Minimalismini

Julkaisin eilen ja lupasin, etten kirjoita tänään minkäänlaista listaa. Aion pitää sen lupauksen.

Tiedät ehkä kuinka hyppäsin lentokoneeseen reppu selässä ja päädyin Malagaan. Jos et, lue tämä postaukseni ensin. Kerron nyt mitä tapahtui ennen sitä.

Minun Minimalismi

Minulle minimalismi on: unelmien löytämistä, unelmien mahdollistamista, unelmien toteuttamista. Tasapainon löytämistä.

Minimalismi ei ole vain tavaroista luopumista. Minimalismi ei ole ne tavarat, joita sinulla on. Minimalismi on koko asenteesi elämään.

Matkani minimalismiin alkoi puolitoista vuotta sitten. Opiskelin silloin yrittäjäksi. Ei se tavallisin opiskeluvaihtoehto. Lopputulos kuitenkin tuntui jo ennakkoon kovin arvattavalta: työntekoa aamuvarhaisesta yömyöhään, elämää viikonloppuisin ja lomilla. Näin sen ympärilläni kun katsoin valmistuneita ja kanssaopiskelijoitani.

Tutustuin silloin ensimmäistä kertaa minimalismiin blogin kautta. En muista enää kuka oli ensimmäinen minimalistiblogaaja kehen törmäsin, mutta muistan kuinka luin tuntikausia hänen ja useamman muun blogaajan kirjoituksia(alempana lista blogeista, joita suosittelen). Innostuin. Tunsin heti löytäneeni jotain, mitä olin etsinyt.

Suljin tietokoneen ja heitin useamman säkillisen tavaroita pois. Keräsin säkillisen tavaroita jotka lahjoittaisin. Kasasin nurkan täyteen tavaroita jotka myisin. Toteutin sen kaiken. Tunsin kuinka sain lisää energiaa. Halusin tehdä enemmän. Tunsin, että pelkästään tavaroista luopuminen ei riitä. Jonkin muunkin pitäisi muuttua, mutta en tiennyt mitä se olisi.

Pysähdyin.

Koko ajatus minimalismista hiipui taustalle aikaa myöten. Jatkoin vanhaa ja niin helppoa polkuani eteenpäin. Perustin yrityksen. Sijoitin toiseen. Perustin toisen yrityksen. Hukutin itseni työhön.

Lopulta ymmärsin minimalismin mahdollisuudet

Lopulta näin palkinnot. Tajusin että voin vapauttaa itseni. Jos vain tarttuisin mahdollisuuteen jota meille tarjotaan.

Meni vuosi ennenkuin ymmärsin, että minimalismi on muutakin kuin tavaroista luopumista ja matkustelua.

Innostuin uudestaan ja jatkoin siitä mihin vuoden aikaisemmin olin jäänyt. Etsin ja ryhdyin kokeilimaan asioita joista todella pidän. Luovuin lisää tavaroista. Pyrin pitämään vauhtia yllä. Kävin tavaroita ja asioita läpi elämässäni lähes päivittäin. Pyrin poistamaan kaiken turhan. Pyrin vapauttamaan itseni.

Lopetin kuluttamisen ja aloin elämään

Lopulta hyppäsin. Luovuin asunnostani. Lahjoitin ja myin loput tavarani.

Varasin lentolipun ja lähdin. Nyt olen tässä kirjoittamassa sinulle. Huomenna tulee viikko täyteen. Olen nauttinut joka hetkestä. Kirjoitan huomenna kirjeeseen ensimmäisen viikon tunnelmistani ja yhdestä tärkeästä opista, jonka olen saanut näistä päivistä.

En sano etten ostaisi mitään tai en käyttäisi rahaa. Valitsen rahan käyttökohteeni erilailla nykyisin.

Tiedän mitä tarvitsen. En osta muuta. En kuluta kuluttamisen vuoksi. Kokeilen uusia asioita ja ostan tavaroita, jos ne tuovat vapautta elämääni.

Ei paluuta

Puolitoista vuotta sitten minimalismi oli uutta Suomessa. Ehkä se on vieläkin.

Silloin en löytänyt muita minimalisteja. Ehkä en osannut tai uskaltanut etsiä heitä. Minimalisti.fi blogin perustamisen jälkeen olen löytänyt useita minimalisteja ja minimalistiksi aikoivia.

En tunne, että voisin enää palata vanhaan. Tiedän, että on muitakin ketkä haluavat samaa. Muitakin ketkä elävät jo omaa minimalismin mahdollistamaa unelmaansa. Hetki, jolloin olisin voinut palata takaisin hävisi samalla kun sain ensimmäisen viestin, jossa lähettäjä kertoi elävänsä samassa tilanteessa. Kiitos siitä.

Minimalismiblogi suosituksia:

On muitakin tapoja ja elämäntilanteita joissa voi elää minimalistina, kuin minun. Ehkä haluat tutustua niihin. Nämä ovat minun suosituksiani ja omia suosikkejani:

Jos sinulla on lapsia ja omakotitalo, suosittelen lukemaan Joshua Beckerin ja hänen perheensä tarinan. Minimalismi sopii myös lapsiperheille. Becoming minimalist – blogi on yksi omista kestosuosikeistani.

Haluatko matkustaa ympäri maailmaa ja vaihtaa paikkaa 4 kuukauden välein? Colin Wrightin Exile Lifestyle kertoo juuri siitä. Colin antaa lukijoidensa äänestää maasta mihin hän matkustaa.

Leo Babauta kirjoittaa Zenhabits ja mnmlist blogeja. Leo on kirjoittanut todella kattavan opastuksen aloittavalle minimalistille.

Miksi perustin Minimalismi.fi – blogin?

Haluan kokeilla asioita ja jakaa kokemuksiani. Haluan auttaa muita, jotka ovat vastaavassa tilanteessa kuin olin puolitoista vuotta sitten, ryhtymässä minimalistiksi.

Haluan kertoa muidenkin tarinoita. Useampi ihminen on lähettänyt minulle sähköpostia (joona@minimalismi.fi <- sähköpostini).

Toivon voivani auttaa sinua matkallasi.

Jos nautit tämän postauksen lukemisesta, toivoisin että jakaisit sen jollekin kuka saattaisi hyötyä siitä. Kiitos!

Share This