Jahtaaminen

Kategoria Minimalismi

Minimalismissa on kyse jahtaamisen lopettamisesta. Mitä jahtaamme? Tyytyväisyyttä ja siitä seuraava onnellisuutta. Joillekin se menee toistepäin. Joka tapauksessa tavoittelemme jotain. Joidenkin mukaan se on onnellisuus. Toisille se on jännityksen säilyttäminen tai nostaminen jokapäiväiseksi asiaksi. Joillekin se on tyytyväisyys.

Jahtaamme näitä asioita, tiedostimme sen tai emme, tekemällä erilaisia asioita. Useimmille minimalismista kiinnostuneille yksi tapa on ollut ostaa asioita. Osa on ostanut enemmän ja osa todella paljon, kuitenkin paljon enemmän kuin olisi tarpeellista. Tarve onkin sana, minkä ohi on kuljettu jo ajat sitten. Tarpeen sijaan voidaan puhua halusta, ehkä jopa himosta. Ostaminen ei tietysti ole ainoa asia. Monille se useita muita tavoitteita.

Joka tapauksessa tehdään asioita, jotka tuovat tyydytystä ulkopuolelta. Se ei ole itsessään ongelma. Itseasiassa on se vain hyvä asia. Mutta jossain vaiheessa se voi mennä liian pitkälle. Niin pitkälle, että unohdamme tyytyväisyyden jonka pitäisi tulla sisältämme. Jahdataan jatkuvasti ja kun tyytyväisyys on kulunut loppuun, etsitään jotain uutta.

Puhun ulkoistamisesta. Käytännössä ulkoistetaan vastuu omasta tyytyväisyydestä. Haasteena on, että ulkopuolelta tulevan tyytyväisyyden pitäisi rakentua sisältä tulevan tyytyväisyyden päälle. Jos rakennamme tyytyväisyyden pelkästään ulkoisien asioiden varaan, jäämme niistä riippuvaisiksi. Silloin emme ole itse täysin vallankahvassa.

Ulkopuolelta tulevien asioiden vaikutuksella on tapana haalistua ajan myötä. Tämä johtuu siitä, että meillä on tapa toistaa asioita. Toistaminen johtaa annosmäärien nostamiseen. Tyytyväisyyden tunne on yhä vaikeampi löytää. Lisäämme annosta, koska olemme oppineet, että saamme pienen lisäboostin tyytyväisyyttä tekemällä tiettyjä asioita. Ainostaan huomataksemme, että sitä ei tule, joten nostamme annosta yhä lisää kunnes saamme sen saman vaikutuksen. Sen takia joudumme jatkuvasti nostamaan annosta päästäksemme samoihin vaikutuksiin.

Vaikutus on sama kuin kahvin juomisessa. Ensimmäistä kertaa kahvia juovalle kofeiini ja kahvin muut vaikuttavat aineet antavat huimaavan vaikutuksen. Kun päiväannos alkaa olla 6 kuppia niin yhden kupin vaikutus ei ole juuri mitään.

Sisäinen tyytyväisyys on toisenlaista. 

Se on aina läsnä, kun löydät sen. Tai ymmärrät, että se on jo sinulla. Se tulee ihmistä ympärilläsi, katosta pään päällä ja asioista, joita teet. Minimalismi on työkalu, jonka tarkoituksen on auttaa näkemään näiden arvo ja auttaa keskittymään niihin asioihin. Raivata kaikki muu, turha, tieltä pois, jotta voisi keskittyä vielä syvemmin niihin. Tuleeko elämästä silloin tylsää? Ei. Mutta se on tietysti sinusta kiinni. Jos teet vain asioista nautit niin miten elämästä voisi tulla tylsää?

Tarkoitus on, että olet tyytyväinen kaikesta mitä sinulla on jo. Olet tyytyväinen kun teet niitä asioita, mitä teet joka päivä. Et ime tyytyväisyyttä muualta tai tarvitse kuutta kahvikuppia, jotta pääsisit sellaiselle tyytyväisyyden tasolle, että voit olla hyvillä mielin.

Kun löydät tyytyväisyyden sisältä, et tarvitse kuutta kuppia kahvia. Yksikin kuppi antaa saman huuman, jos edes tarvitset sitä. Voit hyvin olla ilmankin.

Miten löydät tyytyväisyyden sisältäsi?

Erinomainen lähtökohta olisi löytää oikeasti syy MIKSI tekee asioita. Miksi kertoo paljon. Se on vaikea kysymys ja vastaaminen siihen ei ole helppoa. Se helpottuu ajan myötä, mutta sitä täytyy harjoitella. Vaatii rohkeutta vastata siihen aluksi, koska useiden asioiden kohdalla löytämäsi vastaus ei ole sitä mitä haluaisit kuulla. Sama ostamisen kanssa. Ei kannata hätääntyä. Ei ole mitään panikoitavaa. Jos tiedät (ja tiedät varmasti) asioita, joilla on merkitystä, ryhdy lisäämään niitä elämääsi. Anna turhien asioiden tippua pois.

Tyytyväisyys löytyy, kun lopetat jahtaamisen ja katsot sisällesi. Katsot asioita mitä teet. Tee vaikeita valintoja ja kyseenalaista tekemisiäsi. Uskalla luopua tai päivittää parempaa.

“He who is not contented with what he has, would not be contented with what he would like to have.” Socrates

Tyytyväisyyden, rauhan, löytäminen sisältäsi on huima voimavara. Silloin kohdistat energian siihen mikä merkitsee sen sijaan, että jahtaat jotain minkä toivot tuovan merkitystä elämääsi.

Share This