Minimalistista matkustamista stressittömästi

Kategoria Minimalismi

Muutin Budapestiin. Ainakin seuraavaksi kuukaudeksi.

Aion kirjottaa matkustamisesta. Kirjoituksesta tuli odotettua pidempi, joten varaa lukemiseen hieman enemmän aikaa kuin normaalisti.

Matkustaminen kiehtoo minua vaikka en ole matkustanut kovin paljon Suomen ulkopuolelle. Olen aina ollut siitä kiinnostunut. Uskon nyt, että tietty ajatusmalli on rajoittanut matkustamistani, ehkä myös sinunkin.

Tarvitaan muutos ajattelusssa ja käyn läpi seuraavia huomioita tässä kirjoituksessa:

1. Lähdetkö lomalle vai vaihdatko paikkaa missä elät

2. Mitä matkustaminen oikeasti maksaa

3. Mitä oikeasti tarvitset mukaan

4. Kuinka matkustat ilman stressiä

5. Miksi lähtisit juuri nyt

1. Miten lomamatka eroaa paikan vaihtamisesta

Yleinen ajatusmalli ulkomaille lähdöstä on lomamatka. Yleensä lomamatkat ostetaan paketteina. Loma alkaa kun hypätään koneseen ja saavutaan jonnekin lämpimään. Sieltä bussi vie suoraan hotellin ovelle. Päivät vietetään rannoilla, shoppaillessa tai hotellin uima-altaalla. Iltaisin syödään ulkona, etsitään tuliaisia ja biletetään.

Kaiken kaikkiaan oikein mukava viikko tai kaksi. Tälläinen järjestely toimii oikein hyvin kun halutaan paeta työtä ja muuta elämää pariksi viikoksi.

Mitä jos siirtäisit koko elämäsi toiseen maahan, vaikka kuukaudeksi. Mitä se tarkoittaa?

Minulle osa minimalismia on mahdollisuus vaihtaa paikkaa, helposti. Aluksi se ei ollut helppoa, koska luulin sen olevan kuin pidennetty lomamatka. Jouduin rikkomaan monia uskomuksiani ennen kuin ymmärsin, että haluan siirtää elämäni enkä vain lähteä lomalle. Mietin asioita, joita teen normaalisti ja miten ne olisivat mahdollisia toteuttaa muualla. Ymmärsin, että voin siirtää normaalin elämäni toiseen maahan helposti, kun vain opettelen ja tutkin asioita.

Se oli kuin minkä tahansa uuden asian opetteleminen, aluksi hankalaa. Keksin asioita, mitä en osannut tai tiennyt ja mitkä siten estivät minua toteuttamasta. Kun ymmärsin tämän, aloitin koko prosessin alusta kysymällä itseltäni: mitä haluan ja mikä estää minua?

Tässä lista asioista, mitkä jouduin miettimään läpi ja mitä olen oppinut.

1. Asunto. Vaikka en omistakaan asuntoa niin haluan asua sellaisessa. Vuokraaminen ulkomailta onnistuu helposti ja on usein halvempaa kuin Suomessa. Myöhemmin lisää tästä aiheesta.

2. Työskentely. Monilla aloilla ison osan työstä voi siirtää verkkoon tavalla tai toisella, varsinkin jos käyttää hieman mielikuvitusta. Monesti työn siirtäminen pääasiassa verkkoon on päätös, mikä täytyy tehdä. Sen jälkeen alkaa prosessi itse siirrosta.

3. Matkustaminen. Matkustaminen ulkomaille voi olla halvempaa kuin lyhyt matka julkisilla Suomessa. Monissa maissa sisäinen liikenne on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa.

4. Ruoka. Lomalla syödään ulkona pääasiassa. Normaalisti en syö ulkona päivittäin ja itse ruuan valmistaminen tulee nopeasti paljon halvemmaksi.

5. Raha. Useampi yllä mainittu kohta tiivistyy rahaan. Pidin matkustamista paljon kalliimpana mitä se oikeasti on.

6. Oleskelu. Kahviloita, rantoja, puistoja, ravintoloita, elokuvateattereita, nähtävyyksiä ja muita paikkoja löytyy mistä tahansa.

7. Liikunta. Kuntoilla pystyy missä tahansa ja varsin helposti.

8. Ystävävät ja perhe. Ystävien ja perheen kanssa oleskelu jää tietysti pois, mutta yhteydenpito onnistuu helposti teknologian avulla. Sähköposti, Facebook ja Skype ovat erinomaisia välineitä.

Elämä jatkuu normaalisti vaikka paikka vaihtuisikin.

Miten kaikki tapahtuu? Tässä muutamia vinkkejä omien kokemuksieni pohjalta.

2. Lentojen valitseminen

En ole ammattilainen lentojen hakkeroinnissa, joten muualta on varmasti saatavissa kattavampaa informaatiota kuinka löydät halpoja lentoja.

USA:ssa halpoja tai jopa ilmaisia lentoja hankitaan erilasilla luottokorttipisteillä. Suomessa samaa systeemiä ei ole käytössä tai se on kaukana siitä mitä USA:ssa pystytään tekemään.

Meidän täytyy vain etsiä mahdollisimman halvat lennot. Euroopan sisällä lentäminen on yllättävän halpaa. Kahden hengen lentoliput maksoivat yhtä paljon Tampereelta Budapestiin kuin junaliput Helsingistä Tampereelle ja bussimatka Tampereen keskustasta lentokentälle.

Omien kokemuksieni mukana Ryanair on halvin. Varsinkin jos satut asumaan Turun, Tampereen tai muun lentokentän lähellä, mistä he lentävät. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Norwegian, Air Berlin ja Air Baltic.

Euroopan ulkopuolelle lentäminen vaihteleekin paljon. Kolme strategiaa, mitkä olen havainnut itse hyviksi:

1. Tutustu kohdemaahan ja selvitä mitkä lentoyhtiöt lentävät sinne. Seuraavaksi tutustu lentoyhtiöiden omiin nettisivuihin ja etsi halvimmat lennot.
2. Valitse lähtöpäivä tarkoin. Varaa matka todella hyvissa ajoin tai viime tingassa. Kuukausia etukäteen tai aivan paria päivää ennen. Silloin on paras mahdollisuus saada edullinen lippu.
3. Valitse lähtömaa tarkasti. Esimerkiksi Aasiaan lentäminen saattaa olla halvempaa, jos otat halvan lennon Keski-Eurooppaan ja vaihdat siellä toiseen lentoyhtiöön tai New Yorkiin lentäminen Oslon tai Iso-Britannian kautta.

Olen myös kokeillut erilaisia halpalentojen hakukoneita, joista saa vinkkiä lentoyhtiöistä, mutta parhaat tarjoukset olen löytänyt suoraan lentoyhtiöiden sivuilta.

Asioita mitä kannattaa ottaa huomioon lentoja katsellessa:

– Matkakulut kotoa lentokentälle.
– Minne lentokenttä sijoittuu kohdemaassa. Halpalentoyhtiöt käyttävät monissa maissa pieniä kenttiä, mitkä sijaitsevat syrjässä.
– Tarvitsetko lennon aikana syömistä. Esimerkiksi Ryanair osaa veloittaa lennon aikana tarjoiltavista ruuista korkean hinnan.
– Kuinka paljon tavaroita aiot ottaa mukaan. Helpoimmalla ja halvimmalla pääsee, jos mukaan ottaa vain käsimatkatavaroita.

Ennen kaikkea mieti omaa mukavuuden haluasi ja taloustilannettasi. Jos lennon hinnalla ei ole niin väliä, valitse suora lento. Jos haluat säästää, eikä ylimääräinen pysähdys tai yhden matkalaukun kotiin jättäminen ole ongelma, kokeile näitä neuvoja.

Asunnon tai muun majoituksen hankkiminen

Vaihtoehtoja on lukuisia ja tässäkin täytyy miettiä omaa tarvetta ja mukavuustasoa. Lomalle sopii hotelihuone oikein hyvin, kun tarkoituksena on syödä ulkona aamuin-illoin ja kaivataan tavallista enemmän palvelua.

Reppureissaajalle sopii taas ystävällisen ylläpitäjän sohva tai varasänky oikein hyvin.

Minä kaipaan kokonaisen asunnon, minne voin siirtää elämäni. Asunnon ei tarvitse olla iso ja siellä ei tarvitse olla kuin välttämättömimmät tavarat. Asunnon etsimiseenkin on useita palveluita. Olen kuitenkin päätynyt Airbnb:n käyttämiseen.

Vielä Airbnb:tä halvempikin vaihtoehto olisi etsiä asunto paikallisilta markkinoilta. Esimerkiksi täältä Budabestista löytyisi useita vuokrattavia asuntoja aivan keskustasta, joita ilmoiteta kuin paikallisesti. Vuokraaminen olisi vaatinut hyvät kontaktit tänne tai muutaman päivän oleskelun hotellissa, minkä aikana olisi voinut etsiä asunnon.

Miten Airbnb toimii

Airbnb välittää asuntoja. Kuka tahansa voi ilmoittaa oman asuntonsa tai huoneensa vuokralle ja kuka tahansa voi vuokrata niitä. Valikoimaa löytyy lähes joka maailman kolkasta. Matkakokemuksien kannalta on hienoin tapa majoittua, kun näkee miten paikalliset elävät. Airbnb ottaa oman komissionsa välittämisestä, mutta samalla myös takaa sekä vuokraajalle että vuokranantajalle palvelun laadun.

Airbnb on loistava vaihtoehto kun tarkoituksena on vuokrata:

1. koko asunto (valmiiksi kalustettuna)
2. pelkkä huone, jolloin muu asunto on jaetussa käytössä

Helppouden lisäksi annan lisäpisteitä luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Itselläni ei ole mitään ongelmia ollut, mutta mikäli vuokranantajan kuvaus asunnosta ei pidä paikkaansa asunnolle saapuessa, etsii Airbnb välittömästi uuden asunnon tilalle.

Asuntoja voi etsiä ilman sivustolle rekisteröintiä, mutta vuokraamista varten tarvitset omat tunnukset. Helpointa on hyödyntää Facebook-tunnuksia rekisteröinnissä.

Maksaminen tapahtuu luottokortilla.

1. Perusta tili.
2. Etsi sopiva asunto. Hinnat vaihtelevat suuresti alueittain ja koko luokittain. Monilla vuokranantajilla on myös erityiset viikko – tai kuukausihinnat, jotka ovat päiväkohtaisia hintoja edullisemmat. Tarkista myös eri laitteet ja palvelut, mitä asunnossa on tarjolla, vastaavat sinun tarpeitasi.
3. Ota yhteyttä vuokranantajiin. Varmista saatavuus, kaikkien tarvikkeiden ja laitteiden olemassa olo sekä lakanoiden, pyyhkeiden ja muiden saatavuus. Muutamissa asunnoissa on tullut vastaan puutteita, kun niitä olen varmistanut.
4. Varaa asunto. Kun löydät sopivan asunnon ja vuokranantaja vaikuttaa hyvältä, varaa ”book it”.
5. Sovi vuokranantajan kanssa tarkemmat yksityiskohdat. Kun vuokraus on varmistettu, on tärkeää laittaa viestiä ja sopia tarkemmat tiedot saapumisesta, miten avainten luovuttaminen hoidetaan yms.

3. Mitä oikeasti tarvitset mukaan

Minimalistinen matkustaminen tarkoittaa matkustamista vain olennaisten tavaroiden kanssa. Olennainen on tietysti henkilökohtaista ja matkan määrän päästä sekä kestosta riippuvainen. Halpojen lentojen hyödyntäminen yleensä helpottaa matkatavaroiden valitsemista, koska ylimääräisistä tavaroista joutuu maksamaan lisää. Minimalisteina valitsemme joka tapauksessa vähän, eikä rajoituksilla ole väliä.

Yleisenä vinkkinä voin antaa matkaajalle: Pakkaa normaalisti. Kun olet mielestäsi valmis, ota puolet pois ja jätä ne kotiin.

Omat tavarani sisältävät seuraavaa:

1. Mukavat kengät, jotka sopivat useaan tilanteeseen. Valitsin Vibram FiveFingersit. Ominaisuudet: kevyet ja erittäin mukavat jaloille, herättävät positiivista huomiota ja keskustelua ympäriinsä.

2. Parit pitkät housut, pari paksumpaa paitaa sekä kevyt takki.

3. Pari t-paitaa ja kauluspaitaa.

4. Useammat parit sukkia ja alusvaatteita.

5. Passi ja lompakko.

6. Työskentelyyn: Macbook Pro, muistivihko ja kynä.

7. Musiikki, audiokirjat ja puhelut: iPhone.

7. Hygienia välineet.

8. Lenkkeilyvälineet: housut, t-paita ja kengät (vanhat Feelmaxit).

Kaikki mahtuu yhteen selkäreppuun, mikä menee helposti käsimatkatavaroina.

4. Kuinka matkustat ilman stressiä

Otsikko ei pidä täysin paikkaansa. Täysin ilman stressiä on lähes mahdotonta matkustaa. Matkustaminen on aina arvaamatonta ja kaikkeen ei voi varautua. Totta puhuttuna pieni stressi ja jännitys on hyvästä. Matkustamisen tulisi olla jännitävää. Saamme kokea ja nähdä uusia asioita ja paikkoja.

Mutta turhaa stressiä voidaan välttää eliminoimalla yleisiä(usein pieniä) huolen aiheita, kuten tavaroiden katoamista, hajoamista tai yllättävää sairastumista. Tässä omat vinkkini:

1. Pakkaa kevyesti. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän kannettavaa ja huolehdittavaa. Yhden repun kanssa voi kävellä lentokentälle ja mennä suoraan koneeseen. Ei tarvitse huolehtia tavaroiden selviämisestä samaan koneeseen ja maahan. Perille päästyä voi kävellä suoraan koneesta ulos ja lähteä määränpäähän.
2. Varaa hieman enemmän rahaa. Useimmat stressiä aiheuttavat pienet asiat maksavat 1-10 euroa. Varaa hieman enemmän rahaa matkaan, ole valmis käyttämään se ja unohda harmittelu pienistä hankinnoista sekä puutteista. Hammasharjan tai sukkaparin voi hankkia matkakohteestakin.
3. Ota vakuutus. Vakuutus huolehtii isommista asioista. Kalliimpien laitteiden korvaaminen onnistuu helposti. Mahdolliset sairaalakäynnit nopeutuvat huomattavasti, jos sinulla on vakuutus.
4. Opettele yleisimmät paikalliset sanat. Kiittäminen tai tervehtiminen paikallisella kielellä kerää heti positiivista huomiota, vaikka se ei onnistuisi täydellisesti.
5. Kokeile ja opi. Parin ensimmäisen kerran jälkeen matkustamisesta paljon helpompaa. Vaikka joka maassa on omat pienet niksinsä (kuten kieli), on kuitenkin enemmän yhteisiä tekijöitä kuin erottavia.

5. Miksi lähtisit juuri nyt (ja mitä teet kun lopetat tämän kirjoituksen lukemisen)

Miksi lähtisit juuri nyt? Koska se on mahdollista ja luultavasti haluat. Elämme aikaa jolloin matkustaminen on helpompaa kuin koskaan. Voit heittää laukun selkään ja hypätä koneeseen. Voit siirtää elämäsi toiseen maahan, uusien ihmisten ja uuden kulttuurin keskelle, vaikka vain hetkeksi.

Matkustaminen on monelle unelma. Unelma, mitä viivytellään. Usein se jää usein toteutumatta. Miksi? Unelmat ovat helpompia pitää unelmina kuin lähteä toteuttamaan niitä. Monille taustalla on erilaisia uskomuksia, jotka rajoittavat niiden toteuttamista. Monet ovat saaneet niitä vanhemmilta ja ystäviltä, ketkä eivät ole uskaltaneet toteuttaa omia unelmiaan.

Mieti mitä sinä haluat ja mikä on estänyt sinua toteuttamasta sen?

Jos olet unelmoinut matkustamisesta mihin tahansa, ryhdy tutkimaan maata, lentoja ja majoitusta.

1. Tutustu unelmiesi matkakohteeseen. Wikipedia ja Google auttavat.

2. Selvitä halvat lennot.

3. Etsi sopiva majoitus Airbnb:stä. Ota yhteyttä sopiviin vuokranantajiin.

4. Varaa lennot ja varaa majoitus.

5. Odota lähtöä innosta täristen ja leveä hymy kasvoilla!

Share This