Intohimo

Kategoria Minimalismi

“The supreme accomplishment is to blur the line between work and play.”
– Arnold Toynbee

Tämä kirjoitus käsittelee intohimoa. Aihetta, josta olen saanut useita sähköposteja ja viestejä viime aikoina. Aihe on mielenkiintoinen, sillä netti on täynnä kirjoituksia, joissa käsketään seuraamaan intohimoa.

Intohimoa voi toteuttaa monella tapaa. Saamissani sähköposteissa siihen viitattiin työn tekemisen ja uran luomisen yhteydessä, joten viittaan myös itse työntekoon.

On olemassa 2 eri tapaa löytää intohimo:

1. Voit muokata ja kehittää johonkin asiaan intohimon.

2. Voit tietää tai löytää intohimon ennakkoon ja tehdä siitä ammatin.

On tilanteita ja esimerkkejä ihmisistä, jotka tietävät koko ikänsä asian, mitä haluavat tehdä ja nauttivat myös sen tekemisestä. On myös ihmisiä, ketkä vain törmäävät yhtenä päivänä siihen. Mutta suurimmalle osalle se ei kuitenkaan tapahdu näin. Jos tiedät omasi, hienoa! Toivottavasti toteutat sitä.

Olen kiinnostunut enemmän vaihtoehdosta yksi ja miten intohimo luodaan tekemiseen.

Mitä on intohimo tai tarkemmin millaista on olla intohimoinen jostakin

Todellinen intohimo on asioiden toteuttamista niin, että ne tuntuvat leikiltä ja ovat samalla linjassa arvomaailmasi kanssa.

Silloin tekeminen tuottaa sinulle lisää energiaa, eikä vie sitä. Tunnet ja voit olla oma itsesi, et esittäväsi jotakin muuta. Uskot todella tekemiseen.

Sitä on vaikea uskoa, koska toimimme usein juuri päinvastaisella tavalla. Teemme asioita, joista emme pidä tai täysin väärillä motiiveilla. Tekemällä niin opimme ja rakennamme uskomme, kunnes emme ymmärrä muuta vaihtoehtoa mahdolliseksi.

Jotta voi olla tällä tavalla intohimoinen, täytyy myös tuntea itseään ja olla valmis selvittämään lisää, säännöllisesti.

– Mitkä asiat ovat meille oikeasti merkityksellisiä

– Mitkä asiat toimivat suurempina motivaattoreina

– Millaista muutosta haluamme saada aikaan

Nämä ovat isoja kysymyksiä, joihin emme ole tottuneet etsimään vastausta. Suurin osa päätöksistä ryhtyä johonkin tehdään hetkellisen innostuksen tai porkkanan takia, mistä seuraa innostus. Innostus kantaa vain tietyn matkaa, välillä vähän pidemmän, kunnes se loppuu.

Intohimoiseen työhön tarvitset motivaation ja oman arvomaailmasi toteuttamisen lisäksi tekemiseen myös kolme muuta elementtiä:

1. Valta (tai tuntemus vallasta) päättää omasta ajankäytöstä. Se tunne, että voit valita mitä teet, milloin teet ja kenen kanssa.

2. Osaaminen, jolla voi vaikuttaa ympäristöön ja saada palkkioita siitä. Pystyt vaikuttamaan ympäristöösi, näet sen vaikutuksen ja saat palkkion (esim. rahallisen hyödyn) luomasi vaikutuksen mukaan.

3. Yhteys muihin ihmisiin. Tunnet välittäväsi muista ja tiedät muiden välittävän sinusta.

Kun nämä asiat ovat linjassa oman arvomaailmasi kanssa, on tekeminen itseään ruokkivaa. Saat lisää motivaatiota pelkästään toteuttamalla intohimoasi.

Intohimon saavuttaminen 

Todellinen intohimo on tekemistä, ei haluamista.

Intohimo sotketaan usein johonkin asiaan, mikä halutaan saavuttaa. Todellinen intohimo selviää kuitenkin vasta, kun toteutat sitä päivä toisensa jälkeen ja olet vieläkin innoissasi siitä.

Valitse aihe, josta välität ja olet valmis tekemään töitä kunnes saavutat osaamisessa huipputason. Huipputason voit määritellä itse. On helpompi nauttia asioista missä on hyvä kuin huono. Jokaista uutta asiaa aloittaessa olemme lähtökohtaisesti taidoiltamme huonoja, mutta yrittämällä ja kokeilemalla pystymme parantamaan suoritusta.

Mistä aloitan? 

Listaa asioita joista pidät, nautit tai pelkäät. Asioita, mitkä ovat arvojesi mukaisia. Intohimo on helpompi synnyttää, jos teet asioita, mistä olet lähtökohtaisesti kiinnostunut, unelmoit, olet hyvä tai koet sen tietämisestä ja osaamisesta olevan hyötyä sinulle itsellesi.

Kokeile, paljon.

Kokeileminen vasta paljastaa asiat, mistä nautit. Paperilla on helppoa pitää monestakin asiasta. Asiat ovat vasta mielikuvia ennen kuin kokeilet niitä käytännössä.

Joten valitse listalta 2-4 asiaa ja aloita:

1. Opettele niitä niin paljon kuin mahdollista. Kysele muilta tietoja ja neuvoja. Tee muistiinpanoja. Listaa asioita, joita sinun täytyy oppia ja taitoja, joita opetella.

2. Etsi aikaa ja aloita kokeileminen. Yritä ja pyydä apua. Kokeileminen voi jännittää, mutta pyri tekemään se julkisesti. Silloin saat palautetta, voit nopeuttaa oppimistasi ja nähdä mitä muut pitävät ideastasi. Jos idean julkistaminen tuntuu todella vaikealta, ehkä olet valinnut väärän aiheen. Ideoita pitäisi olla hauskaa jakaa.

Kokeiluja voi tehdä työn tai opintojen ohessa. Aloita pienestä ja katso mihin se johtaa. Pääasia on, että kokeilet niin et joudu katumaan.

3. Seulo paras idea. Valitse se, mikä saa sinut innostumaan kaikkein eniten ja minkä tekemistä odotat. Se, mistä uskot muiden innostuvan ja mitä uskot haluavasi tehdä vielä pitkään.

En sano, että tämä olisi ainoa tapa etsiä. Jokaiselle löytyy oma tapa. Minun viestini on, että aloita etsimään. Asiat selkeytyvät tehdessä, eivät odottaessa.

 

Share This