Mistä jäät paitsi

Kategoria Minimalismi

Sain eräältä lukijalta viestin, jossa hän kertoi ymmärtäneensä kuinka paljon tavarat ovat rajoittaneet hänen elämäänsä. Tilanne on yleinen. Olen saanut vastaavia viestejä paljon.

Siihen tilanteeseen joutuminen on helpompaa kuin ymmärtäminen, että on siinä tilanteessa. Usein kaikki tapahtuu lähes automaattisesti, ilman että huomaamme mitä on tapahtunut. Ongelma on, että samaan aikaan unelmoimme eri asioista kuin käytännössä teemme. Emmekä huomaa, että juuri ne teot estävät meitä toteuttamasta unelmiamme.

Oli hienoa lukea kuinka viestin lähettäjä oli huomannut kuinka kalliiksi nykyiset tavat tulivat, eivätkä vain rahassa. Hänen unelmansa olivat toteutettavissa. Ne vaativat vain pieniä muutoksia nykyisille tavoille.

Kuten useimmissa muutoksissa, on hyvä listata itselle asioita joista jää paitsi, jos ei muuta nykyisiä tottumuksiaan. Listasta näkee suoraan kuinka kalliiksi tietyt tavat tulevat.

Maksat tavaroista tietyn hinnan tiskillä ja toisen kun säilytät niitä. Maksu ei tapahdu pelkästään rahassa vaan myös vapaudessa. Tavarat rajoittavat sinua. Et voi vain lähteä ja unohtaa niitä kaikkia sinne. Ne vievät aikaasi. Järjestely, siivoaminen ja ylläpito, kaikki vievät aikaasi. Jos omistat paljon ja haluat löytää sen kaiken seasta jotain, etsiminen vie aikaa. Ja usein säästetyt tavarat jäävät käyttämättä, koska käyttömahdollisuuden tulessa niitä ei löydy tai niiden olemassaolo on jo unohtunut.

Usein muutos on melko yksinkertainen. Tässäkin tapauksessa ne tiivistyvät kahteen kohtaan:

1. Lopeta ostaminen

2. Etsi nopein tapa luopua kaikesta turhasta

Jos omistat vain olennaisen, saat enemmän aikaa tehdä mitä haluat, enemmän rahaa toteuttaa unelmiasi ja enemmän vapautta.

Share This