Minimalistinen blogaaminen

Kategoria Minimalismi

// Jos et ole kiinnostunut ryhtymään blogaajaksi, ehkä kannattaa jättää tämä kirjoitus väliin. //

En ole ammattilainen blogaamisessa. Enkä ole ammattilainen kirjoittamisessa. Olen minimalisti ja kirjoitan siitä. Haluan levittää minimalismia. Olen saanut joitakin kysymyksiä blogaamisesta ja haluan iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kirjoitan blogaamisesta, jotta voisin antaa ohjeet kuinka sinä voit ryhtyä blogaajaksi sekä antaa keinon, jolla voimme kertoa minimalismista yhä useammille.

Oma filosofiani blogaamisen kanssa on keskittyä kirjoittamiseen. Pidän kaikesta pienestä kikkailusta tietotekniikan kanssa, mutta se ei ole kovin tuloksellista. Jos sama filosofia sopii sinulle, suosittelen lukemaan kirjoituksen.

Miksi sinun tulisi ryhtyä blogaamaan

Miksi on olennaisin kysymys tässä asiassa. Voin kertoa sinulle kuinka blogaat, mutta en syytä miksi blogaisit. Toivon, että se liittyy haluun auttaa ihmisiä, mutta sinun täytyy määritellä se.

Jos mietit tässä vaiheessa, että sinulla ei ole mitään mistä kirjoittaisit niin olen eri mieltä. Ota kynä käteen ja ryhdy kirjoittamaan ihan mitä mieleesi tulee. Ideoita löytyy varmasti ja aloittamalla niitä syntyy lisää.

Blogaamisessa on tietysti etunsa, kuten:

Opit kirjoittamaan paremmin. Kirjoittaminen on haastavaa ja mielenkiintoista, kuten kaikki kommunikointi. Saat pohtia kuinka ilmaiset itsesi ja viestit ajatuksesi. Otat vastuun ideasi kertomisesta muille.

Kirjoittamista oppii harjoittelemalla. Blogaamalla se tapahtuu automaattisesti. Omat kokemukseni kirjoittamisesta olivat huonoja läpi kouluvuosien. Vasta koulujen jälkeen päätin, että haluan nauttia kirjoittamisesta. Kun ryhdyin nauttimaan kirjoittamisesta, ymmärsin kuinka paljon hyötyä ja iloa siitä on joka asiassa.

Opit ajattelemaan erilailla. Kirjoittamalla joudut jäsentelemään ajatuksiasi. Opit ilmaisemaan niitä erilailla, tarkemmin. Opit kertomaan niistä selkämmin. Opit viemään ajatteluasi pidemmälle ja syvemmälle.

Tutustut ihmisiin. Kun aloitat blogaamisen, tutustut uusiin ihmisiin. Sähköpostilla, kommenteilla, Facebookissa, Twitterissä ja kasvotusten.

Katsot elämääsi tarkemmin. Kun kerrot muille elämästäsi, katsot sitä myös itse tarkemmin. Opit huomaamaan pieniä asioita. Opit katsomaan pidemmälle. Haluat kirkastaa elämääsi enemmän. Haluat määritellä itseäsi tarkemmin. Haluat tietää minne olet menossa.

Inspiroit muita. Blogaamalla inspiroit lukijoitasi. Muuttamalla omaa elämääsi, kertomalla siitä muille, autat muita muuttumaan. Annat ja investoit energiaasi muihin. Autat muita.

Saat lisää rohkeutta ja itsevarmuutta. Ennen ensimmäisen kirjoituksen julkaisemista rohkeutesi on koetuksella. Julkaisun jälkeen huomaat kuinka itsevarmuutesi on tuplaantunut.

Julkaiseminen ja positiivinen palaute saa sinut lentoon. Kun edelliseen kohtaan lisätään vielä se tunne, mikä julkaisemisesta tai palautteen saamisesta tulee, tuntuu kuin voisit lentää.

Suosituksia blogaamiseen

1. Päätä mistä kirjoitat

Suosittelen, että kirjoitat omasta elämästäsi tai asiasta joka kiinnostaa sinua hyvin paljon.

2. Päätä kenelle kirjoitat

Kuvittele ihanteellinen lukijasi ja kuvittele kirjoittavasi hänelle. Älä pelkää, et sulje sillä muita ihmisiä pois. Kohdentaminen auttaa kirjoittamisessa. Tiedät tarkemmin mitä kirjoitat.

3. Kirjoita hyödyllistä sisältöä

Tämän luulisi olevan itsestään selvää, mutta se ei ole. Kirjoitusten tarkoitus on tuoda jotain arvokasta lukijoiden elämään. Jotain mitä he voivat hyödyntää. Jotain mikä auttaa heitä. Jos haluat hyviä lukijoita, lukijoita jotka tulevat uudestaan ja uudestaan, kirjoita jostain hyödyllisestä asiasta.

4. Ole oma itsesi

Lisää oma säväyksesi kirjoitukseen. Kerro elämästäsi, lisää kirjoituksiin omia tarinoita ja tee asioita omalla tyylilläsi. Kirjoittaminen hiotuu ajan myötä, joten älä huolehdi siitä alussa.

5. Lisää kuvasi

Blogin taustalla on aina henkilö, sinä. Lukeminen on mukavampaa ja kirjoituksiin on helpompi samaistua, kun näet kenen kirjoituksia luet.

6. Käytä aika kirjoittamiseen

Jos en ole vielä painottanut tätä asiaa tarpeeksi niin sanon sen vielä kerran. Kirjoittaminen on blogaamisessa tärkeintä. Istu alas ja kirjoita. Kirjoittamisesta on niin paljon hyötä ajattelun kannalta, että jokaisen kannattaisia harjoittaa sitä jo sen takia.

Päätä aika milloin kirjoitat, varaa se vain siihen, äläkä anna minkään häiritä itseäsi. Sulje kaikki muut ohjelmat ja häiriötekijät pois. Jos tarvitset ulkopuolista tietoa, etsi se ennen kirjoittamisen aloittamista. Käytä kirjoitusohjelmaa, missä ei näy muuta kuin teksti.

Tiedän henkilöitä ketkä kirjoittavat 30 minuutissa huippukirjoituksia ja henkilöitä ketkä käyttävät koko päivän. Varaa aluksi tunti kirjottamiseen ja katso kuinka pitkälle pääset.

7. Kuinka monta kirjoitusta viikossa

Julkaise kaksi tai kolme kertaa viikossa. Oikeaa määrää ei ole. Kokeile eri tyylisiä kirjoituksia ja julkaisuaikoja. Aion julkaista kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja keskiviikkoisin.

Tilastollisesti tavoitat ihmisiä enemmän keskellä viikkoa kuin viikonloppuisin.

Kirjoitusten pituus on henkilökohtaista. Minimalistina suosittelen kirjoittamaan mahdollisimman tiiviitä kirjoituksia. Joudut keskittymään asiaan ja keksimään tehokkaimmat tavat ilmaista itsesi.

8. Lisää jako mahdollisuus

Blogeista tehtyjen tutkimuksien mukaan kommentointi on vähentymässä. Monet haluavat mieluummin jakaa kirjoituksen Facebookissa tai Twitterissä. Lisää jako mahdollisuus sivuillesi.

9. Kommentit

Jos sallit kommentoinnin, tee se mahdollisimman helpoksi ja valmistaudu käyttämään aikaa keskusteluun. Toinen vaihtoehto on käydä keskusteluja Facebookissa tai sähköpostin välityksellä.

10. Automatisoi mitä voit

Kirjoittaminen on tärkeintä, joten keskity siihen ja automatisoi kaikki muu.

11. Pidä asiat yksinkertaisina

Blogaamisen opiskeluun, tekniikoihin, asetuksiin, lisäosiin ja ulkoasuun voi käyttää loputtomasti aikaa ja energiaa, älä. Pidä asiat yksinkertaisina ja kirjoita. Minimalismi on keskittymistä olennaiseen.

12. Älä keskity tilastoihin

Tilastojen seuraaminen on houkuttelevaa. Voit vahtia kävijämääriä ja tilaajia loputtomasti. Siitä tulee helposti koko blogauksen keskipiste, varo sitä. Katso tilastot kerran viikossa ja käytä muu aika kirjoittamiseen.

Kuinka perustat blogin

Suomessa suurin osa blogeista toimii ilmaisilla WordPress – tai Blogger – alustoilla. Voit käytännössä perustaa blogin parissa minuutissa ja tarvitset siihen vain sähköpostiosoitteen.

Jos haluat aluksi kokeilla blogaamista, on varmasti helpompaa aloittaa käyttämällä näitä palveluita. Jos tiedät tekeväsi kirjoittamista pidempään, suosittelen sijoittamaan hieman blogiin.

Käytän itse WordPressiä, mikä on ilmainen, mutta maksan ylläpidosta ja domain – osoitteesta. 35 euron vuosimaksulla saat ylläpidon ja oman domainin sekä suuremman vapauden muokata blogiasi.

1. Domain ja hosting

Suosittelen Shellit.org – ylläpitäjää. Heidän halvin pakettinsa maksaa 35 euroa vuodessa ja sisältää ilmaisen .com – domainin (eli sinunosoite.com).

Valitse sopiva nimi sivuillesi. Pidän yksinkertaisista ja helpoista nimistä. Mielellään aihetta(josta kirjoitat) kuvaava. Jos et keksi muuta, käytä omaa nimeäsi.

Asentamiseen sinun täytyy ladata WordPress.org – sivulta tiedostopaketti. Se ladataan FTP-ohjelmalla tilaamallesi palvelimelle (Filezilla on ilmainen, sopii Macille ja PC:lle). Tarkat asennusohjeet ovat liian pitkät tähän kirjoitukseen, mutta voit seurata ohjeita WordPressin etusivulta tai mukana tulevasta ohjetiedostosta.

20 euron lisämaksulla Shellit.org asentaa Worpressin sinulle valmiiksi.

Haluan kuitenkin sanoa, että asentaminen on yksinkertaista, kun seuraat ohjeita.

2. Teema

Asentamalla oman wordpressin, voit valita itse myös teemasi. Teemoja löytyy paljon, ilmaisia ja maksullisia.

3. Asetukset

Asetusten säätämiseen ei kannata käyttää liiaksi aikaa eikä niitä tarvitse juurikaan muuttaa.

Lisää blogin nimi. Vaihda oikea aikavyöhyke.

Päätä haluatko saada kommentteja. Jos et haluat, ota kommentointi pois.

Lisää sivupalkkiin muutamia vimpaimia, joista on lukijoille hyötyä.

4. Lisäosat (Plugins)

Lisäosia on lukemattomia. Tärkein on mielestäni Jetpack. Sen avulla saat useita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten jakonapit, yhdellä asennuksella.

5. Sisältö

Lisää kuvasi tai logosi sivupalkkiin tai otsakkeeksi sekä pieni esittely itsestäsi ja aloita kirjoittaminen.

Sisällön kirjoittaminen on tärkeintä. Käytä aikasi aluksi sivuston pystyttämiseen ja pyri jättämään ylläpitäminen sen jälkeen vähälle tai täysin pois.

Suosittelen kirjoittamaan ensin blogaukset tekstitiedostoihin ja sitten siirtämään ne blogiin. Yksinkertainen tekstieditori tai kirjoitusohjelma, kuten Notational Velocity käy oikein hyvin.

Mikä on tärkeintä blogaamisessa

Tärkeintä blogaamisessa ovat lukijat, hyvät lukijat. Hyviä lukijoita ovat ne, ketkä tulevat uudestaan ja uudestaan. He jakavat kirjoituksesi ja kommentoivat niitä. Välillä he ovat erimieltä, mutta he kertovat sen sinulle.

He ovat kaikkein arvokkaimpia sinulle, joten yritä luoda arvokasta sisältöä heille.

Kaikki lukijat eivät tule koskaan olemaan samaa mieltä. Älä murehdi siitä. Kirjoita niille ketkä arvostavat blogiasi ja ketkä saavat arvoa kirjoituksistasi. Unohda muut.

Nappaa nämä 3 asiaa tästä kirjoituksesta

1. Aloita, nyt.

2. Älä murehdi mitä muut ajattelevat tai sanovat.

3. Keskity kirjoittamiseen.

Jos perustat blogin(ja kirjoitat minimalismista), jätä minulle viestiä ja lisään sen Minimalistit – blogaajalistaan. Jos pidit kirjoituksesta, muistathan jakaa sen, kiitos!

Share This