Tavaroiden Karsiminen: Mitä Teen Turhille Tavaroille?

Iso osa minimalismia on tavaroiden karsiminen ja turhasta luopuminen. Se on taito joka täytyy opetella. Tämän kirjoituksen tarkoitus on antaa konkreettisia työkaluja ja ideoita, mitä karsituille tavaroilla voi tehdä.

Joistakin tavaroista luopuminen on vaikeampaa kuin toisista. Erityisesti niistä joilla on tunnearvoa. Jos sinulla on paljon tärkeitä, tunnearvoa sisältäviä tavaroita ja haluat luopua niistä, suosittelen lukemaan tämän kirjoituksen.

Karsittuja tavaroita ei ole myöskään tarkoitus korvata heti, joten kannattaa opetella lopettamaan turha kuluttaminen.

On hyvä muistaa että tavara joka sinulla saattaa seisoa tyhjän panttina voisi olla toiselle ihmiselle suureksi iloksi ja hyödyksi. Tunne siitä kun voi auttaa toisia on upea ja maksaa heti takaisin sen pienen vaivan joka lahjoittamisesta saattaa aiheutua.

Mitä vaihtoehtoja meillä on?

Olen lahjoittanut viimeisen kahden vuoden aikana lähes kaikki tavarani. Kokeilin eri vaiheissa ja eri tavaroille erilaisia tekniikoita. Osa tavaroista oli vaikeampi karsia elämästäni enkä halunnut myydä niitä, joten annoin niitä eteenpäin ystäville ja sukulaisille lahjaksi. Hinnaltaan kalliimpia tavaroita myin eteenpäin niitä haluaville. Vähemmän arvokkaita tavaroita lahjoitin kierrätykseen. Turhia romuja vein jätteiden kierrätykseen ja roskikseen.

Tässä neljä tapaa prosessoida tavaroita:

1. Lahjoita

Tavaroiden lahjoittaminen on hyvä vaihtoehto luopua turhasta. Lahjoitustapoja on useita. Henkilökohtaisesti käytin eri kierrätyskeskuksien palveluita. Osan tavaroista vein sinne lajiteltavaksi ja joitakin huonekaluja paikallinen kierrätyskeskus kävi hakemassa suoraan kotoani. Lähimmän kierrätykeskuksen voit etsiä kierrätyskeskus.com sivuilta. Useamman vaatesäkin vein UFF:n vaatekeräyslaatikkoon.

Tavaroita voi myös lahjoittaa netin välityksellä. Kaksi toimivaa vaihtoehtoa ovat lahjoitetaan.fi ja netcycler.fi.

2. Anna lahjaksi

Lahjaksi antaminen on yhtä palkitsevaa kuin lahjoittaminen. Ero on siinä, että voit päättää kenelle annat tavaran. Annoin tavaroita lahjaksi ystäville ja sukulaisille. Tavaroiden ei tarvitse olla rahallisesti arvokkaita vaan usein arvo tulee jostain muusta. Jostakin mikä merkitsee enemmän kuin raha. Ehkä se liittyy teidän yhteiseen kokemukseen. Ehkä tavaraan voi liittää jonkin muiston.

En ole innokas lahjojen vastaanottaja tai antaja, varsinkaan erilaisina juhlapyhinä. Annoin lahjat spontaanisti ilman erityistä syytä. Valitsin tavarat sen mukaan mitä tunsin vastaanottajan arvostavan tai tarvitsevan.

3. Myy

Tavaroiden myyminen on järkevä vaihtoehto. Jos asetat itsellesi tai perheellesi tavoitteita minimalismin suhteen, on joukossa hyvä olla palkintoja. Jotakin yhteistä tekemistä, jotain elämyksellistä. Myymällä turhia tavaroita voit rahoittaa niitä. Maksoin lennot ja asunnon kuukaudeksi Espanjassa myymällä tavaroita joita en ollut käyttänyt useampaan vuoteen. Tavaroita joita en ole kaivannut sen jälkeen.

Myin osan tavaroista netin kautta. Helpoimmat ja kattavimmat palvelut ovat Huuto.net tai Tori.fi. Molemmilla sivustoilla myyminen on ilmaisia. Ilmoituksen laatiminen kuvineen vaatii hieman aikaa, mutta voit hoitaa kaiken kotoa käsin.

Hauskempi, enemmän elämyksellinen, vaihtoehto on käydä kirpputorilla myymässä itse tavaroita. Lähimmän kirpputorin voit tarkistaa esimerkiksi Kirpputorihaku.com sivulta. Jos myyminen henkilökohtaisesti ei kiinnosta, voit viedät tavaroita myös itsepalvelukirpputorille. Tavarat hinnoitellaan ennakkoon ja laitetaan myyntiin omaan myyntipisteeseen. Kirpputorin henkilökunta veloittaa asiakkailta ja maksaa sinulle sinun pisteestäsi ostetuista tavaroista. Suosittelen kuitenkin käymään myymässä itse kirpputorilla. Vaikka tavaroita ei menisi, on se kokemuksen arvoista.

4. Heitä pois

Jos säilytät todellista roskaa, heitä se pois. Lajittele roskat asianmukaisesti ja laita kierrätykseen mahdollisimman paljon. Heitin totaalisen kuluneita vaatteita roskiin. Vuosia vanhoja lehtiä ja muita papereita vein kierrätykseen.

Onko sinulla mielessä jokin muu paikka minne voisit lahjoittaa tavaroita? Jätä kommentti ja kerro muille. Kiitos!

Share This