Projekti: Minimalistinen Mökki

Asun tyttöystäväni kanssa suvun mökillä, jota ei ole käytetty aktiivisesti vuosiin. Minulle mökki on ihanteellinen. Sopivan pieni. Keskellä ei mitään, mutta silti vain tunnin päässä Helsingistä. Vesistön rannalla.

Rauhallista. Kaunista.

Kun saavuimme mökille, tilanne ei ollut niin ihanteellinen. Vuosien saatossa mökki oli joutunut suomalaisen sisustus – ja mökkisyndrooman alle. Mitä se tarkoittaa? Sisustetaan lisäämistaktiikalla:

1. Tavaroista ei luovuta.

2. Uudet lisätään vanhojen joukkoon.

3. Tuodaan kaikki ylimääräinen säilytettäväksi.

Tälläisen sisustamisen seurauksena on tila joka on hyvin tukkoinen. Into viettää sisällä pidempiä hetkiä on pieni. Tavaroiden joukossa saattaa olla vanhoja ja hyvin kauniita esineitä, jotka eivät erotu normaalin turistikrääsän seasta mitenkään.

Tilanne on vastaava kuin muuttaisi monta kertaa ja toisi aina vanhat tavarat mukanaan. Ostaisi joukkoon uusia, eikä koskaan luopuisi mistään.

Koska emme omista mökkiä tai tavaroita, on tilanne toinen kuin oman asunnon kanssa. Tuntui kuin haluaisimme kokeilla minimalismia ilman, että luopuisimme juuri mistään.

Miten toimimme?

Prosessi voidaan tiivistää kolmeen kohtaan:

1. Mitä tarvitsemme? Mitkä tavarat tuntuvat sopivan mökkiin? Mitkä tuovat iloa meille? Tunnistetaan ja määritellään tärkeimmät tavarat, nostetaan ja tuodaan ne esille.

2. Mitä emme tarvitse? Mikä ei sovi mökin ilmapiiriin? Laitetaan tarpeettomat tavarat talteen, mutta pois näkyvistä.

3. Milloin mökki tuntuu viihtyisältä? Toistetaan kohtia yksi ja kaksi kunnes ollaan tyytyväisiä.

Vaikka mökki ei ole täysin minimalistinen, on se sopivan yksinkertainen. Jokaiselle tavaralle löytyi oma paikkansa ja turhia tavaroita ei ole esillä. Jokaisessa huoneessa on omat tarvittavat asiansa.

Keittiöstä löytyy useimmin käytetyt välineet: blenderi ja pressopannu. Takan vierestä löytyy halkokori. Ruokailu / oleskelutilasta löytyy pöytä ja tuoleja.

Tilaa. Selkeyttä. Mukavaa.

Mökki ei ole vielä siinä pisteessä, missä haluaisin sen lopulta olevan. Lähtökohdat huomioiden, olen tyytyväinen nykyiseenkin.

Mökin minimalisoinnista on seurannut useita hyötyjä, joista tärkeimpiä ovat:

1. Rauhallisempi ja vähemmän stressaava. Kun ympärillä on paljon luontoa ja vettä, ei ole mukava mennä tukkoisaan sisätilaan, edes nukkumaan. Tavarat ja esineet pyytävät huomiotamme ja keskittyminen on vaikeaa. Haluan pystyä keskittymään ja rauhoittumaan myös sisällä. Minimalisoimalla se on mahdollista.

2. Helpompi siivota. Vaikka mökillä ei turhan tarkka halua ollakaan, ei myöskään epäsiisteyden keskellä ole mukavaa olla. Ulkoa kantautuu paljon roskaa ja pölyä. Takkaa poltellessa savua tulee sisällekin. Kun pöydät, lattiat ja seinät ovat täynnä tavaroita, on siivoaminen työlästä ja aikaa vievää. Minimalisoimalla esillä olevat tavarat on siivoaminen paljon nopeampaa.

3. Houkuttelevampi. Tila vetää puoleensa ja tärkeät tavarat erottuvat joukosta. On syy miksi asuntoesittelyitä varten asunnot tyhjennetään, siivotaan ja yksinkertaistetaan. Tai miksi sisustuslehtien kuvissa tilat ovat sisustettu hyvin minimaalisesti. Sisälle on mukavampi tulla ja tilassa erottuvat ne tavarat, joita haluamme tuoda esille.

Miltä minimalistinen mökki näyttää?

Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Sinun mökkisi (tai asunto) näyttää varmasti hyvin erilaiselta kuin meidän. Tarkoituksena ei ole luoda samanlaista tilaa. Minimalismi on jokaiselle henkilökohtaista. Tässä on kuitenkin yleisiä piirteitä, joiden pohjalta voit hahmottaa tilannetta:

– Laadukkaita tavaroita suuren määrän sijaan. Mökille viedään vanhoja astioita, ruokaluvälineitä ja muita keittiötarvikkeita. Määrällä koitetaan korvata laadun puutetta. Joukossa saattaa olla hyviä tavaroita ja upeita esineitä, mutta ne eivät erotu massasta. Määrittellään tavarat joita oikeasti tarvitaan ja siivotaan muut pois tieltä. Useiden astiasarjojen sijaan valitaan yksi. Useiden veitsien sijaan valitaan kaksi parasta jne.

– Tyhjät ja selkeät pöydät ja tasot. Tasoilla on muutamia kodikkuutta tuovia esinettä. Pöydillä ei ole ylimääräisiä kodinkoneita, huonekasveja, paperipinoja tai lehtikasoja.

– Vähän huonekaluja. Valitaan olennaisimmat huonekalut huonekohtaisesti. Vähentämällä tavaroiden määrää, tarvitaan vähemmän huonekaluja.

– Vähän sisustusesineitä seinillä ja pöydillä. Jatkuva lisääminen tekee tilasta tukkoisan, mutta täysin tyhjäkään ei ole hyvä ratkaisu. Valitan esille ne tavarat, jotka ovat itselle merkityksellisiä ja halutaan muiden huomaavan. Muutamia tauluja seinille. Muutamia näyttäviä sisustustavaroita esille.

Tässä on esimerkki mökistä, joka inspiroi minua. Valoa, selkeyttä ja rauhallisuutta. Tila melko äärimmäisyyteen viety, mutta inspiroiva.

Minimalistisen mökin (tai asunnon) luominen on ennen kaikkea kiinni ajatusmaailman muutoksesta kiinni. Kun tiedät mitä haluat, tapahtuu loppu lähes automaattsesti. Muutos tapahtuu ajan kanssa. Tässä kuitenkin neuvoja, joita tarjoaisin kaikille muutosta haluaville:

1. Aloitetaan yhdestä tilasta. Jos haluat aloittaa varovasti ja tunnustella miltä minimalismi tuntuu, aloita yhdestä huoneesta. Kokeile miltä se tuntuu ja minkälaisen olotilan se huone antaa sinulle. Jos haluat jatkaa, käytä sitä huonetta inspiraation lähteenäsi. Aloitan yleensä keittiöstä tai tilasta, jossa aion työskennellä.

2. Isoimmat ensin. Valitse huoneen isoimmat esineet ensin. Saat suurimmat tulokset heti aikaan ja näet muutoksen.

3. Valitse tärkeimmät. Mitkä ovat huoneen olennaisimmat elementit? Mitä huone tarvitsee, jotta se toimisi? Valitse tärkeimmät tavarat joita ilman huone ei toimisi sinulle.

4. Tyhjennä ylimääräiset. Käy pöydät, lattiat ja seinät läpi. Kun tiedät mitä tavaroita huone tarvitsee, voit siirtää muut tavarat syrjään ja pois näkyvistä.

5. Valitaan tärkeimmät sisustus – ja muistotavarat. Tee tilasta kodikas. Valise tavarat joita haluat tuoda esille.

6. Jokaisella oma paikkansa. Valitse jokaiselle tavaralle oma paikkansa. Paikka, jonne se löytää takaisin jos käytät sitä jossain muualla.

7. Käy tila läpi parin päivän päästä. Toista prosessi uudestaan. Tuleeko mieleesi tavaroita, joita et ole tarvinnut. Tavaroita, jotka häiritsevät sinua. Siirrä ne sivuun.

Palkitse itsesi nautinolla joka selkeästä tilasta ja rauhallisesta ilmapiiristä seuraa.

Share This