja hyväksymme sen, voimme siirtyä asioihin joihin voimme vaikuttaa. Reaktioomme. Voit suuttua, huutaa tai raivota mielin määrin, mutta mennyttä ei voi muuttaa. Voit myös hyväksyä tilanteen, todeta ettei kaikki ole mennyt pieleen. Tulos voi olla jopa parempi kuin odotimme. Voit hyväksyä tilanteen ja selvittää miten siitä edetään.

Totta puhuttuna me kaikki teemme sitä, asetamme odotuksia ja odotamme muiden toimivan niiden mukaan. Tiettyyn pisteeseen asti se on ok. Mutta milloin on hyväksyttävää suuttua asioista tai ärsyyntyä?

On tietysti eri asia, jos sovimme asioita ja toinen ei toimi sen mukaan. Mutta silloinkin voi miettiä, että olimmeko sopimuksen kanssa samalla aaltopituudella. Tavoittelivatko molemmat samaa lopputulosta. Ehkä olisit voinut avata asiaa enemmän. Tai ehkä lopputulos oli joka tapauksessa toimiva, mutta se tapahtui toisella tapaa kuin olisit itse tehnyt sen.

On helpompaa olettaa, että toinen ei aina pelaa odotustesi mukaan.

Joskus odotukset voivat olla liian suuria. Koska kukaan ei ole täydellinen, ei toinen osapuoli aina täytä toivomuksiamme juuri niin kuin toivoimme. Emme usein edes itse. Odotuksia saa olla, mutta liian suuret odotukset eivät toimi. Ne johtavat väistämättä pettymyksiin. Aseta itseäsi toisen rooliin ennen kuin asetat odotuksia. Kaikki eivät ole samanlaisia ja kukaan ei ole niin kuin sinä, vaikka haluaisit. Huomaat myös, että aina ei voi ajatella vain toista ihmistä, aina ei voi tehdä juuri kuten toinen haluaisi.

En tarkoita, että meidän pitäisi laskea odotustemme tasoa, mutta voisimme miettiä voimmeko tuoda itse enemmän tilanteisiin. Ja miten voisimme muuttaa reaktiotamme, jos kaikki ei mene niin kuin olimme suunnitelleet. Mitä jos menisit joka tilanteeseen ajatellen, että annat parhaasi sen eteen, että tilanne menee niin kuin haluaisit. Jos muut tuovat siihen lisää, on se vain bonusta.

Odotukset voi vaihtaa hyväksyntään ja ymmärrykseen. Silloin voi antaa toisen olla oma itsensä. Ilman odotuksia on helpompi nauttia muiden seurasta, tuli sieltä mitä tahansa. Silloin on helpompi arvostaa toista ihmistä sellaisena kuin hän on, eikä sen mukaan millainen haluaisimme hänen olevan. Toisia ei tarvitse yrittää laittaa luomaasi laatikkoon.

Se ei tarkoita, että odotuksista täytyisi luopua kokonaan. Mutta silloin kun asetamme odotuksia, pitää niistä puhua jatkuvasti, jos haluat muiden tietävän mitä odotat heiltä. Kuinka voidaan odottaa muiden täyttävän odotuksia, joita he eivät tiedä.

Tai voit aina yrittää muuttaa toista. Mutta voimmeko kumpikaan olla onnellisia silloin? Menisivätkö asiat silloinkaan kuten haluaisimme?

Share This