9 Yleisintä Kysymystä Tavaroiden Karsimisesta

Tavaroiden karsiminen on taito. Kaikki taidot pitää opetella tavalla tai toisella. Jos tavaroista luopuminen ei tunnu helpolta, voit olla varma ette ole ainoa. Se on normaalia. Monille tulee pieniä haasteita ja kysymyksiä vastaan.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on vastata yleisimpiin kysymyksiin. Kirjoituksen tarkoitus on auttaa sinut alkuun ja poistaa esteitä tieltäsi.

1. Mistä aloitan? 

Aloittaminen on tärkeintä mitä voit tehdä, joten aloita mistä vain. Valitse parhaalta tuntuva paikka ja aloita. Muulla ei ole väliä.

Tarkoituksena ei ole tehdä kaikkea yhdessä päivässä. Matka on pitkä, mutta muista: pääset lopulta perille. Aloita jostain ja laajenna siitä eteenpäin. Tee tänään 5 minuuttia ja ota huomenna 10 minuuttia. Pieniä askeleita.

Kaikki on helpompaa, jos otat pieniä askeleita. Hyvin nopeasti huomaat kuinka pitkän matkan olet kulkenut. Ja hitaasti kulkiessa ehdit nauttia maisemista.

Valitse taso, hylly, laatikko, kaappi tai vaikka laukkusi ja aloita. Vain 5 minuuttia.

2. Minne laitan karsitut tavarat?

Lahjoita, anna lahjaksi, myy ja heitä roskikseen. Lajittelin itse tavarat näihin neljään kategoriaan. Pidin eniten tavaroiden lahjaksi antamisesta ja lahjoittamisesta. Myymällä osan tavaroista rahoitin itselleni pieniä ja suurempia palkintoja, kuten kuukauden espanjan matkan ja useamman illan hyvässä ravintolassa. Todelliset romut heitin roskikseen.

Tarkempia ohjeita voit lukea kirjoituksesta: Tavaroiden Karsiminen: Mitä Teen Turhille Tavaroille?

3. Mitä teen lahjojen kanssa? Miten toimin tunnearvoa omaavien tavaroiden kanssa?

Lahjojen tarkoitus ei ole antaa sinulle syyllisyyttä niiden saamisesta tai omistamisesta. Vapauta itsesi siitä. Tuskin lahjan antajakaan toivoo sitä sinulle.

Muista että tunteet ja muistot ovat sisällämme, eivät tavaroissa kiinni. Luulet niiden olevan, mutta huomaat muistojen säilyvän vaikka luopuisit tavaroista.

Tavaroista voi olla hyötyä muille, niitä enemmän tarvitseville kuin sinulle. Varmasti myös lahjan antaja arvostaa jos annat tavaran hyötykäyttöön turhan panttina seisomisen sijaan.

Enemmän tietoa kirjoituksessa: Kuinka Luovut Tärkeistä Asioista.

4. Miten toimin kaiken sisään tulevan paperin kanssa?

Lopeta mainoksien ja ilmaisjakelulehtien tilaaminen. Lopeta lehtien tilaaminen mitä et lue. Vaihda mahdollisimman moni lasku e-laskuksi. Kirjaudu Postin Netposti – palveluun, se on ilmaista. Vähennät tällä tavalla suurimman osan sisään tulevasta paperista.

Jos olet saanut kasan postia, toimi näin: kerää kaikki postit yhteen pinoon. Käy ne yksitellen läpi. Jokaisen kohdalla päätä että voitko heittää sen pois. Jos voit, heitä se kierrätykseen. Jos tarvitset sitä, päätä mitä teet sille. Siirrä laskut niille varattuun laatikkoon ja arkiskoi muut paperit niille sopiviin paikkoihin. Jos paperi edellyttää toimia, jotka voit toteuttaa välittömästi, tee ne. Jos sait lehtiä jotka haluat säästää, siirrä ne syrjään ja lue myöhemmin. Hoida paperipinkka ensin loppuun.

Käy kaikki paperit läpi ja tee jokaisen kohdalla tarvittavat toimet kunnes jokainen paperi on käyty läpi.

5. Miten toimin kun säästän tavaroita ”ehkä tarvitsen vielä joskus” hetkeen?

Jokaisella on ”ehkä vielä joskus” – tavaroita. Luopuminen on helppoa kunnes vastaan tulee ”ehkä vielä joskus” – tavaroita.

Vaatteet ovat hyvin yleisiä. 5 vuotta käyttämättömänä olleet tavarat voit heittää suoraan pois. Jos se tuntuu vieläkin vaikealta, valitse niille sopiva laatikko johon siirrät ne odottamaan. Odota vielä kuukausi tai kaksi. Jos et tarvinnut vieläkään heitä ne pois. Jos tarvitsit, ota ne käyttöön. Tärkeintä on että päätät tehdä niille jotain.

6. Miten toimin perheen tai puolison kanssa?

Jos perheellä tai puolisolla on vaikeuksia karsia tavaraa, näytä heille esimerkkiä. Karsi omia tavaroita. Näytä että pärjäät ilman niitä. Voit näyttää kuinka hienoa se on. Kysy ja keskustele asiasta heidän kanssaan. Ehkä heillä on epäilyksiä asiasta jotka voit selvittää puhumalla. Muista pyytää heitä mukaan. Opeta minimalismia heille. Kerro miksi sinä haluat olla minimalisti. Kerro miksi se voisi toimia myös heillä. Älä pakota tai tee asiaa heidän puolestaan. Muuten he vastustavat asiaa.

7. Haluan karsia tavaroita, mutta olen liian laiska aloittamaan.

Luo itsellesi palkinto joka kannustaa sinua toimimaan. Kerro asiasta ystävällesi. Ota perheesi tai ystäväsi mukaan. Rakenna karsimisesta iloinen haaste. Aloita pienestä. Tee joka päivä 5 − 15 minuuttia kaksi viikkoa. Motivoi itseäsi kertomalla muille mitä aiot tehdä. Pyydä heitä mukaan. Yhdessä aloitetuista asioista on vaikeampi luopua. Yhdessä sovitut asiat on vaikeampi jättää tekemättä. Yhdessä voitte motivoida toisianne.

8. Karsiminen on liian hankalaa.

Karsiminen ei ole hankalaa. Aloittaminen on hankalaa. Ensimmäinen kerta on hankalaa. Sinun täytyy aloittaa ja päästä siitä yli. Aloita pienestä. Ota 10 minuuttia ensimmäisellä kerralla. Aloita yhdestä tasosta. Varaa joka aamu 10 minuuttia ennen töihin tai kouluun lähtöä. Nappaa tavarat mukaan ja vie ne lähimpään kierrätyskeskukseen tai roskalaatikkoon.

9. Karsiminen ja siivoaminen vie liikaa aikaa(jota minulla ei ole).

Jokaisella on muutama varata minuutti päivästä. Ota aika jostain muusta. Vaihda aikaa television katselusta tai lehden lukemisesta. Aloita pienestä ja ylläpidä siisteyttä koko ajan.

Älä anna tavaroiden vallata kotiasi uudestaan. Kun otat jotain kaapista, laita se käytön jälkeen takaisin. Se vie vain hetken eikä tavarat pääse silloin kertymään. Yhden tavaran palauttaminen on helpompaa kuin kymmenien.

Miten aiot aloittaa ja kenelle kerrot siitä? Voit myös jättää kommentin tai laittaa minulle viestiä (Facebook tai Twitter).

Share This