Minimalistinen joulu

Kategoria Minimalismi

Joulu on tulossa. Ensimmäistä kertaa elämässäni näen joulukoristeiden ilmestyvän katukuvaan samalla kun itse liikun päivisin ulkona (Thessalonikissa) shortseissa ja t-paidassa. Kaduilla näkyvät ensimmäiset jouluvalot, kauppojen ikkunat ovat täynnä joulukoristeita ja suosikki (minimalismi) blogeissani on jouluun liittyviä kirjoituksia.

Joulu on ongelmallinen aika vuodesta minimalisteille. Varmasti keksit montakin syytä ja tässä muutamia:

1. Emme halua lisää tavaraa

2. Suurin osa on turhaa mitä saamme

3. Emme halua loukata muita ihmisiä ja olla antamatta mitään

4. Emme halua antaa turhaa

Joten miten voimme toimia ilman, että loukkaamme muita ja silti pidämme kiinni omista arvoistamme?

Jos seuraamme mainoksia, näyttää että vaihtoehtoja ei ole lainkaan. Meidän täytyy ostaa useampi kauppa tyhjäksi ja täyttää talo lahjoilla. Oikeasti vaihtoehtoja on yllättävän paljon, jos katsomme laatikon ulkopuolelle.

En tiedä mikä on alkuperäinen joulu, mutta joulu mihin olen itse kasvanut on ollut runsauden juhla. Tarkoituksena on tottakai ollut antaa lahjoja, mutta määrä on ollut usein ratkaiseva tekijä. Lapsena laskimme kuka sai eniten lahjoja. Kasvettuamme mietimme, kuinka voisimme antaa hieman enemmän lahjoja.

Lahjojen saamisessa tai antamisessa ei ole mitään vikaa, mutta tuntuu että tarkoitus on kadonnut. Suurin osa lahjoista hylätään heti joulupyhien jälkeen ja raivataan kaappiin keräämään pölyä. Kuka hyötyy tästä kaikesta? Lapset oppivat kuluttamaan ja aikuiset keräävät Visa-laskuja.

Mielettömän kortin vinguttamisen sijaan, mieti voisitko toimia näiden kolmen periaatteen mukaan:

1. Valitse laatu määrän sijaan

2. Valitse tarpeet halujen sijaan

3. Valitse kokemukset tavaroiden sijaan

Henkilökohtaisesti suosin mieluiten kokemuksia tavaroiden sijaan. Pidän enemmän yhdessä tekemisestä ja olemisesta kuin tavaroiden saamisesta tai antamisesta, olivat ne kuinka hyödyllisiä tahansa. Vaikka lahjojen antamisesta tuleekin hyvä olo, uskon että yhteiset kokemukset ovat ainakin yhtä arvokkaita ja miellyttäviä kuin antaminen.

Kolme vuotta sitten kun löysin minimalismin ensimmäistä kertaa ryhdyin ehdottamaan perheelleni, että lahjojen ostamisen sijaan käytetään lahjarahat (tai ainakin osa niistä) johonkin mitä voimme tehdä yhdessä. Ehkä myyntipuheeni oli hyvä, sillä kaikki suostuivat ehdotukseeni. Lahjoja ei ostettu, mutta jokainen toi jotakin jouluun.

Tavallinen hetki avata lahjoja tuli ja meni ilman, että sitä huomattiin. Keskityimme enemmän keskusteluun, syömiseen ja yhdessä olemiseen. Lahjoja ei ole ostettu sen jälkeen eikä osteta tänäkään vuonna.

Tiedän, että tämä ei luultavasti toimi jos talossa on paljon pieniä lapsia, mutta voit kokeilla sitä vanhempien kesken. Lapsien kanssa voit miettiä, mitä he oikeasti tarvitsevat ja mikä olisi hauskaa samalla.

Normaalin pää kolmantena jalkana kaupoissa juoksemisen sijaan, kävele suosikkikahvilaasi ja pysähdy hetkeksi ennen kauppoihin kävelemistä. Mieti voisitko antaa jotain näistä läheisillesi:

1. Aikaasi. Aika on arvokasta nykyisin, kun kaikilla on kiire. Lupaa viedä ystäväsi ulos syömään tai perheesi matkalle. Anna jotain mitä voitte tehdä ja kokea yhdessä.

2. Auta ihmisiä tekemään asioita ja toteuttamaan unelmia. Tavaroiden sijaan, anna pikkuisen rahaa pohjakassaksi matkalippuun, yrityksen perustamiseen tai jonkin kurssin suorittamiseen.

3. Opeta jotain. Ensimmäisenä jouluna ostin raaka-aineet ja välineet suklaan valmistukseen. Opetin muille kuinka suklaata valmistetaan ja valmistimme yhdessä joulusuklaat.

4. Jos et keksi yhtään mitään niin turvaudu hätäratkaisuihin: anna rasia hyvää suklaata tai pullo viiniä. Kaikki pitävät niistä ja ne voidaan nauttia yhdessä.

Joulu on arvokasta aikaa. Harvoin meillä kaikilla on mahdollisuus pysähtyä ja nauttia yhdessäolosta. Mihin haluat käyttää sen ajan?

Share This