Miksi minimalismi päihittää kaikki tehokkuus – ja ajanhallintajärjestelmät

Kategoria Aika, Minimalismi

Olen erilaisten pikkujärjestelmien ja ohjelmien fani. Olen käyttänyt lukemattomasti aikaa ajanhallinnan ja muiden tuottavuus salaisuuksien etsimiseen. Etsin oikotietä. Halusin löytää tavan, jonka avulla kaikki tapahtuisi heti, ilman että tekisin mitään. Useimmat järjestelmät lupaavat sen tai antavat sellaisen vaikutelman.

Haastoin itseäni jatkuvasti. Kysyin itseltäni: Miten saan yhä enemmän asioita mahtumaan päivääni? Miten saan tehtyä enemmän asioita pienemmässä ajassa?

Asiat eivät mene niin.

Jossain vaiheessa tulee raja vastaan. Kukaan ei ole täydellinen. Kukaan ei pysty aina olemaan täysin keskittynyt, kun tehtävämäärä lisääntyy.

Vaikka tuottavuus lisääntyi ja tahti kiihtyi, suurin osa tehtävistä asioista ei ollut kovin merkityksellisiä ja tärkeimmät tehtävät jäivät massan alle. Ruksin yhä enemmän asioita pois listoilta, mutta tärkeät asiat jäivät tekemättä.

Sitten tapahtui jotain: löysin minimalismin. Otin sen elämääni.

Oikoteiden etsimisen sijaan ryhdyin etsimään asioita, mistä nautin ja minkä tekemisestä syntyi eniten tuloksia.

Jos etsit jatkuvasti oikotietä tai välttelet asoita, sinun kannattaa lukea:

Miksi minimalistinen ajanhallinta on ylivoimainen

Valtaosa tehokkuus-, tuottavuus – ja ajanhallintajärjestelmistä voidaan jakaa kahteen osaan. Toinen osa opettaa tekemään asioita nopeasti. Toinen osa opettaa tekemään enemmän. Osa näistä pyrkii tekemään molemmat. Nämä järjestelmät opettavat sinua hallinnoimaan suuria määriä päälle hyökkäävää informaatiota, mahdollisimman nopeasti.

Mutta järjestelmät eivät osaa erotella tärkeitä ja turhia asioita toisistaan. Päädyt tekemään molempia. Pahimmillaan teet pelkästään turhia asioita, mutta silti tunnet saavasi paljon aikaan. Olet kaiken sisääntulevan, tehtävien ja informaation, armoilla.

Minimalismin lähestymistapa on toinen. Valitsemme tärkeät asiat ja suljemme muut pois. Sitten pyrimme tekemään ne mahdollisimman keskittyneesti eli tehokkaasti, mutta hyvää jälkeä tehden.

Kuinka sinusta tulee minimalistisen ajanhallinnan mestari

Useimmilla meistä on oikeasti tärkeitä ja usein haastavia asioita mitä haluamme tehdä. Vaikka nauttisimme niiden tekemisestä, voi aloittaminen olla vaikeaa.

Samalla meillä on pieniä asioita, osa oleellisia ja osa turhia. Meidän tulisi soittaa pari puhelua, lähettää viestejä tai lukea jokin kirjoitus.

Suurimman hyödyn, ilon ja tyydytyksen saisimme, jos tekisimme tärkeitä tehtäviä. Ja usein ne kannattaakin tehdä ensin. Jos pienillä asioilla on kuitenkin tapana tulla mieleesi jatkuvasti niin tee ne ensin. Varaa niille aika heti aamusta ja hoida ne pois alta. Voit sitten tyhjin mielin siirtyä päivän tärkeimpiin asioihin.

Käytän yksinkertaista menetelmää:

1. Määritä aluksi mikä on tärkeintä ja innostavinta mitä haluat tehdä tänään. Valitse 1-3 asiaa, ehkä vain yksi. Rajoittamalla määrää joudut valitsemaan todella tärkeitä asioita.

2. Kerää kaikki pienemmät asiat, jotka tarvitsee tehdä, kuten vastata sähköposteihin tai soittaa puheluita omaan listaan. Kerää kaikki mitä mieleen tuleen. Käy lopuksi lista läpi ja poista turhat.

// On tärkeää valita ensin tärkeimmät ja sitten vasta yksinkertaistaa. Silloin voit varmistaa ettet poista tärkeitä asioita ja keskity turhiin. //

3. Sulje kaikki häiriöt ja tee 1. kohdan asia(t).

4. Kun kohta 1. on valmis, tee pienet asiat. Jos tunnet vielä tarvetta tehdä lisää, selvitä mikä on sillä hetkellä tärkeää. Aloita kohdasta yksi uudelleen.

Mistä tiedät onnistuneesi

Kun hyödynnät minimalismia oikein, työn tekemiseen tulee selkeys. Paniikki ja kiirehtiminen jäävät pois. Rauhallisuus astuu tilalle.

Et murehdi koko ajan suorittamisesta. Et harmittele, jos teet vain yhden asian koko päivänä ja nautit muusta ajasta. Tiedät, että asia on merkityksellinen. Työn lopputulos on parempi.

Onnistutko heti? Ehkä, ehkä et. Minä en onnistunut. Kuten sanoin, kukaan ei ole täydellinen. Kirjoitan miten toimin ja pyrin toimimaan, mutta paraskaan järjestelmä ei toimi aina kitkattomasti. Se on normaalia.

Välillä onnistun täydellisesti ja välillä tulee mutkia vastaan. Parannan jatkuvasti. Niin käy sinullekin.

Parasta on, että voit lopettaa kikkojen etsimisen ja sen sijaan tehdä asioita. Sulje tämä sivu, sulje selain ja tee merkityksellisiä asioita, nyt.

Share This