Aloitetaan alusta

Kategoria Minimalismi

Viimeisessä kirjoituksessa kerroin, että muutin. Se oli helppoa. Ei itse asunnon löytäminen, mutta muutto kylläkin. Asunto on valmiiksi kalustettu ja juuri remontoitu. Rakennus on vanha, mistä pidän. Sijainti on keskeisellä paikalla Helsingissä, Kruununhaassa. Kaikki on lähellä, mutta silti olen sopivasti suurimman hälinän ulkopuolella.

Jos omistaisin tämän asunnon, täällä olisi vähemmän huonekaluja. Mutta niitä ei ole nytkään liikaa. Tavaroita on vähän. Henkilökohtaiset tavarani mahtuvat edelleen reppuun. En tarvitse enempää.

Pidän ajatuksesta, että voin lähteä nopealla varoitusajalla täältä pois ilman suurempaan sähellystä. Itseasiassa pistin asunnon vuokralle Airbnb:n kautta. Jos joku päättää vuokrata sen, voin itse vaihtaa paikkaa siksi ajaksi. Se sopii minulle oikein hyvin.

Helsingissä asuminen toimii hyvin, koska välimatkat kaikkialle ovat lyhyitä. Asunto helpottaa omalla tavallaan asioita, mutta en halua silti sitoutua siihen täysin. Vietinkin viikon Englannissa kuun vaihteessa. Matkustaminen auttaa aina avaamaan silmiä. Pidän ajatuksesta, että voin pitää itseäni varpailla sillä tavalla.

Aloitetaan alusta

Reilu vuosi sitten perustin tämän blogin, koska halusin jakaa kokemuksiani minimalismin kanssa. Minulle se tarkoitti sitä, että otan elämäni takaisin haltuuni. Silloin aiheesta ei juuri puhuttu, nyt blogeja on enemmän. Ensimmäiseksi lähti tavarat, joita keräsin (ehkä vähemmän kuin monet, mutta silti) vaikka niitä en tarvinnut. Tavaroista on helppoa aloittaa, koska se katkaisee niin selkeästi oravanpyörässä juoksemisen.

Sitten hypätäänkin vaikeampaan aiheeseen. Mitä sinä haluat? Ehkä tiedät mitä haluat, mutta teetkö niitä asioita. Haluaminen, vaikka sanoisit niiden olevan tärkeitä asioita sinulle, on silti eri asia kuin tekeminen. Kun priorisoit asioita tarpeeksi korkealle, silloin myös teet niitä. Minimalismi auttaa keskittymään niihin.

Alussa se ei ole helppoa. Toteuttaminen tuntuu vaikealta, koska on mahdollisuus epäonnistumiseen. Sen takia valitsemme, teemme ja kulutamme erilaisia häiriötekijöitä. Kuinka monelle on tuttua luvata itselle, että aloittaa uuden elämän, liikuntaharrastuksen tai perustaa oman yrityksen, huomenna. Lupaat, mutta siirrät aloittamista. Sitten siirrät uudelleen.

Sen sijaan katsot vielä tämän illan televisiota tai luet blogeja. Ehkä koet, että tarvitset lisää tietoa ja päätät selata kirjoja ja blogeja. Mutta oikeasti et tarvitse lisää tietoa. Tarvitse lisää kokeilemista, tekemistä.

Suurin osa tämän blogin lukijoista haluaa jotain muutosta elämään. Usein se alkaa tavaroista luopumisella. Otetaan ensimmäinen askel oravanpyörästä pois hyppäämiseksi. Mitä ikinä oravanpyörä tarkoittaakaan juuri sinulle. Se voi olla mitä tahansa henkilökohtaisella tasolla. Tiedän ainoastaan, että se on jotain mitä et ole itse valinnut. Olet ajautunut siihen.

Tykkään luopua tavaroista, mutta en voisi olla minimalisti.

Miksi? Mitä minimalismi tarkoittaa sinulle? Minimalismi on lopulta asioiden priorisointia. Tehdään niitä, jotka todella merkitsevät sinulle jotain. Miksi et valitsisi niitä? Kenenkään ei tarvitse toitottaa kadulla, että on minimalismi. Mitään määritteitä ei ole mikä tekee sinusta minimalistin. Voit omistaa juuri niin paljon kuin haluat, tehdä juuri niitä asioita kuin haluat. Minimalismi on ainoastaa sitä, että valitset ne asiat ja haluat ne asiat elämääsi.

Minimalismi on liian radikaalia.

Riippuu näkökulmasta, riippuu nykyisestä standardeistasi. Minusta tavaroiden kerääminen on radikaalia. Mutta se vain tuntuu siltä, koska se ei kuulu omaan todellisuuteeni, enää. Onko se silti väärin? Ei, jos se tekee sinut onnelliseksi. Tosin en tiedä kovin monia kenet ostaminen tekisi onnelliseksi. Usein se on vain keino paeta jotain muuta. Keino tuoda häiriötä elämään.

Mitä ikinä haluatkin, on paras tapa saada se ottamalla yksikin askel sitä kohti tänään.

Haasteena on odotukset. On helppoa odottaa täydellistä heti alussa. Tai kokonaista. Tiedät mitä tarkoitan. Pienien askeleiden sijaan haluaisimme tehdä yhden suuren harppauksen ja olla valmiita asian kanssa. Tapahtuuko se niin? Todennäköisesti ei.

Kukaan ei opi kävelemään ensimmäisellä kerralla. Lukeminenkin on vaikeaa yhden kokeilun jälkeen. Samoin mikä tahansa muu taito tai asia. Sama koskee elämäntapamuutoksia.

Voit tietysti etsiä parempaa ratkaisua. Ostaa uuden kirjan, etsiä uuden blogin, käydä valmennuksessa tai mitä tahansa. Mutta mikään ratkaise aloittamista puolestasi.

Tyhjän sivun kirous

Kirjoittajat puhuvat tyhjän sivun kirouksesta. Kun vihdoin päätät, että voit tehdä mitä vain, et tiedä mistä aloittaisit. Joskus parasta on vain hypätä ja aloittaa tyhjästä. Joskus on helpompaa rakentaa entisen päälle, muuttaa suuntaa.

Tiedän vain, että haluamme tuloksia ja nopeasti. Pikavoittoja. Pienet voitot auttavat jaksamaan. Sen takia on niin helppoa aloittaa heittämällä turhat tavarat pois. Se tuntuu niin selkeältä teolta. Päätös on järkevä, koska et kuitenkaan tarvitse niitä. Samalla osoitat itsellesi, että hallitset tilannetta. Muutat pelikenttää ja menet eteenpäin. Pienetkin teot näkyvät helposti käytännössä.

Aloittaminen on vaikeaa, koska tyhjällä paperilla on vaikea nähdä palkintoja. Siksi niitä täytyy luoda itselle ja siksi niitä täytyy juhlia.

Miten aloitat muutoksen

1. Heitä tavarat pois. Aloita pienestä, muuten muutos tuntuu liian suurelta tehtävältä. Valitse yksi kaappi, yksi hylly tai yksi pöytä. Nappaa siitä kiinni ja säästä tavarat joita tarvitset ja heitä loput pois. Näet heti tuloksia. Saat tuntumaa muutokseen ja siitä on helpompi jatkaa. Älä odota tai siirrä sitä huomiseen. Tarvitset vain viisi minuuttia ja roskasäkin. Tee se.

2. Lopeta (turha) ostaminen. Tiedän, se tuntuu hyvältä ja sitä on niin mukava tehdä, etkä tiedä mitä muuta tekisit. Mutta lopeta se silti.

3. Nappaa vihko tai paperia ja kynä. Aloita kirjoittamaan elämääsi auki. Tiedätkö mitä haluat? Tiedätkö missä olet nyt? Mitä voisi tehdä muuttaaksesi tilannetta? Kirjoittaminen on itseasiassa aika taianomaista. Se ei ole vaikeaa. Usein vaikeinta on saada takapuoli penkkiin. Kun saat sen tehtyä, kynä kyllä alkaa heilumaan. Pään sisällä asioiden pyöritteleminen ei anna todellista kuvaa asioista. Kirjoita ne auki ja pistä itsesi ajattelemaan. Se antaa uuden näkökulman.

4. Luovu turhasta suunnitelmien vaatimisesta. Jokaista askelta ja tekoa on vaikea tai mahdotonta tietää ennakkoon. Tyydy siihen, että tiedät suunnan elämällesi. Palaa kirkastamaan sitä vaikka joka ilta, jotta tiedät seuraavan tai muutaman seuraavista askeleista eteenpäin.

Jos muutos tuntuu vaikealta niin pyri muuttamaan yksi asia kerrallaan. Minkä valitset? Mikä vie sinun eniten eteenpäin. Se mikä tuntuu helpoimmalta aloittaa. Valitse mikä tuntuu hyvältä. Pysy sen kanssa niin kauan kunnes tunnet, että voit aloittaa toisen asian ilman, että se tuntuu liian raskaalta.

Totuus on, että paras tapa edetä on edetä tasaisesti. Tehdä sen verran, että jaksaa edetä joka päivä, joka viikko. Se on lopulta nopein tapa ja varmin tapa. Suurin osa elämäntapamuutoksista kuolee juuri tähän kohtaan. Sen sijaan, että tehtäisiin sen verran, että huomisellekin jää paukkuja, pusketaankin kaikki mitä irti lähtee samantien. Sitten meneekin viikko toipuessa ja viikon jälkeen koko muutos on jo painunut unholaan.

5. Kirjaa voitot ylös, juhli niitä. Teen tätä pohtimalla asioita mistä olen kiitollinen. Kiitollisuuskirja on tehokas työkalu siihen. Itseasiassa meillä on jatkuvasti paljonkin juhlittavaa, jos vain muistaisimme sen. Asioihin tottuu ja se on haaste. Se mikä tuntuu todella upelta ensimmäisellä kerralla, on jo melko tylsää muutaman kerran jälkeen. Paitsi jos on mahdollisuus jäädä ilman sitä. Ja lopulta mikään ei ole varmaan vaan kaikesta voi jäädä paitsi. Sen takia itsestään selvistäkin asioista, jos ne ovat arvokkaita, kannattaa olla kiitollinen. Se ei tapahdu, jos et tee sitä tietoisesti.

I have wandered all my life, and I have also traveled; the difference between the two being this, that we wander for distraction, but we travel for fulfillment.Hilaire Belloc

Share This