Miksi et ryhdy minimalistiksi

Kategoria Minimalismi

Alkuviikosta oli hulinaa ja Minimalistinen Koti – kirjoitukseni keräsi melkoisesti huomiota. Se on aina mukavaa.

Moni kirjoituksen lukeneista tai sivulle päätyneistä jättää koko aiheen huomiotta, osa innostuu ja pieni osa ryhtyy tekemään. En harmittele kenenkään perään, kuka ei ryhdy asialle jotain tekemään. Mutta miksi hyvin moni innostuneista ei tee asialle mitään, vaikka kokisi sen tärkeäksi.

On olemassa pieni tekijä joka estää toteuttamisen. Se on sama mikä estää meitä aloittamasta asioita (jos aloittaminen on vaikeaa, suosittelen lukemaan tämän kirjoituksen). Suurin syy on pelko. Ei pelko tekemisestä, mutta epäonnistumisesta ja epävarmuudesta. Se lamauttaa tai ainakin pelottelee tarpeeksi, ettei uuden aloittaminen onnistu.

Sen päälle on helppo keksiä tekosyitä. Tiedät ne itsekin:

Mikään niistä ei kuitenkaan ole totta, ellet tee siitä totta itsellesi. Kaikesta huolimatta kuka tahansa pystyy irtautumaan hetkeksi ja tekemään asioita, mitä tahansa, jos se on (tarpeeksi) tärkeää.

Ja muutoksen ei tarvitse tapahtua siinä hetkessä. Toistan uudestaan ja uudestaan ettei mitään kiirettä ole, jos on sitoutunut asiaan. Tulokset syntyvät ajallaan. Toiseenkin suuntaan tapahtunut muutos kesti aikansa, ehkä jopa vuosia. Silloin se tapahtui suurimmaksi osaksi tiedostomatta sitä. Nyt tiedostat mitä haluat ja muutos tulee tapahtumaan nopeammin, mutta ajan kanssa.

Minimalismi ei ole kaikille. Eikä sen tarvitse olla. Ne ketkä sitä haluavat, ovat niitä kenelle kirjoitan.

Minimalismi kuitenkin sopii monelle, voit olla kotiäiti, perheellinen, parisuhteessa, yksin elelevä tai matkusteleva, mitä vain.

Minimalismin hyödyt ovat selkeät. Niitä on paljon. Tässä muutamia kertauksen vuoksi.

Tapoja ryhtyä minimalistiksi on useita, jokainen voi päättää oman tyylinsä.

Suosittelen että aloitat pienestä. Se ei ole yhtä mahtipontista kuin suuri rysäys ja kerralla kaikesta luopuminen, mutta se johtaa hyviin pitkän aikavälin tuloksiin.

3 yksinkertaista vinkkiä

1. Opettele laittamaan kaikki takaisin paikalleen. Yksinkertaista. Niin yksinkertaista, että kuulostaa tyhmältä neuvolta. Mutta toteutatko sitä säännöllisesti? Tiedän, että osaat tehdä sen, mutta luulen että se jää tekemättä kovin usein. Se vaatii aluksi vain tiedostamista ja sen jälkeen toistoa. Muutaman kerran jälkeen siitä tulee automaattista. Se kuulostaa helpolta, mutta se ei ole ellei siihen keskity ja päätä toimia niin. Jos se olisi todella helppoa, tekisimme sitä nyt.

Pelkästään tavarat palauttamalla niiden oikeille paikoille säästyt ylimääräisiltä siivouspäiviltä tai – hetkiltä ja stressiltä, mitä sekasotku aiheuttaa. Tavarat on sen jälkeen helpompi löytää ja aikaa säästyy monellakin tapaa.

2. Päätä yksi paikka mistä aloitat, tyhjennä ja pidä se puhtaana. Laajenna aluetta ajan kanssa aloituspisteen ympäriltä. Se voi olla aluksi pienikin alue, vaikka vain yksi pöytä olohuoneesta, työpöytäsi tai esimerkiksi yöpöytä. Näet silloin tulokset välittömästi ja saat kaipaamasi tyydytyksen tunteen hyvästä suorituksesta. Ja ansaitsen sen tietysti. Jokaisesta suorituksesta kannataa palkita itsensä. Palkinnon ei tarvitse olla suuri.

Lisämotivaatiota voi kerätä ottamalla ennen ja jälkeen kuvia tiloista. Tai vaikka pitämällä päiväkirjaa kaikesta muuttuneesta.

3. Opettele tiedostomaan mitä ostat. Se ei helppoa aluksi. Eikä sen tarvitse olla. Ymmärtämällä omat heikkoudet, voi niihin sortumista ennakoida ja ehkäistä. Tehokkainta mitä voin suositella on opetella kirjoittamaan asiat ylös ennen niiden ostamista. Ja sitten odottamaan ostopäätöksen tekemistä. Kuulostaa työläältä, mutta se ei ole. On työläämpää kantaa asiat kotiin, huomata ettei niillä tee mitään ja yrittää päästä niistä eroon tai etsiä niille säilytyspaikka, missä ne eivät olisi kovin pahasti häiriöksi.

Pidä ostolakkoa esimerkiksi kaksi viikkoa ja laske millaisen summan jätit käyttämättä. Usein jo sen näkeminen innostaa.

Tai sitten voit vain antaa sen pienen osan itsestäsi viedä voiton. Voit jatkaa samalla radalla kuin nytkin. Tiedät varmasti ettei lopputulos muutu nykyisestä, jos et muuta toimintaasi. Jos haluat muutosta, on aika muuttaa jotain. Helpointa on aloittaa itsestä.

“They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.” – Andy Warhol

Tykkää, jätä komenttia Facebookissa ja/tai laita twiittiä kirjoituksesta. Arvostan kaikki kovasti. Kiitos!

Share This