9 syytä lopettaa (turha) kuluttaminen

kuluttaminen

Kun puhun kuluttamisesta, tarkoitan turhaa kuluttamista. Lähes jokaisen tarvitsee ostaa jotain. Jos ei muuta niin ruokaa. Olen minimalisti ja omistan hyvin vähän tavaroita, mutta omistan silti. Ja silloin tällöin ostan uusia tavaroita.

Kuluttaminen on turhaa kun sitä tehdään yli tarpeiden. Kun kerran aloitamme, pääsemme vauhtiin. Eikä sillä ole mitään rajaa. Paitsi raha. Rahaakin voidaan käyttää nykyisin enemmän kuin sitä meillä oikeasti on. Siitä huolehtivat erilaiset luottokortit, pikavipit ja muut kulutusluotot.

Meillä on yhteiskunnassa niin monia tapoja kuluttamiselle, että siitä pois oppiminen on vaikeaa. Joillekin se on harrastus. Joillekin se on ainoa harrastus. Muutamia vuosikymmeniä sitten ei olisi ollut mahdollista harrastaa kuluttamista.

Lähdetään shoppailemaan. Siitä on tullut vimma. Emme osaa käydä kaupungilla ilman, että ostamme jotain. Kaupassa käyminen ilman ostamista tuntuu syylliseltä. Mitä okein teimme ennen?

Mikä oikein saa meidät vimmoihin ja ostamaan kaikkea? Syytä voidaan etsiä kaukaa. Olemme onnistuneet luomaan kulttuurin joka pohjautuu kulutukseen. Mittaamme yhteiskuntamme elinvoimaa sen kyvyllä kuluttaa, ostaa asioita. Mittaako se oikeasti hyvinvointia?

Kulutuksen käynnistyminen voidaan jäljittää aina teollistumisen alkuun. Loimme tehtaita jotka pystyivät tekemään tavaraa. Paljon ja havalla. Tarvitsimme enää ostajat. Tehdasvalmisteiset tuotteet korvasivat pikkuhiljaa käsintehdyt. Kohta oli halvempaa ostaa tehtaassa tehty kuin tehdä itse kotona. Luotiin massamarkkinat. Tuli televisio jonka avulla pystyimme levittämään sanomaa. Pystyimme luomaan trendejä.

Mihin kulutus johtaa? Ostamme enemmän. Tarvitsemme lisää säilytystilaa. Ostamme suuremman talon. Suurempi talo tarvitsee enemmän sisustusta. Haluamme vähän parempaa ja vähän enemmän. Naapurilla on uudempi auto, joten me ostamme uuden auton. Kaverilla on uusi puhelin, joten mekin ostamme uuden puhelimen. Olemme ryhtyneet määrittelemään itseämme tavaroilla joita omistamme.

Täyttääkö tavarat tarpeemme? Meille luvataan onnellisuutta. Osta vielä tämä ja sinulla on kaikki. Kuluttamisesta saatu onni on lyhyt aikaista, jos sitä edes koskaan on. Onnellisuuden sijaan saamme halun saada lisää. Haluamme lisää ja markkinat toivovat sitä. Ne tukevat jokaisella viestillä haluamme. Kohta kulutus vie meidät täysin mukanaan. Unohdamme oikeat tarpeemme.

Nyt on viimein aika pysähtyä ja ymmärtää ettei kulutus koskaan täytä lupaustaan. Emme koskaan tule onnellisiksi turhalla kulutuksella. Emme voi täyttää kaikkia tarpeitamme kuluttamalla. Kulutus on tarpeellista, mutta turha kulutus ei ole. On aika lopettaa turha kulutus. Saat enemmän elämää. Saat enemmän todellista sinua. Voit täyttää tarpeesi. Voit toteuttaa itseäsi.

Jos olet vieläkin epävarma, listasin yhdeksän asiaa, yhdeksän hyötyä joita kulutuksen lopettamisella on.

1. Maailma ei pyöri materiaalin ympärillä: Tavarat eivät määritä meitä. Maailmassa on paljon suurempia asioita. Omat arvomme, mihin uskomme, mitä rakastamme, mistä unelmoimme. Ne määrittelevät meidät.

2. Vähemmän aikaa ylläpitoon: Tavarat vievät aikaa. Niitä pitää korjata, siivota ja hoitaa. Mitä enemmän tavaroita, sitä enemmän se vie aikaa. Sitä enemmän se vie energiaa muilta asioilta.

3. Vähemmän kuluja: Kuluttamalla vähemmän säästämme rahaa asioihin, joita oikeasti haluamme.

4. Vähemmän vaikutusta luontoon: Oli mittari mikä tahansa niin vaikutukset ovat luontoon pienemmän kun lopetamme kuluttamisen. Materiaalit, kuljetuskustannukset, varastointi jne. Kaikilla on vaikutus. En ole mikään suurin ympäristöasioiden puolestapuhuja, mutta silti mietin tilannetta omalla kohdallani. En usko, että nykyinen tapa kuluttaa on hyväksi luonnolle tai tarpeellinen.

5. Voimme elää oman tyylin mukaan: Katsomme mitä muilla on, mitä näemme televisiossa, mitä ystävämme ja työkaverimme käyttävät ja pukevat. Haluamme samaa. Haluamme aina vähän parempaa. Kateus on noussut uudelle tasolle. Mitä me oikeasti haluamme? Mitä me oikeasti tarvitsemme?

6. Enemmän tyytyväisyyttä: Uskomme saavuttavamme tyytyväisyyden tilan omistamalla vielä vähän enemmän, vielä vähän parempia tavaroita, vielä vähän isomman talon. Määrä lisääntyy ja kasvaa, mutta tyytyväisyys ei koskaan tule. Aina löytyy jotain lisää. Jotain mitä emme pysty saamaan. Minimalismi antaa tyytyväisyyden. Kun lopetat tavoittelun, saat tyytyväisyyden tunteen heti.

7. Voimme unohtaa mitä muut ajattelevat: Kaikki muistavat yläasteen. Halusimme olla varmoja ettemme erottuisi joukosta. Halusimme olla samanlaisia. Teimme kaikkemme sen eteen. Teemme sitä yhtä. Pohdimme mitä muut miettivät meistä, meidän vaatteistamme, meidän tavaroistamme. Haluamme muiden pitävän meistä. Pitävätkö ystävämme meistä sen takia mitä omistamme?

8. Voimme unohtaa trendit: Muoti vaihtuu jatkuvasti. Pidämme huolen, että muoti vanhenee nopeasti. Jotta tahti millä tuotamme tavaroita pysyisi yllä, pitää kulutuksen pysyä yllä. Muodin pitää vaihtua, jotta uudet tuotteet saadaan liikkumaan. Lopettamalla kuluttamisen elät sen mukaan mistä itse pidät.

9. Voimme nauraa mainoksille: Minimalistina on helppoa nauraa mainoksille. Niiden lupauksille. ”Kuusi tuotetta yhden hinnalla” – tarjouksille. Voimme miettiä kuinka ennen olisimme toimineet ja kuinka oudolta se nyt tuntuu.

Tiedän ettei lopettaminen ole helppoa. Mutta se on asia jonka eteen kannattaa tehdä töitä. Palkkio on suurempi kuin uskotkaan.

Share This