5 strategiaa hyvästellä pahan päivän varalle säästetyt tavarat

5 strategiaa

Tavaroista luopuminen ei ole helppoa. Takaraivossa kuuluu usein ääni: ”saatan tarvita tätä vielä joskus”.

Olen luopunut suurimmasta osasta tavaroistani kun vähensin tavaroitani. Nykyisin niitä on noin 50. Määrällä ei ole väliä, mutta ne ovat minulle olennaisimmat tavarat. Ne mitä käytän säännöllisesti.

Luopuessani tavaroista, suurimman osan ajasta jouduin taistelemaan tuon pienen äänen kanssa. ”Ehkä vielä tarvitsen tätä joskus”. Viimeisen puolen vuoden aikana en ole tarvinnut. Toki kaikkea saattaa tarvita joskus, mutta harvoin niin käy.

Tunnen paljon ihmisiä, jotka antavat periksi tälle äänelle. Ei tarvitse mennä perhettäni tai sukulaisiani kauemmaksi kun näen varastot, autotallit ja vaatehuoneet täynnä tavaraa, joita kuulemma saattaa tarvita joskus. Mutta se joskus harvoin tulee ja silloinkin useimmiten käy niin, että säästetyn tavaran olemassaoloa tai sijaintia ei muisteta ja tilalle ostetaan uusi.

Useimmilla on tietyt paikat juuri tälläisille tavaroille. Minulla oli tietty kaappi. Kun tavaraa kertyy enemmän, se saattaa olla kokonainen varasto tai jopa autotallin kokoinen tila. Tiedän tapauksia, missä niin on.

Onko sinulla sellaista tilaa? Se voi olla kaappi tai pelkkä laatikko.

Näiden (ehkä joskus) tavaroiden ongelmaksi muodostuu aika. Ajan myötä määrä kasvaa ja säilytykseen tarvittava tila lisääntyy. Samalla myös ylläpitoon käytettävän ajan määrä lisääntyy. Joudut siivoamaan, järjestelemään ja huolehtimaan asioista yhtä enemmän.

Jos sinulla on ehkä joskus – tavaroita, eikö olisi aika toimia ja tehdä asialla jotain.

Tiedän ihmisiä, ketkä sanovat että päivittäinen tai viikottainen ylimääräinen siivousrutiini ei ole lainkaan rasittavaa tai työlästä. Samalla kuitenkin he ovat niin väsyneitä, että työn ja siivoamisen ulkopuolelle jäävä vapaa-aika menee toipuessa, sohvalla maatessa. Tavaroilla on ote heistä.

Luopuminen ei ole helppoa. Olet käyttänyt aikaa, energiaa ja rahaa näihin tavaroihin. Olet hoivannut tavaroita ja luonut niille hyvät olosuhteet. Luonnollisesti tunnet vastuullisuuden ja kiitollisuuden tunnetta tavaroita kohtaan.

Sinun pitää päästä tuon tunteen ulkopuolelle, taistella sitä vastaan ja nyt on paras aika tehdä.

5 strategiaa turhista ehkä joskus – tavaroista luopumiseksi

1. Ota laatikko ja nimeä se luopumislaatikoksi. Haluamme luoda romujen hävittämisestä tavan. Ota tyhjä laatikko (pahvinen, muovinen tai mikä vain löytyy) ja kerää sinne turhia tavaroita. Säilytä laatikkoa kuukauden. Jos et tarvinnut kuukauden aikana jotain, tuskin tarvitset myöhemminkään. Toista menetelmää kunnes pääset olet tyytyväinen.

2. Lahjoita tavaroita ihmisille, jotka tarvitsevat niitä. Sinä et ehkä tarvitse jotain juuri nyt, mutta joku toinen saattaa tarvita. Harkitse lahjoittamista hyväntekeväisyyteen tai jollekin tutullesi, kenellä on käyttöä tavaralle enemmän. Soita paikalliseen kierrätyskeskukseen ja pyydä heitä tulemaan pakettiauton kanssa hakemaan turhat tavarat pois.

3. Pyydä mielipidettä toiselta. Kysy puolisoltasi, perheeltäsi tai ystävältäsi mitä mieltä he ovat. Pyydä heiltä apua tavaroiden kanssa. Kysy heiltä uskovatko he sinun tarvitsevan kaikkia tavaroitasi. Tai uskovat he sinun käyttävän jotain tavaraa seuraavan puolen vuoden aikana. Saat ulkopuoliselta puolueettoman näkökulman, jonka pohjalta voit tehdä päätöksen luopua tavaroista.

4. Seuraa kuinka paljon aikaa käytät tavaroihin. Ja kuinka paljon muita asioita jätät tekemättä sen takia. Ota muistivihkostasi sivu tai vaikka vanha kirjekuori, mihin kirjoitat jokaisen tilanteen missä olet joutunut tekemään tavaroille jotain, vaikka vain siirtämään niitä paikasta toiseen. Viikon jälkeen laske käytetty aika yhteen. Paljonko meni? Jo 5 tuntia viikossa tekee 260 tuntia vuodessa. Mieti mitä kaikkea muuta voisit tehdä sillä ajalla. Jos lasket ajallesi rahallisen arvon, näet kuinka arvokkaita tavarasi todella ovat.

5. Pyydä jotain toista luopumaan turhan näköisistä tavaroista. Usein on helpompaa antaa jonkun toisen luopua puolestasi. Luultavasti et edes huomaa että jotain puuttuu. Voit varmistaa asian: pyydä häntä keräämään tavarat laatikkoon ja laittamaan sen suljettuna pois näkyvistä. Jos et kuukauden aikana huomaa jonkun puuttuvan, voit luopua laatikon sisällöstä.

Useimmiten tavarat estävät meitä tekemästä asioita joita haluaisimme tehdä. Ehkä emme huomaa sitä. Ehkä emme osaa tehdä asialle mitään.

Nyt tiedät miten. Paras aika ottaa itseäsi niskasta kiinni ja hoitaa asia on nyt. Älä odota. Älä jahkaile. Toimi. Selviät täydellisesti huomattavasti pienemmänkin tavaramäärän kanssa.

Jos pidit kirjoituksesta, muistathan jakaa sen. Voit myös jättää kommentin Facebookissa.

Share This