Minimalismin 3 periaatetta

Kategoria Minimalismi

1. Vähennä turhia tavaroita. Huomaa, että tarkoitan turhia tavaroita. Tarvitsemme joitakin, mutta huomattavasti vähemmän mitä meillä tällä hetkellä on.

2. Lopeta ottamasta tai hankkimasta lisää (turhaa) tavaraa. Vähentäminen ei auta, jos laiva vuotaa kuin seula.

3. Aseta asiat tärkeysjärjestyksessä uudelleen. Asettamisen sijaan tarkoitan oikeasti tekemistä. Arvostamme asioita eri tavalla kuin useimmat päivittäiset tekomme näyttävät.

Minimalismi on työkalu. Sen ja näiden periaatteiden tehtävä on helpottaa elämää. Auttaa toteuttamaan niitä arvoja, joita sinä todella haluat toteuttaa.

Kuinka käytän näitä periaatteita hyväkseni?

Aloitetaan yksinkertaisella testillä. Kirjoita ylös vastaukset näihin kolmeen kysymykseen. Vastaus voi olla muutama sana tai pidempi lista, pääasia että saat kaiken mitä mieleesi tulee paperille.

Suosittelen, että lopetat lukemisen ja kirjaat vastaukset ylös saman tien, siinä ei mene kauaa.

Kun olet saanut ajatuksesi kirjoitettua, lue ne läpi keskittyneesti.

Katso asioita, mitkä tekevät sinut onnelliseksi. Hyvin harvoin ne ovat tavaroita, vaikka niin voimmekin luulla ja uskoa ostamisen hetkellä. Meille viestitään, että jokin uusi hieno tavara tekisi meidät onnelliseksi, mutta se on harvoin kovin pitkäkestoista. Todennäköisesti todellisen onnellisuuden lähteinä toimivat asiat, joita teemme, muut ihmiset ja muistot erilaisista kokemuksista. Kun ymmärrämme, että tavarat eivät tee meitä onnelliseksi, voimme olettaa että suurin osa tavaroistamme ei sitä varten meillä ole.

Katso listaasi tärkeiden asioiden kohdalta. Katsele sen jälkeen ympärillesi ja vertaa listan sisältöä omistamiesi tavaroiden määrän. Se on luultavasti hyvin murto-osa kaikista tavaroistasi. Voimme olettaa, että suurin osa tavaroistamme ei ole siellä, siksi että ne ovat meille tärkeitä.

Katso listan kolmatta kohtaa. Löydät listalta kaiken, mitä käytät normaalin päivän aikana. Suurimman osan tavaroista, joita todella tarvitset. Katso nyt ympärillesi ja vertaa listan sisältöä omistamiesi tavaroiden määrän. Luulen, että tuonkin listan sisältö on vain pieni osa kaikista tavaroista. Voimme olettaa, että suurin osa tavaroista ei ole elämässämme, siksi että tarvitsemme niitä.

Minimalismin tarkoitus ei ole vain päästä eroon tavaroista, joita emme tarvitse tai lopettaa ostamista. Tarkoitus on siirtää asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen ja järjestää aikaa niille. Se alkaa tiedostamalla, että meillä on jo tarpeeksi, tärkeitä asioita. Jos ymmärrämme sen, emme tarvitse enää lisää. Se täytyy todella tiedostaa, muussa tapauksessa tavaraa tulee jatkuvasti sisään vaikka miten luopuisit vanhasta.

Seuraava askel on se mihin useimmilla tyssää. Pitäisi oikeasti tehdä jotain. Syitä miksi aloittaminen on niin vaikeaa on useita, mutta kaikkiin pystymme vaikuttamaan. Suurin osa on kiinni vain kyvystä laittaa asioita todelliseen perspektiiviin. Meillä on valta tehdä tekemisestä niin vaikeaa tai yksinkertaista kuin haluamme.

Pelottavinta useimmille on suunnitelman puuttuminen. Koska ei ole olemassa valmista suunnitelmaa miten juuri sinä voit tehdä sen. Etkä tarvitse sellaista. Tarvitse vain suunnan ja periaatteet, minkä mukaan toimia. Ne sinulla on jo. Matka alkaa ensimmäisestä askeleesta. Useimmilla se tarkoittaa (turhista) tavaroista luopumista. Seuraava vaihe saattaa olla ajankäytön muokkaamista, turhista sitoumuksista luopumista. Tärkeää on muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa, mutta on tärkeää tehdä sitä säännöllisesti. Koko matkan teko on jatkuvaa muokkaamista kunnes pääset lähemmäksi ja löydät taas uuden suunnan.

A journey of a thousand miles begins with a small step. – Lao Tzu

Temppu on ottaa alussa niin pieni askel, että varmasti uskoo sen saavuttamiseen, eikä pyrkiä suurimpaan mahdolliseen harppaukseen. Vain silloin todella otat sen, saavutat sen ja haluat jatkaa matkaa.

Se on paras taival, minkä voit ikinä aloittaa. Joka askeleella astut lähemmäksi ja saat yhtä enemmän niitä asioita, mitkä merkitsevät sinulle kaikkein eniten.

 

Share This